35,4987$% -0.01
36,6571€% 0.02
3.053,62%0,04
4.981,00%0,04
19.865,00%0,03
2.677,01%0,06
9.715,86%-0,18
Güney, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bankacılık sektörünün 2024 yılını kıymetlendirerek, 2025’e ilişkin maksatlarını anlattı. Geçen yıl Türk bankacılık sektörünün, ekonomik normalleşme sürecinde kritik bir rol üstlendiğini aktaran Güney, sıkı para siyasetlerinin uygulanmasıyla Türk lirası mevduatların toplam mevduatlar içindeki hissesinin arttığını, döviz cinsi mevduatların hissesinin da azaldığını anlattı.
Güney, bu gelişmenin, Haziran 2023’te başlatılan ekonomi siyasetlerinin Türk lirasının istikrar kazanmasında ve enflasyonla mücadelede sağladığı başarıyı yansıttığını ifade etti.
Güney, 2024’te gerçekleştirilen faiz artışları ve sadeleştirme adımlarının, piyasanın daha etkin çalışmasını desteklediğini ancak enflasyon maksatlarına ulaşmak amacıyla uygulanan makro ihtiyati önlemlerin, yılın ikinci yarısında finansal sıkılaşmanın da etkisiyle kredi büyümesini ve bankacılık sektörünün karlılığını sınırladığını söyledi.
Sıkı para siyasetlerinin etkisiyle iç talepte yaşanan yavaşlamanın, ticari krediler, tüketici kredileri ve kredi kartı harcamalarında da bir yavaşlamaya neden olduğunu dile getiren Güney, “Bunun sonucu olarak, bankaların aktiflerindeki kredilerin payı düşmeye devam etti ve bu durum özellikle yılın ikinci yarısında hızlanan talep daralmasıyla daha besbelli hale geldi.” dedi.
Güney, sürdürülebilir bir ekonomik görünüm için atılan adımların, döviz kurunun daha istikrarlı bir yapıya kavuşmasını, ülke risk primlerinin azalmasını ve uygun maliyetli dış kaynak teminini sağladığını belirterek, “Bu gelişmeler, ticari kredilerde yabancı para (YP) kredilerini daha cazip hale getirdi ve YP kredilerin toplam krediler içindeki hissesini artırdı. Bu durum, ihracatçı firmaların YP kredilerine erişim imkanlarını genişleterek, dış ticaretin finansmanını destekledi.” ifadelerini kullandı.
“Teminatların çeşitlendirilmesi konusunda da aksiyon aldık”
Ali Güney, Türk Eximbank olarak ihracatçıya sağladıkları dayanağın daima ve etkili olmasını önemsediklerini söyledi. Finansmana erişimin, risk iştahı ve maliyetler itibarıyla nispeten daraldığı dönemlerde takviyelerini artırarak bu konuda yaşanan zahmetleri telafi etmeye çalıştıklarının altını çizen Güney, bunu yaparken, katma değeri yüksek stratejik bölümleri ve KOBİ’leri öncelikli olarak desteklemeye itina gösterdiklerini dile getirdi.
Geçen yıl ihracatçıların finansmana erişimi konusunda alternatif tahliller üreterek azamî desteği sağlamaya çalıştıklarını aktaran Güney, “Finansmana erişimde kritik öneme sahip olan teminatların çeşitlendirilmesi konusunda da aksiyon aldık. Borçlanma imkanlarımızı en iyi düzeyde kullanarak ihracatçılarımızın hem işletme sermayesi hem de yatırıma yönelik finansman taleplerini karşılamaya çalıştık. Bu sayede hedeflediğimiz 24 milyar dolarlık kredi takviyesine 2024 sonunda ulaştık.” diye konuştu.
Güney, Hazine ve Maliye Bakanlığının sağladığı sermaye artırımıyla 2024 içinde KOBİ dışı ihracatçılara da TL kredi kullanım imkanı sağladıklarına vurgu yaparak, şunları kaydetti:
“Uzun vadeli borçlanma gereksiniminin nispeten arttığını da göz önünde bulundurarak, TL kredilerdeki vade imkanımızı 1 yıldan 3 yıla çıkardık. Bunun sonucunda toplam kredi dayanağımız içinde TL cinsinden kredilerin payı yüzde 44 düzeyine ulaştı. 2024 yılı ödeme formları itibarıyla sigortalanabilir ihracat hacminin nispeten azaldığı bir yıl olmasına rağmen yıl sonunda 25 milyar dolar alacak sigortası hacmine ulaştık. Aktif pazarlama faaliyetlerimiz ile 2024’te kredi ve alacak sigortası eserlerimizden yararlanan ihracatçı sayısı 18 bini geçti. 2020’den bu yana yürüttüğümüz tabana yayılma siyaseti ile bankamız dayanaklarından yararlanan ihracatçılar içerisinde KOBİ’lerimizin oranı yüzde 84’e ulaştı.”
