38,3156$% 0.02
43,5718€% 0.39
4.115,89%0,42
6.847,00%1,50
27.306,00%1,48
3.332,31%0,74
9.312,13%-0,10
DOLAR 38,3156
EURO 43,5718
ALTIN 4.115,89
BİST 100 9.312,13
İmsak 02:00
T24 Politika
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay
Oktay, Azerbaycan Parlamentosunun 106. kuruluş yılı dolayısıyla ADA Üniversitesi’nde düzenlenen “Kamu Diplomasisinde Parlamentoların Rolü: Azerbaycan-Türkiye Örneği” yuvarlak masa toplantısında konuşma yaptı.
Devletlerin uluslararası alandaki maksatlarına ulaşmak için yürüttükleri müzakere ve ikna faaliyetleri olan diplomasinin devletlerin faaliyet gösterdiği tüm insanlık tarihi boyunca var olduğunu dile getiren Oktay, diplomaside başarı için güçlü siyasi irade, müzakere ve ikna gücünün gerektiğini söyledi.
Oktay, diplomaside başarı elde etmek için ordunun ve iktisadın de güçlü olmasının gerektiğini, aynı zamanda potansiyeli fiiliyata çevirebilen yetenekli siyasetçi ve diplomatlara ihtiyaç duyulduğunu belirterek, sert ve yumuşak gücün tarih boyunca ülkelerin diplomasi başarısını belirleyen etkenler olduğunu vurguladı.
Diplomaside başarı için kamu diplomasisinin önemi
Hızla gelişen teknoloji ve paralel gelişim gösteren globalleşmenin, toplumsal hayatı değiştirdiği gibi diplomasi alanında da önemli değişiklikler getirdiğini belirten Oktay, diplomaside başarılı sonuçlar alınabilmesinin en önemli prosedürlerinden birinin yabancı ülke halkları ile uluslararası kamuoyunun bilgilendirilmesi ve doğru şekilde yönlendirilmesi yani kamu diplomasisi olduğunu ifade etti.
Oktay, kamu diplomasinin esas üç hedefinin bulunduğunu belirterek “Bunlardan birincisi, ülkelere ve kuruluşlara yönelik dezenformasyon ile mücadele edilmesidir. Dijital çağda aldatıcı bilginin ve dezenformasyonun hızla yayılabildiği günümüzde kamu diplomasisi giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Günümüzde X, Facebook, TikTok, Youtube gibi pek çok dijital platform, artık toplumların temel bilgi edinme kaynakları haline gelmiştir. Bu gibi dijital platformlarda dezenformasyonla mücadele stratejilerinin benimsenmesi kritik öneme sahiptir” ifadelerini kullandı.
Dijital platformların toplumun, özellikle de gençlerin yönlendirilmesi için kullanıldığına dikkati çeken Oktay, Romanya’da yapılan cumhurbaşkanı seçimlerini örnek gösterdi.
Oktay, ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya gibi ülkelerde Çin merkezli TikTok’un bu ülkeleri sarsabileceği yönünde önemli telaşların bulunduğunu belirterek, dijital platformlar ve yapay zeka ile yapılacak dezenformasyonların neden olabileceği sorunlara işaret etti.
Yerlilik ve ulusallık konusunun bu alanda da önem arz ettiğini vurgulayan Oktay, 2. Karabağ Savaşı’nda Azerbaycan kendi topraklarını kurtarmasına rağmen özellikle Fransa’da yapılan kara propagandalarda Azerbaycan’ın işgalci, Ermenistan’ın ise mağdur gibi gösterildiğini anlattı.
Oktay, “Bunlarla mücadele etmemiz gerekiyor. Olduktan sonra değil olmadan önce yani algılar oluşmadan mücadele etmek son derece kıymetlidir. Algı ve gerçeklik, iki ayrı kavram. Ne yazık ki bugün gerçekliğin değil algının öne geçtiği bir dünyada yaşıyoruz. Türkiye ve Azerbaycan olarak bu konuda yoğun mücadele yürüttük ve yürütüyoruz” diye konuştu.
Kamu diplomasinin ikinci amacının ise belirli tezlerin dünya kamuoyunda işlenebilmesine ve benimsenmesine çalışılması olduğunu söyleyen Oktay, bunlara örnek olarak Türkiye ve Azerbaycan’ın Kıbrıs’a, Doğu Akdeniz’e ve Karabağ’a ilişkin siyasetlerinin izah edilmesini gösterdi.
