37,9309$% -0.06
41,0899€% 0.11
3.806,56%0,20
6.285,00%-0,06
25.062,00%-0,08
3.124,58%0,35
9.555,28%-1,08
DOLAR 37,9309
EURO 41,0899
ALTIN 3.806,56
BİST 100 9.555,28
İmsak 02:00
Karabük Üniversitesi’nden Doç. Dr. Eftal Şehirli ve doktora öğrencisi Abdullah Alesmaeil, tırnak yeme alışkanlığını önlemeye yönelik yapay zeka destekli bir akıllı saat uygulaması geliştirdi. Sistemin, kullanıcıyı el hareketlerini algılayarak tırnak yeme davranışını tespit edip sesli ihtarla bu alışkanlığı bırakmasına yardımcı olduğu bildirildi.
Karabük Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Eftal Şehirli ve doktora öğrencisi Abdullah Alesmaeil tırnak yeme alışkanlığını önlemeye yönelik çalışma yaptı. Çalışma kapsamında yapay zeka destekli bir akıllı saat uygulaması geliştirildi. Sistem, el hareketlerini algılayarak tırnak yeme davranışını tespit ediyor ve kullanıcıyı sesli ikazla bilinçlendirerek bu alışkanlığı bırakmasına yardımcı oluyor. Üç etaplı bir analiz yöntemiyle çalışan uygulama, hareketi yüzde 93 doğrulukla belirleyerek yüksek bir başarı oranı sunuyor.
Doç. Dr. Şehirli, çalışmalarıyla ilgili şu bilgiyi verdi:
“Geliştirmiş olduğumuz proje tırnak yeme hastalığını tespit etmek adına bir akıllı saat uygulamasıdır. İnsanların yüzde 20 veya 30’unda bu hastalık görülmektedir. Onikafaji olarak da geçmektedir. Bu hastalığın tahlili ya cerrahi müdahaledir ya ilaç tedavisidir ya da manuel tekniklerdir. Biz de akıllı saat uygulamasıyla birlikte insanlara bu konuda yardımcı olmayı hedefledik. Covit vaktinde insanların elinin yüzüne gittiği bir uyarı vermek adına bir uygulama geliştirmiştik. Daha sonra tırnak yemeyi engellemek istedik. Projemiz 3 evreden oluşuyordu. Birincisi elin yüze gitmesi, hareketi ve üçüncüsü de sınıflandırmaydı. Yani tırnak yiyor mu yoksa kaşımamı yapıyor yoksa diğer olarak hitap edeceğimiz bir hareket mi yapıyor. Bu 3 ana kademeden oluşmasının şöyle bir avantajı oldu. Direkt olarak tırnak yemeyi hedefleyelim, deyince başarı oranımız yüzde 10 düzeylerinde kaldı. 3 ayrı evreye bölmeyle bir arada başarımız yüzde 90’ı geçti. Sitemimizin yüzde 93 bir başarı oranı var. Bu projede ben danışmanlık görevi üstlendim. Abdullah Alesmaeil isimli bilgisayar mühendisliğinde doktora yapan öğrencimle birlikte geliştirdim. Öğrencim aynı zamanda Dubai’de çalışmaktadır. Online toplantılar yaparak projeyi gerçekleştirdik. Uygulama akıllı saatimiz var ise eğer arka planda çalışıyor. Elimiz ağzımıza denetimsiz bir şekilde gittiğinde birkaç saniye içerisinde alarm veriyor.”
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Manisa’ya Zirai Don Uyarısı Yapıldı