35,5234$% 0.09
36,6239€% 0.06
3.054,41%0,05
4.986,00%0,04
19.885,00%0,03
2.674,54%-0,06
9.715,86%-0,18
TBMM Dışişleri Kurulu’nda, Suriye’deki son gelişmelere ilişkin olarak brifing veren Dışişleri Bakan Yardımcısı Nuh Yılmaz, Suriye’de devam eden sürece ilişkin, “Biz yeniden dirilişin, ülkenin yeniden kendisine gelmesinin önemli bir paydaşı olmak için elimizden geleni yapacağız. Onların genel hali, kaynakların merkezi yönetime devredilmesi, bunların Suriye’nin imarı için kullanılması ve önümüzdeki devirde de bunun üzerinden üretilecek kaynakla ülkenin yeniden imarı. Bu konuda Suriye’ye gerekli desteği vermeye ülke olarak hazırız, uluslararası alanda diplomasisinde önemli yer doldurduğumuzu söyleyebilirim” dedi.
Komisyon, AKP Ankara Milletvekili Fuat Oktay başkanlığında toplandı. Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Oktay, Suriye’de dengelerin yeniden şekillendiğini ve bu kritik etapta Suriye’nin toprak bütünlüğünün ve siyasi birliğinin korunmasının elzem olduğunu söyledi.
Oktay, yeni idarenin kapsayıcı olması, tüm kısımların can, mal ve hayat güvenliğini sağlaması, kötü muameleye yer vermemesi ve Suriye dışında yaşayan mülteci ve sığınmacıların ülkelerine güvenli şekilde geri dönebilmelerine imkan tanıyacak ortamı oluşturmasının önemine dikkati çekti.
Suriye’nin komşuları için tehdit olmaktan çıkması, başta DEAŞ ve PKK olmak üzere terör örgütlerinin yerleştiği ve yeşerdiği bir alan oluşturmamasının büyük önem taşıdığını vurgulayan Oktay, “Bunların gerçekleşebilmesi için öncelikle Suriye’de yaraların hızla sarılması, siyasi istikrarın güçlendirilmesi ve ülkenin hızlı bir şekilde yeniden imarı ve ekonomik canlanmanın sağlanması gerekmektedir” dedi.
Daha sonra gündemde yer alan uluslararası mutabakatların onaylanmasının uygun bulunmasına dair kanun tekliflerinin görüşmelerine geçildi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Ayşe Berris Ekinci ve bazı bakanlık bürokratları, kanun teklifleriyle ilgili Komitesi bilgilendirdi.
11 kanun teklifi kabul edildi
Komisyonda “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Tunus Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Muahedenin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi”ne ilişkin madde komite gündeminden çıkartıldı, Dışişleri Bakanlığı tarafından Suriye’de yaşanan gelişmeler konusunda Kurula bilgilendirme yapılması kararlaştırıldı.
Uluslararası mutabakatların onaylanmasının uygun bulunmasına dair 11 kanun teklifi kabul edildi.
Komisyonda kabul edilen kanun teklifleri şöyle:
– Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Tayland Krallığı Hükümeti Arasında Mahkumların Nakli Mutabakatının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi
– Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanlığı ile Irak Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı Arasında Askeri Eğitim İş Birliği Mutabakat Muhtırasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi
– Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu Arasında İstanbul’da Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu Küresel Ofisi Kurulmasına Dair Mutabakatın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna İlişkin Kanun Teklifi
– Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Doğal Gaz Alanına İlişkin İş Birliği Mutabakatının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi
– Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Vatandaşlarına Konsolosluk Yardımı Sunulması Hakkında Mutabakatın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi
– Uluslararası Denizcilik Örgütü Mukavelesinde Yapılan Değişikliklerin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi
– Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Gabon Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Mutabakatın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi
– Pan-Avrupa-Akdeniz Tercihli Menşe Kurallarına Dair Bölgesel Konvansiyon Ortak Komitesinin 1/2023 Sayılı Kararının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi
– Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Ukrayna Hükümeti Arasında Kalkınma İş Birliği Muahedesinin Notalarla Birlikte Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi
– Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Küba Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Tedbire ve Vergi Kaçakçılığı ile Vergiden Kaçınmaya Engel Olma Anlaşması ve Eki Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi
– Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Tedbire ve Vergi Kaçakçılığı ile Vergiden Kaçınmaya Engel Olma Muahedesinin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi
Berris Ekinci: Irak hükümeti, PKK iltisaklı STK’lar ve siyasi partiler hakkında kapatma kararı aldı
Dışişleri Bakan Yardımcısı Berris Ekinci, Irak’ın son devirde PKK’nın kendileri ve bölge için teşkil ettiği gerçek tehdidi daha iyi kavramaya başladığını belirterek, Irak’ın PKK’yı yasaklı örgüt ilan ettiğini ve PKK’yı resmen terör örgütü olarak tanıması istikametindeki beklentilerinin baki olduğunu söyledi.
