38,1137$% 0.18
42,0543€% -0.85
3.709,46%-2,27
6.226,00%-0,45
24.826,00%-0,36
3.038,10%-2,43
9.379,83%-1,10
DOLAR 38,1137
EURO 42,0543
ALTIN 3.709,46
BİST 100 9.379,83
İmsak 02:00
TBMM Kartalkaya Kayak Merkezi’ndeki Otel Yangınını Araştırma Komisyonu, AK Parti Erzurum Milletvekili Selami Altınok başkanlığında toplandı. Komisyon Başkanı Altınok’un açılış konuşmasının ardından CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, komitenin 3’üncü toplantısı yapmasına rağmen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın komisyona gelmediğini söyledi. Başarır, “Bakan burada değilse bizim muhalefet olarak burada olmamızın bir anlamı yok. Araştırma kurulunun faaliyetleri de hiç kusura bakmayın, bir tiyatroya döner, insanları üzer, parlamentonun saygınlığına gölge düşürür. Araştırma komisyonu bakanı dinlemiyor. Bence bu bir skandal, üzüntü verici bir durum. Biz CHP grubu olarak bakan yok ise bu tiyatroya, hukuksuzluğa ortak olmak istemiyoruz. Komitesi terk ediyoruz” dedi.
Başarır’ın sözlerine AK Parti ve MHP milletvekilleri tepki gösterdi. Yaşanan tartışmanın ardından CHP grubu kurul toplantısını terk etti. Yeni Yol Partisi grubu da aynı yönde karar alarak salondan çıktı. İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz da “Bakanın olmadığı bir toplantıyı İYİ Parti grubu olarak takip etmeyeceğimizi ve bu işin doğru olmadığını, millet adına da doğru bir sonuç almayacağımızı düşünerek toplantıyı terk ediyorum” dedi ve salondan çıktı.
Komisyon toplantısı AK Parti, MHP ve DEM Parti’li milletvekilleri ile devam etti. Toplantı sürerken AK Parti milletvekilleri ile DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü arasında adap tartışması yaşandı. DEM Parti’li Hülakü de tartışmanın ardından salondan çıktı.
‘TURİZM İŞLETMESİ BELGESİ KALİTE BELGESİDİR’
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, sunumunu yaptı. Alpaslan, Turizm İşletmesi Belgesi’nin tür, sınıf, kapasite, işçi nitelikleri dikkate alınarak turizm işletmelerine işletme basamağında verilen bir nitelik belgesi olduğunu; yetkili belediye ya da İl Özel Yönetiminden iş yeri açma ve çalışma ruhsatı alamayan işletmelere, turizm işletmesi belgesi verilmediğini söyledi. Alpaslan, “Turizm işletmesi belgesi ‘kalite belgesi’ niteliğindedir ve tek başına bir otelin açılıp işletilmesi için yeterli değildir” dedi.
‘BAKANLIK TESİSİN ÇEŞİDİ VE SINIFINI BELİRLER’
Alpaslan, Kartalkaya bölgesinin, belediye mücavir alan sınırları dışında olması sebebiyle Bolu İl Özel Yönetiminin yetki ve sorumluluk alanı içinde olduğunu hatırlatarak, “Grand Kartal Otel’in iş yeri açma ve çalışma ruhsatı ilk olarak 2007 yılında Bolu İl Özel Yönetimi tarafından verilmiş, 2015 yılında da aynı yönetim tarafından yeniden düzenlenmiştir. Bir tesisin, konaklama tesisi olup olamayacağına iş yeri açma ve çalışma ruhsatı vermeye yetkili yönetim karar verebilir. Bakanlık tarafından sadece konaklama tesisinin tipi ve sınıfı belirlenmektedir. Bir otelin uymak zorunda olduğu imar mevzuatı, çevre mevzuatı, yangından korunma mevzuatı, vergi mevzuatı, iş sağlığı ve güvenliği gibi çok sayıda mevzuat bulunmaktadır. Bu mevzuatlarda yer alan kurallara uyulup uyulmadığı ilgili kamu kurum ve kuruluşları tarafından denetlenir. Turizm Teşvik Kanunu’nun 30’uncu unsurunda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın oteller üzerindeki denetim yetkisi ‘Belge talebinde bulunan işletmelerin belgelendirilmesine esas kontrollerinin, dokümanlı yatırım ve işletmelerin niteliklerine ilişkin kontrollerin yapılması ve işletmelerin sınıflandırılması’ olarak tanımlanmıştır” dedi.
