34,7029$% 0.27
36,7339€% 0.28
2.966,20%1,08
4.940,00%0,46
19.759,00%0,47
2.652,50%0,57
9.652,00%0,12
86 yaşındaki Birol Ertan, gençlik yıllarında İstanbul İtfaiyesi’nde başlayan yaşam seyahatini Türk spor tarihine ismini yazdırarak taçlandırdı. “Milli Amigo” olarak hafızalara kazınan Ertan, itfaiye teşkilatının voleybol kadrosunda forma giyerken amigoluk serüvenine adım attı. Takım maçlarına destek için gelen bando grubunun önünde, elinde Türk bayrağıyla tezahürat yapması, onu tribünlerin unutulmaz figürü haline getiren ilk adım oldu.
AMOGOLUKTAN İSVİÇRE’YE UZANAN YOLCULUK
Sık sık milli maçlara katılarak taraftarları coşturan Ertan, bir süre sonra itfaiyecilik mesleğinden malulen emekliye ayrıldı ve 1970’te işçi olarak İsviçre’ye yerleşti. Ancak vatan sevgisi onun peşini bırakmadı; İsviçre’deki milli maçlarda tribünleri coşturmaya devam etti. Maddi zorluklara rağmen dünyanın dört bir yanındaki maçlara katılarak Türk bayrağını dalgalandırmayı sürdürdü. “Bülbülü altın kafese koymuşlar, vilayetle de vatanım demiş” kelamlarıyla vatan hasretini dile getiren Ertan, yaklaşık 6 yıl sonra Türkiye’ye döndü.
TRİBÜNLERDE 42 YIL SÜREN EFSANE
Türkiye’ye dönüşünün ardından, futboldan basketbola, voleyboldan güreşe kadar birçok milli karşılaşmada kırmızı eşofmanı ve coşkulu tezahüratlarıyla tribünleri ateşleyen isim oldu. 2011 yılında düzenlediği bir basın toplantısıyla 42 yıllık amigoluk mesleğine veda ettiğini açıklayan Ertan, o anları duygusal bir şekilde şöyle anlattı:
Bıraktım dedim ama yeri gelirse yine çıkarım. Bu, futbolcunun jübilesine benzemiyor. Televizyonları izliyorum, amigo Birol’un eksikliği hissediliyor. Yerimi dolduramadılar.
TRİBÜNLERDEN İSTANBUL SOKAKLARINA
Şimdilerde sırtında isminin yazılı olduğu kırmızı-beyaz eşofmanıyla İstanbul sokaklarında gezen Birol Ertan, tanıdık bir yüzle karşılaştığında büyük mutluluk yaşıyor; ancak tanımayanlara sitem etmekten de geri durmuyor. Her yıl eşofmanındaki rakamı güncelleterek eski dostlardan bir tebessüm ve hatırlanma ümidiyle sokakları adımlıyor.
EVİNDE UNUTULMAZ ANILAR SAKLIYOR
Sarıyer Ayazağa’daki mütevazı evinde, spor tarihine tanıklık eden gazete kupürlerini, Türk sporunun efsane isimleriyle çekilmiş fotoğraflarını, plaketlerini ve hala arada çaldığı düdüğünü saklıyor. Fatih Terim, Naim Süleymanoğlu ve Mahmut Demir gibi isimleri omuzlarında taşırken çekilmiş kareler, onun milli spor tarihindeki yerini simgeliyor.
TRİBÜNLERDE KÜFÜRE VE KAVGAYA İZİN VERMEDİ
Milli ekibin peşinde tam 50 ülke dolaştığını belirten Ertan, tribünlerde küfüre ve kavgaya asla izin vermediğini, her zaman örnek olmaya çalıştığını vurguluyor. “Türk bayrağı için, 85 milyon için her zaman hazırım” diyen Ertan, yeniden tribünlerde olmak için federasyondan davet bekliyor.
HAYATIN ÖZÜ: MANEVİ DEĞERLER
Hiç evlenmediğini ve kimseden maddi bir beklentisi olmadığını belirten Ertan, “Tek isteğim, manevi ilgi görmek” kelamlarıyla insanlara bir mesaj gönderiyor. Kendisini diğer amigolarla karıştırılmasından rahatsızlık duyduğunu ifade eden Ertan, bir ömür boyunca sadece milli ekibi desteklediğini gururla vurguluyor.
Tribünlerin efsanesi Birol Ertan, anıları ve Türk sporuna kattığı bedelle hatırlanmayı hak eden bir isim olarak yaşamaya devam ediyor.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
18 Yıllık Çalışma: Sarıkamış’ta Yaban Hayatının 500.000 Karelik Arşivi