Oktay, kamu diplomasinin üçüncü maksadının devletler ile halklar arasında kalıcı ve karşılıklı inancın her alanda sağlanması olduğunu belirterek, TİKA, YTB, Kızılay, AFAD aracılığıyla gerçekleştirilen insani ve kalkınma yardımlarına, bilim, eğitim, kültür ve spor alanındaki faaliyetlere değindi.
Türkiye ile Azerbaycan’ın ortak kamu diplomasisi faaliyetleri
Dost ve müttefik ülkelerin güçlerini birleştirerek ortak faaliyetlerde bulunmasının da kamu diplomasisinin özelliği olduğunu söyleyen Oktay, şunları dile getirdi:
“Bu açıdan dost ve müttefik olmanın da ötesinde kardeş iki ülke olan Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ortak kamu diplomasisi faaliyetleri, kayda bedel bir başarı örneği oluşturmaktadır. ‘Güçlerimizi birleştirelim.’ dedik. Basın, sosyal medya ve uluslararası kamu diplomasisi boyutlarında ortak hareket edelim diye ortak kurumlar oluşturduk. Daha etkin sonuçlar alıyoruz. Şimdi bu Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) ile bir adım daha öne götürmek istiyoruz. Bütün Türk dünyasının gücünü aynı potada birleştirelim istedik. Şimdi aynı kurumları orada da kuruyoruz. Bunun oluşturacağı sinerji çığ gibi büyüyecektir”
Oktay, kamu diplomasinin önemli bir kesimini da parlamenter diplomasinin oluşturduğunu belirterek, “Üyesi olduğumuz ve katıldığımız bütün uluslararası platformlarda, her gittiğimiz yerde Azerbaycan konusu kesinlikle masadadır ve kesinlikle bunu konuşuyoruz. Karabağ konusunu ve Azerbaycan’la Ermenistan arasındaki barış sürecini kesinlikle masaya getiririz. Üçüncü ülkelere de şunu söylüyoruz: Bu iki ülkenin arasında girmeyin. Ermenistan’la mı aranız iyi? O zaman Ermenistan’ı barış muahedesinin imzalanmasına teşvik edin. Azerbaycan’la mı aranız iyi? O zaman Azerbaycan’ı teşvik edin ama ortalarına girmeyin veya silahlanma açısından bölgeyi farklı boyutlara taşımayın” ifadelerini kullandı.
“Azerbaycan ile Türkiye, birbirlerinin yanında olmaya devam edecektir”
Oktay, “Uluslararası sistemin büyük değişimlere hamile olduğu bu kaos ortamında her alanda oluşturduğumuz paydaşlık, kamu diplomasisi ve parlamenter diplomasi alanında da devam edecektir. Bu çerçevede Azerbaycan ile Türkiye, ‘iki devlet, tek millet’ şiarıyla her zaman ve her kaidede birbirlerinin yanında olmaya devam edecektir” diye konuştu.
Seda Bakan ve Hadise’nin ‘Esas Oğlan’ı gerçekten Türk işi Sex and the City mi? |
Günün öne çıkan haberleri… TIKLAYIN – Sembol kent Dera HTŞ’nin denetimine geçti, DSG petrol bölgesi Deyrizor’da denetimi sağladı; SMO, Münbiç’e saldırı başlattı TIKLAYIN – Wanda Nara’ya yasa dışı bahis soruşturması! TIKLAYIN – Murat Uzman: Şam’ın çöktüğünü Tahran da anladı, Ankara anlayamıyor TIKLAYIN – Beylikdüzü’ndeki patlamada bina sakinlerinin WhatsApp yazışmalarına ulaşıldı TIKLAYIN – Ertuğrul Özkök: Milaslı köylü kadın dünyaca ünlü Michelin listesine nasıl girdi? TIKLAYIN – 18. yüzyıl katedrali bugün kapılarını yeniden açıyor: 2019’daki Notre Dame yangınından hafızalara kazınan fotoğraflar… |
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
“Astana Formatında”, Suriye’de Siyasi Sürecin Yeniden Başlatılmasının Önemine Değinildi