Komisyon üyesi CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı‘nın “Irak PKK’yı yasaklı örgüt ilan etti ve ne yaptı? Bu yönde nasıl bir adım attı Irak’taki hükümet?” sorusuna Ekinci, “PKK iltisaklı bazı STK’lar ve sözde siyasi partiler hakkında kapatma kararı alındı Irak hükümetince” cevabını verdi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Dış İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Ercan Kılınçkıran, Türk gazını Avrupa’ya ihraç eder pozisyonda olduklarını ve Sakarya Gaz Alanı’nda üretilen gaz ile Türkiye’nin gereksiniminin yüzde 20-25 gibi bir oranının karşılanabileceğini söyledi.
Ekinci, Türkiye ile Türkmenistan ile yapılacak müzakereler sonucunda Türkmen gazının Türkiye’ye erişiminin son derece önemli olduğuna dikkati çekerek, “Hazar üzerinden bu gazın Türkiye’ye getirilmesi; ama ilk basamakta esasen İran üzerinden de çalışılıyor, her iki opsiyon da gündemimizde” dedi.
Yılmaz: Suriye şu anda iflas noktasında
Dışişleri Bakan Yardımcısı Nuh Yılmaz, Suriye’de rejimin düşmesiyle geçici iktidarın zaman içerisinde seçimlere hazırlanmak için yol haritasını ortaya koymasını beklediklerini söyledi.
Suriye’de beklenen süreçlerin öncesinde güvenlik ortamının tesis edilmesi gerektiğine dikkati çeken Yılmaz, şunları kaydetti:
“Şu anda böyle bir sürecin yaklaşık 3-4 yıl alacağını öngörmek, açıkçası gerçekçi bir yaklaşım olur diye düşünüyoruz. Bu süreçte öncelikle bu geçici hükümetin meşruiyeti için bir ulusal diyalog konferansı hazırlıklarının olduğunu biliyoruz. Şu anda ülke geçiş devrinin yarattığı bir mutluluk hissinden dolayı aslında istikrarlıymış gibi görünüyor ama şu anda polis nizamının veya jandarma tertibinin olmadığı, kamu nizamının hala önemli sıkıntılarla karşı karşıya kaldığını söylemek mümkün. Bu konuda yeni yönetim polis alım çağrısında bulundu.
Bir diğer sorun, düzenli ordu meselesi. Ülkede birçok silahlı grup var ve bunlar tek bir yönetim altında değil. Dün Savunma Bakanlığı’ndan yapılan bir davetle bütün bu kümelerin tek bir düzenli ordu altında birleşeceği, milli bir Suriye ordusunun oluşacağı, bunun da bütün ülkenin hem sınırlarını korumak hem de ülkede farklı alanlarda güvenliği tesis etmek için önemli olacağını bekliyoruz. Bir önceki rejimin giderken bankalar üzerinde 25 milyar dolarlık bir borç bıraktığını ya da akıbeti belirsiz, 25 milyar dolarlık bir para olduğunu biliyoruz. O yüzden de ülke şu anda iflas noktasında.”
“Güvenlik korkuları yeni Suriye idaresine aktarılıyor”
Suriye’de çok yoğun bir ziyaret trafiğinin devam ettiğini söyleyen Yılmaz, “Temel korkular yeni yönetime aktarılıyor. ABD ve Batılı ülkelerin olağan ki telaşları var. Onların korkuları bizimkiyle bazı alanlarda ortak, özellikle terörle mücadele konusunda, DEAŞ’la mücadele konusunda ancak bazı bahislerde ayrıştığımız noktalar var. Yani bu konular mümkün olduğu kadar yönetilmeye çalışılıyor. Rusya’nın doğal ki orada Lazkiye ve Tartus’taki üslerini koruma çabaları devam ediyor. İran’ın kendi çıkarlarını korumak için uğraşları farklı alanlarda devam ediyor diyebiliriz” diye konuştu.
