32,8826$% -0.25
35,1821€% -0.54
2.449,68%-0,30
4.001,00%-0,17
16.005,00%-0,18
2.326,34%-0,04
10.647,91%-0,31
Mashable Türkiye’yi takip ediyor musunuz? Bilmeyenlere not: 20 yıllık küresel Mashable markası, benim de yayın yönetmeni olduğum Türkçe versiyonu ile yaklaşık 1 yıldır yayında. Sitede bilim, teknoloji, eğlence ve yaşam haberleri dijital medyada alışık olmadığımız şekilde derinlemesine işleniyor. Bu hafta neler mi oldu?
Harrelson’ın telefonu yok mu?
“Telefonda kendime iki saatlik limit veriyordum. Saat 9.30’da bu limiti çoktan doldurmuş oluyordum.”
Şu anda dünyanın yarısından fazlası üstteki sözlerle çok rahat empati yapabiliyor olmalı.
Eğer o kelamların sahibi ünlü aktör Woody Harrelson’a iletiler atıyor ve ghosting’e maruz kaldığınızı düşünüyorsanız üzülmeyin. Harrelson’ın ghosting eylemi size özel değil. Bağımlı hissettiği için artık telefon taşımadığını açıklayan aktör, dünyanın tamamını görmezden gelebileceği bir korunaklı alan yaratmayı başarmış.
“İnsanlarla bağlantıya geçmeyi seviyorum lakin bu uzantıyı sevmiyorum” diyen Harrelson’a özenmemek mümkün değil. (Özenmediğimiz kişi aktörün taşımadığı telefonunu muhtemelen yönetmek zorunda olan asistanı)
Elektrik üreten boya
Mashable Türkiye’nin Youtube kanalı taşındı ve yeni kanaldaki ilk video haberimizin konusu da ara başlıktaki çarpıcı keşif oldu: Elektrik üreten boya.
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Mühendislik Bilimleri Kısım Başkanı Prof. Dr. Sedat Ballıkaya ve öğrencilerinin bir unsur imza attığını söyleyebiliriz. Evet, “Türk bilim insanından inanılmaz buluş” başlıklarına okur olarak biraz yabancılaştığınızı biliyorum ama bu kez “gerçekten” (bknz geçen haftaki yazı) heyecan verici bir bilimsel gelişme ile karşı karşıyayız.
Geliştirici ekip, söz konusu teknolojinin yakın gelecekte pek çok sanayide öncü rol alabilecek bir potansiyele sahip olduğunu ifade ediyor.
Peki boyadan nasıl üretiliyor? Ballıkaya, biz sözelcilerin de anlayabileceği şekilde anlatıyor: “Isıya maruz kalsa da boyanın gerisi ısınmıyor. Böylelikle ortaya çıkan sıcaklık farkı bir elektrik alan oluşturuyor.”
Dikkat ‘hype’ınız yükselebilir!
Hayatının bir döneminde Youtube’a değmiş herkes bilir ki, bu platformda başarılı olmak, insanlara ulaşmak hiç kolay değil. Kullanıcı davranışlarını temele koyan algoritmasını manipüle etmek de neredeyse imkansıza yakın. Bu nedenle avantaj sağlayacak her gelişmeyi yakından takip etmek önemli.
Deneyimli editörümüz Su Yazıcı’nın hazırladığı habere göre; platform, şimdiki vakitlerde ‘Hype’ olarak isimlendirilen yeni bir özelliği test ediyor. Türkiye dahil üç ülkede test edilen yeni özellik, küçük ölçekli içerik üreticilerinin görünürlüğünü artırmayı amaçlıyor. Bir görüntüyü ne kadar çok izleyici ‘Hype’ ederse onun sıralamada görünme bahtı o kadar artacak.
Dilimize girecek bu yeni kavrama hazır mıyız?
Haftanın ürünü: Acer Swift X 14
Editörümüz Özgür Yıldız, beklentilerini düşük tutarak başladığı ürün incelemesinde Acer Swift X 14’e epey olumlu tenkitlerde bulundu.
Özet: Acer Swift X 14, heyecan verici bir dizüstü bilgisayar olmasa da, sıkıcı kasasının içinde yer alan güçlü donanımıyla yaratıcı iş yüklerinizin üstesinden kolaylıkla geliyor.
İyi: İlgi çeken OLED panel. Sağlam üretim kalitesi. Büyüleyici performans. Harici grafik kartlı bir model için yönetim eder pil ömrü.
Kötü: Rahatsız edici fan gürültüsü.
Şişecam’da Bayrak Değişimi
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.