35,4763$% 0.14
36,2987€% -0.07
3.065,59%0,05
5.005,00%0,72
19.957,00%0,69
2.687,67%-0,10
9.899,40%-0,11
17 yaşındaki Trabzonlu lise öğrencisi Yavuz Selim Durmuş’un geçmişine duygu merak ve ilgi, herkesin özendiği bir dedektiflik kıssasına döndü.
Ertuğrul Fırkateyni’nin 1887’de Japon İmparatoru Meiji’nin Osmanlı Padişahı II. ABDülhamid’e gönderdiği ikramlara karşılık olarak bir dostluk heyeti ve armağanlarla Japonya’ya gitmek üzere görevlendirilmiş ancak İstanbul’a dönüş yolunda korkunç bir olay yaşanmıştı.
16 Eylül 1890’da okyanusta fırtınaya yakalanan fırkateyn, Japonya’nın Kushimoto açıklarında kayalıklara çarparak batmış, yaklaşık 600 mürettebattan sadece 69 kişi kurtulabilmişti.
ŞEHİT AKRABASININ KISSASINDAN ETKİLENDİ
Bu deniz kazasında ölenlerden biri de Trabzon’un Tonya ilçesinden olan Mehmet oğlu Abdullah Kuzoğlu’ydu.
Trabzon’un Ortahisar ilçesinde yaşayan 17 yaşındaki genç, Tonya ilçesinden Osmanlı Donanması’nda görev yapan ataları Mehmet oğlu Abdullah Kuzoğlu’nun kıssasını büyüklerinden öğrendi ve onun kıssasına derin bir ilgi duydu.
Bu ilginini peşini bırakmayan genç, kendisi içim imkanlar yaratarak Japonya’ya gitti ve şehit askerler için yapılan anıtı buldu.
“3 YILDA KENDİ BAŞIMA JAPONCA ÖĞRENDİM”
Durmuş, her şeyin bir çocukluk hayali ile başladığını belirterek “Tonya’dan sadece bir kişi bu sefere katılmış. Dedelerimin, cetlerimin kim olduğunu öğrenmek istiyordum. Küçüklüğümden beri daima Japonya’ya gidip kabrinde dua okumak, ona teşekkür etmek istedim.
Lise yıllarımın başlarında kendi kendime bu hayalle Japonca öğrenmeye başladım. 3 yılın sonunda Japonca’yı kendi kendime uğraşarak hiçbir kursa gitmeden bilgisayarlardan, kitaplardan, sözlüklerden öğrenmeyi başardım.” dedi.
“ŞEHİTLERİMİZİN ANITINDA YASİN-İ ŞERİF OKUDUM”
Japon hükümetinin her yıl 100 yabancı öğrenciye burs verdiğini belirten Durmuş, “Her sene dünyanın dört bir tarafından özellikle Asya ve G7 ülkeleri içerisinden100 öğrenci Japonya devleti tarafından verilen Asia Kakehashi Bursu sayesinde Japonya’da liselerde eğitim görme hakkı kazanıyor. Ben de bu programın sınavına girdim ardından mülakatların hepsinden başarı ile geçtim.
Türkiye’de çok kısıtlı kontenjan olmasına rağmen Japonya’ya gitmeyi başardım. Ardından da talih yapıtı Ertuğrul Fırkateyni’nin battığı Kushimoto’nun bağlı olduğu Wakayama eyaletine gönderildim. 4 ay boyunca orada yaşadım. Orada arşivleri araştırırken dedelerimizin, atalarımızın mezarının olduğu yeri buldum. Deniz kazasında şehit olan Osmanlı askerleri için yapılan anıtın başında Yasin-i Şerif okudum.” diye konuştu.
KENDİ KENDİNE ÖĞRENDİ VE GELİŞTİRDİ
Japoncayı 3 yılda üst düzeye kadar getirdiğini kaydeden Durmuş, “Japoncayı lise yıllarının başından beri üç yılda belli bir düzeye getirmeyi başardım. Sonrasında Japonya’ya gittiğimde de daima olarak etrafımdaki insanlara sorular sorarak onlarla konuşmaya çalışarak Japoncamı en üst seviyeyi geçebilecek düzeye getirdim.
Orada çok beşerle tanıştım. İlk önce Tokyo’ya gitmiştim. Oradan daha sonra kalacağımız yere dağıldık. Japoncayı tek başıma öğrendiğim için en yaygın lehçe olan Tokyo lehçesi üzerinden öğrendim. Gönderildiğim bölgede ise karışım lehçeler kullanılıyordu. İlk gittim yerde ufak bir iletişim sorunu yaşadım, beşerlerle nasıl iletişim kuracağım nasıl konuşacağım diye çok korkmuştum. Daha sonra konuşa konuşa onlar bana söylemleri öğretti.
Ben de daima onların söylediklerini tekrar etmeye çalıştım. Aslında Türkiye’de kelime ezberini yapmıştım. Sadece söylemlerde sorunlar yaşıyordum bunu da Japonya’ya giderek aştım. Japonya’da girdiğim imtihanlarda dokümanımı aldım. 4 aylık bursun sonunda tekrar Trabzon’a döndüm. Şu anda Japonya’daki imtihanlar için çalışıyorum. Tekrardan Japonya’da eğitim görmek istiyorum. Trabzon’da maalesef Japonca eğitim veren herhangi bir kurs ya da bir hoca bulunmadığından dolayı her şeyi kendi başıma öğreniyorum.” şeklinde konuştu.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Zeytin Yaprağı Özütü Sağlığınızı Nasıl Güzelleştirebilir? Bu Faydaları Çok Az Biliniyor