32,5681$% 0.11
35,2427€% 0.3
2.466,65%0,15
4.006,00%0,10
16.046,00%0,10
2.358,23%0,11
10.682,15%2,26
Efnan Atmaca – Milliyet Arkeoloji mecmuasının İş Sanat’la birlikte 2022 yılında başlattığı Kültürel Miras Buluşmaları devam ediyor. Aktifliğin bu yılki ikinci adresi İzmir’in Seferihisar ilçesindeki Teos Antik Kenti oldu. 2022’de Teos’ta yapılan ilk aktifliğin ardından, Teos’taki bu ikinci buluşmada Hafriyat Başkanı Ankara Üniversitesi, Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi, Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Musa Kadıoğlu, kent ve araştırma tarihinin yanı sıra çalışmalarda ortaya çıkan son buluntu ve bilgileri paylaştı. Kadıoğlu, planlanan çalışmalar hakkında da bilgiler verdi.
Mermer, metin, mimari
İonya Birliği’ne ait 12 antik kentten biri olan Teos’un tarihi MÖ bin yıl yılına kadar uzanıyor. Teos’u diğer kentlerden ayıran Kadıoğlu’nun tabiriyle üç ‘m’: Mermerler, metinler ve mimarı. Dionysos’un oğlu Athamas tarafından kurulduğu düşünülen şehir MÖ 545 yılında Pers komutanı Harpagos tarafından ele geçiriliyor. 334’te Büyük İskender ile birlikte özgürlüğüne kavuşuyor ve onun vefatından sonraki kaos sürecinde zor dönemler geçirip 241-197 arasında Roma egemenliğine giriyor. Teos’taki ilk arkeolojik hafriyat ve araştırmalar 1764-1765’te İngiliz Dilettanti Cemiyeti isminde Richard Chandler ile Nicholas Revett tarafından gerçekleştiriliyor. Türk bilim insanları 1960’larda kazılara başlıyor. Kadıoğlu ise Teos Antik Kenti’nin hafriyat başkanlığını 2010 yılından beri yürütüyor. Kadıoğlu’nu buraya getiren sebeplerden biri Hermogenes. Helenistik mimarinin en saygın isimlerinden olan Hermogenes’in imzasını taşıyan Dionysos Tapınağı, kentin önemli bulgularından. Yeri gelmişken Teos’a Dionysos’un kenti demek yanlış olmaz. Cümbüşün, coşkunun ve rahmetin simgesi olan Dionysos ismine tarihte bu kentte pek çok şenlik düzenlediğini de ekleyelim. Öte yandan Dionysos Tapınağı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Geleceğe Miras projesi kapsamında ayağa kalkmaya hazırlanıyor. Tapınağı çevreleyen dış revakların bir kısmı restore edilerek geçmişten bugüne kıssasını ziyaretçilerine anlatacak. Teos’ta beş tapınak buluyor. Biri Dionysos Tapınağı, oburu Tanrıça Roma ve Augustus Tapınağı. Bu tapınağın kime ait olduğuna dair yazıt epeyce görkemli. Demeter ve Kore Tapınağı yine önemli yapılardan biri. En büyük sürpriz ise şimdi kime adandığı belirlenemeyen fakat kazılardaki bulgulara göre boyutlarının epeyce büyük olduğunu düşünülen bir tapınak. Kadıoğlu, çalışmaların hızla devam ettiğini, yakında bu tapınağın gün yüzüne çıkarılacağını söylüyor.
En yüksek maaş
Akropolis, Tiyatro ve Bouleuterion(Meclis Binası) yine Teos’un önemli yapıları. Meclis Binası’yla ilgili önemli bir not buranın siyasete ev sahipliği yapmasının yanı sıra imtihanlara da yer olması. Bu bilginin ışığında eğitimle ilgili ilginç bir rakam verelim. Şu anda İzmir Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen yazıta göre o dönem en çok maaşı müzik öğretmenleri alıyor. Sanatkarlar Birliği’yle öne çıkan Teos’daki tiyatronun rekonstrüksiyonu tamamlanmak üzere. Kadıoğlu, Teos’u yaşayan bir yer hâline getirmek için burada etkinlikler düzenlendiklerinin altını çiziyor. Yazının başında Kadıoğlu’nun üç ‘m’ tespitinden bahsetmiştik. Bu tespitteki en önemli madde tahminen de ‘metinler’. Zira Teos’ta bulunan metinler sayesinde devrin siyasi, kültürel, günlük hayatına dair pek çok gizem aydınlanıyor. Teos hakkında detaylı bir yazı, Milliyet Arkeoloji’nin 21 Temmuz’da yayımlanacak olan 39. sayısında yer alacak.
Sanatın evi
Teos, MÖ 3. YY’ın ikinci yarısında şair, müzisyen, tiyatrocu ve müzikçilerden oluşan Sanatkarlar Birliği’ne ev sahipliği yapıyor. Ozan Antimakhon, şair ve bestekar Pythermos, şair Anakreon, filozof Protagoras, hatip Glaukon bu isimlerden bazıları. Lakin bir süre sonra sanatkarlarla Teoslular ekonomik sebeplerden ötürü ters düşüyorlar. MÖ 140’lı yıllarda sanatkarlar Teos’tan gönderiliyor.
Adalar’da Sinemaya Bekliyorum
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.