‘YANGIN KONTROLÜ İLGİLİ KURUMLARIN YETKİSİNDE’
Alpaslan, Turizm Yatırım, İşletme ve Kuruluşlarının Kontrolü Hakkında Yönetmeliğin 18’inci maddesi uyarınca, dokümanlı turizm işletmelerinde temizlik, intizam, servis, fiyat, yönetim ve işletme, belge almaya esas olan vasıflarla, işçi niteliklerinin tespit ve kontrolü yetkisinin bakanlığa ait olduğunu, sağlık ve çevre kirliliği ile ilgili kontrollerin, görevli kamu kurum ve kuruluşların tabip ve sağlık elemanlarınca, iş yeri açma ve çalışma ruhsatları ile ilgili kontrollerin ise iş yeri açma ve çalışma ruhsatını veren kamu kurumu tarafından yapıldığını anlattı. Alpaslan, “Görüldüğü gibi, yangın, gıda kontrolü, havuz suyu hijyeni, gürültü izolasyonu, asansör sertifikasyonu gibi uzmanlık gerektiren konular ilgili kurumların yetkisinde olup, bakanlığımız denetim elemanlarının görev ve yetki alanında olmadığı gibi bu bahislerde yetkinlikleri de bulunmamaktadır. İş yeri açma ve çalışma ruhsatının varlığı, yetkili makamlar tarafından kendi mevzuatlarına göre gerekli inceleme ve kontrollerin yapıldığına ve teknik yeterliliğine karinedir. Buradan da anlaşılacağı gibi turizm işletmesi belgesi, tesisin teknik yeterliliğine, imar ve yangın güvenliği gibi bir belge olmayıp, kalite belgesi niteliğindedir ve tek başına bir otelin açılıp işletilmesi için yeterli değildir” ifadelerini kullandı.
Alpaslan, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca konaklama tesislerinde yapılan kontrollerde, tesisin kullanım maksadına uygun büyüklükte mahallere sahip olmasına, turizm tesisinin 3, 4, 5 yıldız gibi belirlenen sınıfının devam edip etmeyeceğine, verilen hizmetin nitelikli olması ile tesisin temiz ve bakımlı olmasına, lokanta, SPA, lobi gibi genel mahaller ile yatak odalarının asgari koşullarının sağlanmasına, tür ve sınıfına göre oda sayılarının uygun olup olmadığına, turizm dokümanında belirtilen kapasitede değişiklik olup olmadığına, işçi niteliklerine ve tesis cinsinin tespitine yönelik kalite ögelerine bakıldığını belirtti.
YANAN OTELE UYGULANAN YAPTIRIMLAR
Alpaslan, Grand Kartal Otel’e yönelik geçmişte bakanlık kontrolörlerince kontroller yapıldığını söyleyerek, “Tespit edilen mevzuata karşıtlıklar nedeniyle idari yaptırım önerisi içeren raporlar doğrultusunda, tesis hakkında 5 kez idari yaptırım (3 kez uyarma ve 2 kez idari para cezası) uygulanmıştır” dedi. Alpaslan, 2021’de yapılan 3 ayrı inceleme sonucu Orman Genel Müdürlüğü’nün yazısı üzerine çeşitli nedenlerle turizm işletme dokümanının güncellenmesine ilişkin teklif yapıldığını söyledi. Alpaslan, 13 Eylül 2024’te telesijeyle ilgili şikayet üzerine yapılan incelemede farklı eksiklikler nedeniyle uyarma ve idari para cezası; 23 Ocak 2025’te ise İl Müdürlüğünün yazısı üzerine yangın sonrası belge iptalinin önerildiğini belirtti.
VALİLİKLERE 7 YAZI
Alpaslan, yangın sonrası bakanlığın gerçekleştirdiği çalışmalara değinerek, “Turizmi Teşvik Kanunu uyarınca yetkili yönetim tarafından iş yeri açma ve çalışma ruhsatı verilen konaklama işletmelerinin bu ruhsatı aldıkları tarihten itibaren 6 ay içinde bakanlığımızdan turizm işletmesi belgesi almaları zorunlu olup, bu belgeyi yasal süre içerisinde alamayan konaklama tesisleri faaliyette bulunamamaktadır. Bu kapsamda ruhsatsız olarak kayıt dışı faaliyet gösteren konaklama tesislerinin faaliyetlerine son verilmesi, süresi içerisinde turizm belgesi alamayan konaklama tesislerinin ise iş yeri açma ve çalışma ruhsatlarının iptal edilerek faaliyetlerine son verilmesi için kanun düzenlemesinin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren farklı vakitlerde yazılan 7 ayrı yazımızla 81 İl Valiliğine talimat verilmiştir” dedi.
‘3 YILDA 4 BİN 380 TESİS KAPATILDI’
Alpaslan, bakanlığın çalışmaları sonucunda yerel yönetimler tarafından ülke genelinde toplam 6 bin 207 konaklama işletmesinin faaliyetine son verildiğini belirterek, bu çalışmaların, yangından bağımsız olarak 2022 yılı sonundan itibaren yoğun şekilde yürütüldüğünü kaydetti. Alpaslan, “Ancak yangından sonra gerek valilikler gerekse belediyeler uyumunda yoğun bir denetim çalışmasına başlanıldığı ve çok fazla tesiste eksiklikler tespit edilerek kapatma yaptırımı uygulandığı bakanlığımıza iletilmiştir. 2022 öncesi son 40 yılda belgeleri eksik olan yaklaşık 100 tesis bakanlığımızın bildirimi üzerine yerel yönetimlerce kapatılmışken; 2022’den Ocak 2025 tarihine kadar geçen yaklaşık 3 yıllık sürede Bakanlığımızca bildirilen tesislerden yetkili yönetimler tarafından kapatılan tesis sayısı 4 bin 380’dir. 21 Ocak 2025 sonrasında ilgili yönetim tarafından yapılan kontroller sonucunda 1 ayda kapatılan tesis sayısı ise 1827’dir” dedi.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş’tan “Büyük Gençlik Buluşması”Nda Önemli Açıklamalar