35,4507$% -0.04
36,5373€% -0.07
3.084,34%0,33
5.025,00%-0,04
20.035,00%-0,05
2.709,55%0,55
9.778,54%0,40
TBMM Milli Savunma Komisyonunda, Siber Güvenlik Kanunu Teklifi’nin görüşmelerine başlandı.
Komisyon, AK Parti Kayseri Milletvekili Hulusi Akar başkanlığında toplandı.
Akar, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin siber güvenlik alanında çok önemli çalışmaları ve yatırımları olduğunu belirterek, bu alanda çalışma yürüten kurumların uyumun ve bütünlüğünün sağlanması için bir düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Akar’ın ardından yönteme ilişkin söz alan CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, teklifin Anayasa’ya ters olduğu gerekçesiyle önerge verdi.
Önerge üzerinde söz alan CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, teklifin bazı unsurlarının Anayasa’nın kişi dokunulmazlığı, ifade özgürlüğü, konut araması gibi prensiplerine karşıt olduğunu dile getirdi.
Teklifin ilk imza sahiplerinden AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya ise kanun teklifinin Anayasa’ya karşıt olmadığını, bu konuda gerekli çalışmaların yapıldığını ifade etti.
Yapılan oylamada, Anayasa’ya karşıtlık önergesi kabul edilmedi.
“Kamusal açıkların önemli manada önleneceği görüyoruz”
Teklife ilişkin bilgi veren Ali Özkaya, düzenlemenin, siber güvenlik alanında bir “kod” kanun olacağını vurguladı.
Özkaya, “Ülkemizde ‘kara vatan’, ‘mavi vatan’ ve ‘gök vatan’dan sonra inşallah yeni bir kavramı daha bu kanunla ilave ediyoruz. ‘Siber vatan’ kavramını da bugünden itibaren çok daha sık kullanacağımızı ve bu kanunun, ülkemizin siber güvenliği açısından önemli bir süreci başlatacağını düşünüyoruz.” dedi.
Hızla gelişen ve değişen dijitalleşmeye ilişkin Türkiye’de birden çok kanunda kararlar bulunduğunu anlatan Özkaya, tüm bunların bir bütün halinde ve tek bir çatı altında derlenmesi, ülkenin siber güvenliğinin daha da sıkılaştırılması, ekosisteminin daha düzgün bir şekilde kurulması, siber eserlerle ilgili sertifikasyon ve standardizasyonun sağlanması ile bu alandaki kontrollerin yapılmasının önemli bir ihtiyaç olduğuna dikkati çekti.
Özkaya, kanun teklifiyle oluşturulacak Siber Güvenlik Başkanlığı ile Siber Güvenlik Heyeti’nin verdiği kararlar çerçevesinde çalışmalar yürütüleceğine işaret ederek, “Ülkedeki siber güvenlikle sık sık saldırılar yapıldığı, finans kuruluşlarından enerji altyapılarına kadar daima saldırıların olduğu ya da saldırı olduğu iddiası ve algısının oluşturulduğu gündeme geliyor. Bu alandaki hatanın ögeleri çok ağır ama kapsamı çok dar. Bugünkü sosyal medya ve dijitalliğin geldiği noktada mevcut suç, bu amacı karşılamıyor. Burada bir değişikliğe ve yeni bir ilave karara ihtiyaç olduğu kanaati var.” değerlendirmelerinde bulundu.
Bugün itibarıyla Türkiye’de 93 milyon mobil abone, 72,7 milyon geniş bant abonesi, 19,9 milyon da sabit geniş bant abonesi bulunduğunu kaydeden Özkaya, siber saldırılar başta olmak üzere terör ve organize suç örgütleri ile siber tehdit aktörleri tarafından devlet kurumlarının, enerji, finans, sağlık, haberleşme sistemleri gibi kritik altyapıların her türlü teknolojik aygıtlarla hedef alınmaya başlandığını bildirdi.
Özkaya, “Siber güvenlik alanına ilişkin dünyanın birçok ülkesinde merkezi bir otoritenin kurulduğu ve bu otoritenin standardizasyonu, sertifikasyonu ve kontrolü yaptığını görüyoruz. Bizim ülkemizde de bunların getirilmesiyle kamusal açıkların önemli manada önleneceği görüyoruz.” ifadelerini kullandı.
Komisyonda, teklifin tümü üzerindeki görüşmelere geçildi.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Rusya’dan Yeni Radyofarmasötik: Rakurs