Yılmaz, Suriye’deki gelişmeler sonrası IŞİD’in yeniden canlanmasının engellenmesi, YPG ve PKK’nın IŞİD’le mücadele kozunun elinden alınması, kampların güvenliği için yeni yönetime yardımcı olma, yeni yönetim ve Irak’la işbirliği halinde kampları yönetme gibi opsiyonlar olduğunu söyledi.
“Suriye diplomasisinde önemli yer dolduruyoruz”
Sürecin nasıl yönetileceği ile ilgili daima istişare halinde olduklarını söyleyen Yılmaz, şunları kaydetti:
“Suriye’de bu iktidar değişikliğinden sonra paradigmatik dönüşüm gerçekleşti aslında. Türkiye’nin ve Suriye’nin sorunlara bakışı, sıkıntıları algılama çerçevemiz aslında değişti. Terör örgütünün şu anda Suriye topraklarının belli bir bölgesini yönetiyor olması, öncelikli olarak merkezi Suriye’deki hükümetin öncelikli sorunu. Onların da genel hali, bu kaynakların merkezi yönetime devredilmesi, bunların Suriye’nin imarı için kullanılması ve önümüzdeki periyotta de bunun üzerinden üretilecek kaynakla ülkenin yeniden imarı. Bu konuda Suriye’ye gerekli desteği vermeye ülke olarak hazırız, uluslararası alanda diplomasisinde önemli yer doldurduğumuzu söyleyebilirim.
Harap olmuş bir ülke var, o hidrokarbon kaynaklarının tamamı diriltilse bile ülkenin yeniden ayağa kalkması yıllar alacak. Yeniden dirilişin, ülkenin yeniden kendisine gelmesinin önemli bir paydaşı olmak için elimizden geleni yapacağız. Bu konuda da uluslararası alanda gerekli diplomatik adımları atıyoruz. Terörle uğraşın kıymetinden bahsediyoruz.
Yaklaşımımız, Suriye’nin üçte 1’ini yöneten PKK ögelerinin Suriye’yi öncelikli olarak terk etmesi, Kandil takımlarının artık burada yer bulamaması, SDG ögelerinin silah bırakması, Kürtlerin Suriye’de eşit, onurlu bir vatandaş olarak siyaset hakkının korunması ve ülkenin diğer vatandaşları hangi haklara sahipse bütün bu haklara sahip olarak merkezi idarede siyasi temsilinin sağlanması ve bu konuda da Türkiye’nin gerekli desteği vermesidir. Gerek Suriye hükümetiyle gerek de Suriye konusunda ilgisi olan, bu konuda çıkarı olan bütün ülkelerle çok açık ve net bir şekilde konuşuyoruz.”
Yılmaz’ın sunumu sırasında toplantının kapalı olarak devam edilmesine karar verildi.
2024’ün gözden kaçan 26 dizi ve filmi |
Günün öne çıkan haberleri TIKLAYIN | Nevzat Bahtiyar’ın avukatı: İlk suçlama geldi, Yüksel “Salim yaptı” dedi TIKLAYIN | Acun Ilıcalı: Hayatımın en zor periyodunu yaşıyorum TIKLAYIN | Spor müellifleri, Konyaspor-Fenerbahçe maçını yorumladı: Hayatımda böyle bir soykırım, böyle bir rezillik görmedim TIKLAYIN | Akaryakıt ve motorine rekor zam için tarih belli oldu TIKLAYIN | Son seçim anketinde CHP ve AKP arasında dikkati çeken oy oranı farkı! TIKLAYIN | Oyuncu Bedia Ener Öztep, hayatını kaybetti TIKLAYIN | Bakanlık yanıtladı: Balık ve yoğurt aynı anda yenir mi, yumurta yıkanır mı, peynirin küfü nasıl alınır? |
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
İzmir Barosu: Baroların Yargı Sopasıyla Susturulmaya Çalışılması Kabul Edilemez