Yıllık destek hacimlerini yaklaşık 49 milyar dolar düzeyine taşıdıklarına dikkati çeken Güney, bu düzeyin bankanın tarihindeki en yüksek destek hacmi olduğunu söyledi.
Bankanın kuruluşundan bugüne kadar alıcı kredileri kapsamında verdikleri destek fiyatının yaklaşık 5 milyar dolar seviyesinde olduğunu anlatan Güney, “Alıcı Kredileri ile uluslararası piyasalarda Türk ihracatçı ve müteahhitlere rekabet avantajı oluşturarak, onların daha fazla proje üstlenmelerine ve daha fazla ihracat yapmalarına destek olmaya çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Hizmet kalitesini artırmak ve destekleri çeşitlendirmek için önemli adımlar attık”
Ali Güney, 2024’ün kendileri için sigorta faaliyetlerinde önemli bir gelişim yılı olarak kayıtlara geçtiğini aktararak, hizmet kalitesini artırmak ve ihracatçılara sundukları destekleri çeşitlendirmek için önemli adımlar attıklarını kaydetti.
Bu kapsamda süreçleri dijitalleştirdiklerini ifade eden Güney, şöyle devam etti: “Alıcı limit tahsis süreçlerimizi hızlandırarak, ihracatçılarımızın gereksinimine uygun limitlere kısa sürede erişimine imkan tanıdık. Katılım Temelli Alacak Sigortası eserimizi uygulamaya aldık ve bu kapsamda ihracatçılarımızın vadeli satışlarını sigortalamaya başladık. İhracatçılarımızın, faaliyetlerine problemsiz şekilde devam ederek, ihracat odağını kaybetmemeleri için yurt içi alacaklarında da tahsilat sorunu yaşamamalarını sağlamak üzere Kısa Vadeli Yurt içi Alacak Sigortası eserimizin kullanımını yaygınlaştırmaya başladık.”
Sigortalıların operasyonel yüklerini azaltmak amacıyla sigorta programları kapsamında tahsis ettikleri alıcı limitlerini süresiz hale getirdiklerini vurgulayan Güney, sigortalıları, ihracat potansiyeli, risk ve performansları doğrultusunda segmentlere ayırarak, sunacakları ürün ve hizmetleri onların muhtaçlıkları doğrultusunda çeşitlendirdiklerini bildirdi.
Yapılan geliştirmelere ilişkin olarak ihracatçılardan ve sektör temsilcilerinden olumlu geri bildirimler aldıklarını ifade eden Güney, sigorta satış servis modelini çeşitlendirmek amacıyla brokerler, bankalar ve acenteler ile işbirlikleri kurmaya başladıklarını, 2024 itibarıyla reasürans panelinde bulunan 7 uluslararası şirkete Türk Reasürans’ı eklediklerini anlattı.
“Reeskont kredileri 2024’te de en uygun maliyetli TL kredi ürünü oldu”
Türk Eximbank Genel Müdürü Güney, sadece ihracatçı firmaların kullanımına sunulan ve kullanım şartları itibarıyla selektif bir kredi programı olma özelliğine sahip reeskont kredilerinin, her periyotta olduğu gibi 2024’te de en uygun maliyetli TL kredi ürünü olduğunu aktardı.
İhracatçıların uygun maliyetli bu finansman imkanına, ihtiyaç duydukları en kısa sürede ve daima erişebilmeleri açısından reeskont kredilerin günlük limitlerinin kritik öneme sahip olduğunu aktaran Güney, “TCMB tarafından 2024 içinde sağlanan limit artışları ile Reeskont Kredileri günlük limitleri ihracatçılarımızın taleplerine uygun bir düzeye getirildi. Güncel durumda aracı bankalar ile kullandırılan 4 milyar liralık günlük limitin, 2,2 milyar lirasını Türk Eximbank olarak ihracatçılarımızın kullanımına sunmaktayız. 2024’ü yaklaşık 345 milyar liralık Reeskont Kredisi hacmi ile kapattık.” diye konuştu.
Faizsiz bankacılık alanındaki çalışmalara dikkati çeken Güney, bu alandaki ürünlerin çeşitlendirilmesi ve yaygınlaştırılmasının ihracatçılara alternatif finansman imkanı sunmak adına stratejik önceliklerinden biri olduğunu bildirdi.
Güney, bu kapsamda son iki yılda faizsiz ürünleri çeşitlendirmek için yoğun çaba harcadıklarını belirterek, bu doğrultuda ihracatçılara alternatif fon kaynakları temin ettiklerini anlattı.
Özellikle 2022-2024 yılları arasında yaklaşık 1200 ihracatçıya 1 milyar dolar faizsiz finansman desteği sağladıkları bilgisini paylaşan Güney, bu dayanağın artarak devam etmesi için çalışmaların sürdüğünü, yakın zamanda uygulamaya alacakları yeni faizsiz finansman ve sigorta ürünleri ile daha fazla ihracatçıya ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.
