38,0112$% 0.27
42,0749€% 0.09
3.791,52%-0,13
6.267,00%-0,49
24.993,00%-0,48
3.100,84%-0,43
%
DOLAR 38,0112
EURO 42,0749
ALTIN 3.791,52
BİST 100
İmsak 02:00
Tunceli’de yeni yılla birlikte koyunların kuzulama dönemi başladı…
Ocak ayı itibarıyla yılın ilk kuzuları doğarken besicileri de tatlı bir telaş sardı.
24 SAAT NÖBET TUTUYOR
Emeklerinin karşılığını almaya başlayan besiciler, ağıllar 24 saat nöbet tutuyor.
Öte yandan üreticiler, Erzincan, Bingöl ve Elazığ’ın bazı ilçelerinde görülen şap hastalığı nedeniyle huzursuz.
ÜRETİCİLER TEDİRGİN
İlçede tedbir olarak 15 günlük karantina uygulanırken üreticiler ise kurallara sıkı bir şekilde uyuyor.
Küçükbaş hayvan üretiminin en yoğun yapıldığı Çemişgezek ilçesinde üreticiler, adeta Covid-19 salgınında olduğu gibi sıkı önlemler alıyor.
“COVİD-19 ÖNLEMLERİ NEYSE, AYNI O ÖNLEMLERE UYUYORUZ”
Çemişgezek Cebe köyünde küçükbaş hayvan üreticisi İsmail Acun şu ifadeleri kullandı:
Mesleğimiz küçükbaş hayvancılıktır. Hayvanlarımızın doğum dönemi başladı. Bu periyotta hem işimizin zorluğu ile uğraşırken öte yandan da çevre vilayetlerimiz olan Erzincan, Elazığ, Bingöl’de görülen şap hastalığından dolayı kaygılıyız. Şu anda Çemişgezek ilçemizde şap hastalığı görülmemektedir. Ancak biz yine de karantina tedbirlerine uyuyoruz. Sağ olsun ilçe kaymakamımız, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün tedbiren aldığı bu karantina tedbirine uyuyoruz. Hem de süreci takip ediyoruz. Hayvanlarımıza hastalık bulaşmaması için Covid-19 önlemleri neyse, aynı o önlemlere uyuyoruz ve kendimizi, hayvanlarımızı muhafazaya çalışıyoruz.
“GÜNÜN 24 SAATİ DAİMA, DEĞİŞMELİ ŞEKİLDE BEKLİYORUZ”
Küçükbaş hayvan üreticisi Resul İtina ise şöyle konuştu:
Bir taraftan şap hastalığı tasası var. Bunun üzerine bir de hayvanlarımızın doğumu var. Doğum dönemi bayağı yorucu. Çünkü günün 24 saati hayvanlarımızın yanında olmamız lazım. Hayvanlarımızın hastalık kapmasından korkuyoruz. O konuda her türlü önlemi alıyoruz. Bu ay biraz zor. Doğumlar başladı. Bazen koyunların İkiz doğurma ihtimalleri oluyor. Kuzuyu almama ihtimali oluyor. Kuzu doğunca ağız sütü vermek zorundayız. Vermezsek ağızlar kilitlenip donuyor, ölüyor. Ondan sonra hastalık kapıyor. Bu bir ay içerisinde mecburi yorgunluğumuz, uykusuzluğumuz oluyor. Hayvancılıkla uğraştığımız için biraz daha sorunlarımız olacak. Günün 24 saati daima, değişmeli şekilde bekliyoruz. Eve gidip yemek yiyip tekrar geri geliyoruz. Evde 2 saat, 3 saat uyuyoruz. Tekrar gel, tekrar git. Koyunların yemini falan düzenli vermek zorundayız. Suyuna yemine dikkat ediyoruz.
“BİZ DE BU KARANTİNAYA UYUYORUZ”
Özen, “Kuzuların hastalanmaması için çok dikkat ediyoruz. Çevre illerde şap hastalığı var. Erzincan, Bingöl ve Elazığ’da var. Sağ olsun Çemişgezek Kaymakamımız Cüneyt Zor ve ilçe tarım ekibimiz tedbir amaçlı karantina kararı almış. Biz de bu karantinaya uyuyoruz. Elimizden geldiğince dışarıya ya da dışarıdan içeriye hayvan sokmamaya çalışıyoruz. Bu ortalar çok zor dönem geçiriyoruz” ifadelerini kullandı.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
25 Kişiye Mezar Olmuştu: Hasoğlu Apartmanı Davasında Tutuklu Sanık Kalmadı