37,8791$% -0.2
41,0607€% -0.17
3.802,36%-0,22
6.252,00%-0,43
24.930,00%-0,41
3.117,13%-0,21
9.659,48%0,49
DOLAR 37,8791
EURO 41,0607
ALTIN 3.802,36
BİST 100 9.659,48
İmsak 02:00
Moğolistan’a giden bilim insanları sanat yapıtı ve arkeolojik kalıntılar, müzeler, Moğolistan ile Rusya sınırında geyik yetiştiren Türklerin çadır yerleşimlerini ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Kafilede yer alan Prof. Dr. Yaşar Çoruhlu, “Seyahatimizin sonunda Moğolistan ziyaretimiz hakkında bilgi vermek üzerine Türk Büyükelçiliği’ne gittiğimizde Şivet Ulaan Ata külliyesinin acıklı durumundan ve bir koruma projesinin yapılması gereğinden söz edildi” dedi.
Erken Devir Türk Sanatı ve Türk Mitolojisi uzmanı, Sanat Tarihçisi Prof. Dr. Yaşar Çoruhlu, kendi alanlarında uzman bilim adamları ile Moğolistan’a giderek incelemelerde bulundu. Prof. Dr. Çoruhlu, “Son derece önemli kalıntılardan Şivet Ulaan Ata tapınağı da ziyaret edildi. Yerleşimin olmadığı ve ulaşılması çok zor bir yerde olmasına rağmen hayli tanınmış bir tapınak olduğu için ziyaretçi çeken bu külliye açık havada epeyce tahrip olmuş ve korunmasız durumdaydı. Seyahatimizin sonunda Moğolistan ziyaretimiz hakkında bilgi vermek üzerine Türk Büyükelçiliği’ne gittiğimizde Şivet Ulaan Ata külliyesinin acıklı durumundan ve bir koruma projesinin yapılması gereğinden söz edildi” diye konuştu.
“Heyecanla ziyaret edilen Orhun Vadisi’ydi”
İncelenen yapıtlara ilişkin Dr. Çoruhlu, “İlk günlerde öncelikle Göktürk periyodunun önemli kalıntılarından olan Koşo Tsaydam bölgesindeki Kültigin, Bilge Kağan ve buluntularının geçici olarak bir depoya taşınmış olan Tonyukuk ata tapınaklarının kalıntıları ziyaret ettik. Sözü edilen külliyelere ait yazıt, heykel ve diğer kalıntılar yeni yapılan Koşo Tsaydam Müzesi’ne taşındığından anıtların özgün yerinde pek bir şey kalmamıştı ancak nedense önemli her şey müzeye taşınmış olmasına rağmen kum taşından yapılmış sunaklar olduğu yerde bırakılmıştı. Aslında eserler özgün yerinde korunsa daha iyi olacaktı. Bu külliyeler üzerine birer müze binası yapılması mevcut olanların konservasyonu ve mevcut olmayan kısımların rekonstrüksiyonunun yapılması daha uygun olurdu. Bununla birlikte yeni tertip edilen müze de küçük güzel bir müze olmuş. İnceleme seyahatinde en çok heyecanla ziyaret edilen yerlerden biri de Orhun Vadisi’ydi. Gece kalınan konaklama yerinden yürüyerek grup halinde Orhun çağlayanının bulunduğu bölgeye gelindi. Herkes Hintlilerin kutsal saydıkları Ganj Nehri’nde yıkanıp Orhun çağlayanının altında yüzüp arınmayı umuyordu” ifadelerini kullandı.
“Geyikli taş alanı ziyaret edildi”
Şivet Ulaan Ata Tapınağı için koruma projesinin hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Çoruhlu, “Son derece önemli kalıntılardan Şivet Ulaan Ata Tapınağı da ziyaret edildi. Yerleşimin olmadığı, ulaşılması çok zor bir yerde olmasına rağmen epeyce tanınmış olduğu için ziyaretçi çeken bu külliye açık havada hayli tahrip olmuş ve korunmasız durumdaydı. Külliyenin stupa biçimine benzeyen bark binasının kubbesi yıkılmıştı. İnsan ve hayvanların figürlerinden oluşan taş heykeller ve damga taşı yerinden çıkarılarak zemin üzerine serilip bırakılmıştı. İnceleme seyahatimizin sonunda Moğolistan ziyaretimiz hakkında bilgi vermek üzerine Türk Büyükelçiliği’ne gittiğimizde külliyenin acıklı durumundan ve bir koruma projesinin yapılması gereğinden de söz edildi. Yüze yakın sayıda geyikli taş alanı ziyaret edildi. Ölen kişileri temsil eden ve çoğunlukla üzerinde geyik resmi olduğu için dikili taşlar geniş alanlarda çok sayıda mezarın yanı başında yer alıyordu” dedi.
“Duha Türkleri, Tuva Türklerinin soyundan geliyor”
Bölgede bulunan müzeler ve Duha Türkleri hakkında bilgi veren Çoruhlu, “Ayrıca yol boyunca adeta yollara serpilmiş vaziyette daima karşımıza çıkan erken devir Türklerinin kutsal mezarları olan kurganlarda görülmekteydi. Bir stratejik mevkide bulunan ve arkeolojik hafriyatı yapılmış taştan inşa edilme Göktürk Kalesi’ni görmek de heyecan vericiydi. Ayrıca Uygur başkenti Karabalgasun harabeleri, Harhorin Müzesi, Bugut Yazıtı’nın bulunduğu Çeçerleg Müzesi ziyaret edildi. Daha birçok yerde duruldu ve incelemelerde bulunuldu. Duha yerleşkesindeki insanlardan çok faydalı bilgiler elde edildi. Duha Türkleri Tuva Türklerinin soyundan geliyordu, yani dedeleri Rusya Federasyonu’ndan Moğolistan’a gelmişti. İnançları, günlük hayatları, gelenekleri, geyik yetiştirmeleri ve çeşitli bahislerde sorular soruldu yanıtlar alındı. Sonraki gün öğleye doğru vedalaşıp yola çıkıldı” diye konuştu. (DHA)
Kızılcık Şerbeti kamera ardı: Nursema, Pembe, Fatih, Doğa ve diğer karakterler konuştu |
Günün öne çıkan haberleri TIKLAYIN | Bolu’da kayak merkezinde otel yangını; 10 ölü, çok sayıda yaralı TIKLAYIN | Trump’tan ilk icraatler; Kongre baskınına karışanlara af, ABD’de doğanlara vatandaşlık uygulaması sona erdirildi TIKLAYIN | 100 milyonluk vurgun; “yılın iş adamı” da tutuklananlar arasında TIKLAYIN | Galatasaray’dan gece yarısı Ahmed Kutucu operasyonu TIKLAYIN | Tolga Şardan yazdı: Kara Harp Okulu’ndaki teğmen krizinde “Cumhurbaşkanı” detayı TIKLAYIN | Ertuğrul Özkök: 7 Ekim 2023 sabahı MİT’in bir salonunda yaşanan olay
|
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Çıtırlığıyla Baş Döndürür! Yoğurt Kızartması