32,9157$% 0.33
35,9250€% 0.8
2.521,03%0,82
4.089,00%0,41
16.382,00%0,41
2.383,69%0,54
10.919,26%1,64
TİM Başkanı Mustafa Gültepe, enflasyonun artmasıyla birlikte Türkiye’nin dolar bazında rakiplerinden yüzde 40 daha pahalı bir ülke haline geldiğini belirterek, Bugün dolar/TL kurunda asgarî düzey en az 37 olmalı dedi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe ihracatta ilk 6 ayı ve ikinci yarıyla ilgili öngörülerini paylaşmak üzere medya mensupları ile bir araya geldi. İhracat 2024 Raporu’nun da açıklandığı toplantıda Mustafa Gültepe, sektör kurulu başkankarı ihracattaki yeni problemleri ve ekonomi yönetiminden beklentileriyle ilgili değerlendirmelerde de bulundu.
Ekonomim’den İmam Güneş’in haberine göre, enflasyon sayılarına dikkat çeken Mustafa Gültepe şunları söyledi:
Türkiye dolar bazında rakiplerinden asgarî yüzde 40 pahalı. Bunun sonucunda Türkiye, rekabetini kaybediyor. Üretim ve ihracata dayalı büyüme kıssasından bahsetmek mümkün değil zira makas giderek açılıyor.
Türkiye’de finans maliyetleri çok yüksek. Yüzde 50 faizin konuşulduğu yerde ihracatçılar Eximbank üzerinden yüzde 37 ile yararlanabiliyor ancak kurun sabit kaldığı yerde yine de yüksek kalıyor.
Enerji zamları asgari seviyede tutulmalı
Kur enflasyona paralel hareket etmeli. Kur ile enflasyon arasındaki farkı 5 puanı aşmamalı. Aksi halde sıkıntılar devam eder. Enflasyon yüzde 50 ise kurda yüzde 45 artış olsun diyoruz. Bugün dolar/TL kurunda asgarî düzey en az 37 olmalı.
Yurt içinde üretimi olmayan ve talebi karşılamayan hammadde ve ara malının ithalatında vergi yükü hafifletilmeli.
Üretici ve ihracatçıya ilave yük getirecek, rekabetçiliğe zarar verecek düzenlemeler gözden geçirilmeli.
Üretimde kullanılan elektrik ve doğalgaz gibi enerji maliyetleri şartların elverdiği ölçüde asgari seviyede tutulmalı.
Zor periyotta Eximbank ve İGE A.Ş’nin ihracatçımıza finansman dayanağını çok anlamlı buluyoruz.
Ancak süreci en hasarla atlatabilmemiz ve önümüzdeki periyoda hazırlanmamız için daha uygun şartlarda finansman imkanları oluşturulmalı.
Konkordatoda geçen yılı ikiye katlıyoruz
2023’te konkordato ilan sayısı bu yılın ilk 5 ayında yakalandı. Yıl sonunda geçen seneyi ikiye katlar. Satışların düştüğü, faizin yüksek olduğu noktada şirketlerinin sorunu de artıyor.
Paslanmaz çelikteki anti damping konusu gibi birçok dalda rekabetçiliği etkileyen ilave gümrük vergileri var. Ekonomi yönetimi kendi görüşüne göre yorumluyor. Bunun sebebi içeride fiyatların artmaması. Ancak dalların gerçek manada Türkiye’de üretilemeyen ürünler için rekabetçiliğini müdafaamız lazım. Bunun için kararlar alınmadan tüm sektör paydaşları ile istişare edilmeli. Karar alındıktan sonra kaldırmak için mücadele etmek yerine en başında istişare ederek en doğru kararı almalıyız.
Ekonomi idaremiz tüm platformlarda ihracatçılar için imkan ve imkanları sağlamaya çalışıyorlar. Enflasyon sorunundan ötürü herkes gözünü enflasyona dikti. Dolayısıyla ihracatçılara destek noktasında zihniyette düşünce var ama uygulamada yok maalesef. Bunu enflasyon poblemi tetikliyor. Destek uygulamaları daha fazla olsa daha iyi olur.
Yabancı Uyruklulardan Elektrik Aboneliğinde Yüzde 50 Fazla Garanti Bedeli Alınacak
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.