Güney, “2025’te yapmayı planladığımız sukuk ihracı ile sermaye piyasalarından sağlamayı planladığımız faizsiz finansman imkanlarımızı artırmayı amaçlıyoruz. Bu araçlar sayesinde ihracatçılarımıza istikrarlı ve sürdürülebilir finansman imkanları sağlarken, faizsiz bankacılık alanında büyümeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
Yıl sonuna kadar faizsiz finansman dayanağının toplam finansman desteği içindeki hissesini yüzde 10’a çıkarmayı hedeflediklerini vurgulayan Güney, bu vizyon doğrultusunda, ihracatçıların farklı gereksinimlerine uygun ve uluslararası piyasada rekabet gücünü artıran tahliller geliştirmeye devam edeceklerini kaydetti.
“2024’te toplam 7,8 milyar dolar fiyatında kaynak sağlandı”
Ali Güney, “Eximbank 2024’te toplam 7,8 milyar dolar fiyatında kaynak sağladı. Bu kaynakların 3,6 milyar dolarını, sürdürülebilirlik kapsamında temin edilen uluslarüstü fonlar ile sürdürülebilirlik kontaklı sendikasyon kredisi oluşturdu.” dedi.
İhracatçıların yeşil dönüşümünü uygun finansman şartlarıyla desteklemek için Dünya Bankası, Asya Altyapı Yatırım Bankası ve İslam Kalkınma Bankası ile gerçekleştirdikleri çalışmalar sonucunda 2024’te toplamda 1,5 milyar dolar meblağında azami 10 yıl vadeli kaynak sağladıklarına işaret eden Güney, şöyle devam etti:
“Bu kaynaklar ile ihracatçılarımızın yenilenebilir enerji üretimi ve enerji tasarrufuna yönelik yatırımlarını destekleyerek karbon emisyonlarını azaltmalarına destek olmayı amaçlıyoruz. İslam Kalkınma Bankasından sağladığımız kaynak ile faiz hassasiyeti olan firmalarımızın da yeşil dönüşüm yatırımlarını destekleyebileceğiz.”
2025 hedefleri
Bu yıla ilişkin amaçlarını de paylaşan Ali Güney, 2025’te de katma değerli ürün ihracatını desteklemeye devam edeceklerini söyledi. Özellikle orta-yüksek ve yüksek teknoloji ihracatı yapan bölümler, döviz kazandırıcı hizmet kesimleri ve ihracatçı KOBİ’lerin stratejik öncelikleri arasında yer aldığının altını çizen Güney, bunun yanı sıra karbon ayak izini azaltmayı hedefleyen yatırımlar ile ihracat hacmini ve üretim verimliliğini artıracak projeleri, uygun maliyetli ve uzun vadeli finansman kaynaklarıyla desteklemeye devam edeceklerini kaydetti.
Alacak sigortası ve yeni finansman tahlillerinin ihracatçıların yeni pazarlara açılmalarını kolaylaştıran “Alacak Sigortası” ürününü daha yaygın hale getirmek için yenilikçi uygulamalar geliştirme sürecinde olduklarını belirten Güney, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Daha esnek poliçe ve çalışma şartları sunarak, ihracatçılarımızın sigorta ürünümüzden daha fazla faydalanmalarını hedefliyoruz. Ayrıca, yeni satış kanallarıyla bu ürünü daha geniş bir kitleye ulaştırmayı 2025 önceliklerimizden biri olarak belirledik. Faiz hassasiyeti olan ihracatçılarımıza özel sigorta ve finansman seçeneklerini artırmaya yönelik çalışmalarımıza da devam ediyoruz. Bu doğrultuda finansman maliyetlerini azaltarak ihracatçılarımızın rekabet gücünü artıracak yeni katılım asıllı finansman paketlerini önümüzdeki yıl kullanıma sunacağız.”
Güney, 2025’te de teminatları çeşitlendirmeye, kefalet kuruluşları ile işbirliklerini artırmaya devam edeceklerini söyledi. Başvuru ve bankacılık süreçlerini dijitalleştirme yönünde attıkları adımları hızlandırarak, ihracatçıların, sundukları ürün ve hizmetlere daha hızlı ve kolay erişim sağlamasını hedeflediklerinin altını çizen Güney, “2025’te, ihracatçılarımıza dış ticaret süreçlerinde Türk Eximbank garantisi ve aracılığıyla işlem yapma imkanı sunacak tahliller geliştireceğiz. Bu adım, Türk Eximbank olarak ihracatçılarımızın dış ticarete ilişkin tüm gereksinimlerine tek noktada çözüm sunma vizyonumuzu destekleyen önemli bir gelişme olacak.” şeklinde konuştu.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Türkiye ile Suriye Arasında 10 Milyar Dolarlık Ticaret Hedefi