37,9301$% -0.06
41,0995€% 0.16
3.808,33%0,24
6.291,00%0,03
25.088,00%0,04
3.126,00%0,39
9.550,04%-1,13
DOLAR 37,9301
EURO 41,0995
ALTIN 3.808,33
BİST 100 9.550,04
İmsak 02:00
MoonMars Müzesi’nin, insanın sanatsal mirasını kozmosun başka köşelerine taşımayı amaçlayan projesi kapsamında, aralarında fotoğraf sanatçısı Mustafa Aydın‘ın “Stardust” (Yıldız Tozu) isimli çalışmasının da yer aldığı 47 eser, Blue Ghost uzay aracıyla Ay’a ulaştı.
Ay ve Mars gibi gök cisimlerinde sanatı ve bilimi bir araya getiren teşebbüs MoonMars Müzesi’nin, insanın sanatsal mirasını cihanın başka köşelerine taşımayı amaçlayan projesi kapsamında dünya genelinde seçilecek eserlerin Ay’a gönderileceği duyuruldu.
Türk astrofotoğrafçı Mustafa Aydın’ın da uzaktan erişim ile Şili’deki “Telescope Live” teleskoplarını kullanarak çektiği “Stardust” isimli fotoğrafını, dijital olarak MoonMars Müzesi’ne gönderdi.
Aydın, Samanyolu’nun uydu galaksisi olan Büyük Macellan Bulutu’ndaki NGC 1929 Yayma Bulutsusu’nu (Emission Nebula) konu alan yapıtını, uzun bir görüntü sürece süreci sonunda ortaya çıkardı. Hubble Uzay Teleskobu için geliştirilen Hubble Paleti renk tonlarıyla işlenen eser, insanın keşif ve öğrenme tutkusunu temsil ediyor.
LifeShip adı verilen küçük, piramit halindeki bir anıtın içine yerleştirilen nikel plaka üzerine basılan Aydın’ın fotoğrafının da yer aldığı 47 eser, Ay yüzeyine kargo taşımak üzere NASA tarafından seçilen Blue Ghost uzay aracı ile 15 Ocak’ta SpaceX’in Falcon 9 roketiyle Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri Üssü’nden Ay’a fırlatıldı.
Mustafa Aydın, roketin, 2 Mart’ta Ay yüzeyindeki Mare Crisium (Bunalımlar Denizi) bölgesine inişini canlı yayında izleyerek heyecan dolu anlar yaşadı.
Yaklaşık 10 yıldır ışık kirliliğinden uzak yerlerde gökyüzünü fotoğraflayan Aydın, bu çalışmasıyla aynı projede Ay’a yapıtı gönderilen 3 Türk’ten biri oldu.
“Uzay aracının içinde sonsuza kadar kalacak”
Eserlerin yer aldığı kapsül, sonsuza dek Ay yüzeyinde kalacak, gelecek nesil astronotlar ve keşifçiler, insanlığın sanatsal mirasını bu kapsülde bulacak.
AA muhabirine açıklama yapan Mustafa Aydın, MoonMars Müzesi’ne, daha önceki stantlarında yer alan “Stardust” yapıtını istemeleri üzerine gönderdiğini anlattı.
Müze yetkililerinin, fotoğrafı, proje kapsamında Ay’a göndermek istediklerini söylediklerini aktaran Aydın, “İnsandaki kromozom sayısını temsilen 46 eser gönderilecekti, daha sonra benim de arkadaşım olan Amerikalı down sendromlu fotoğrafçının da yapıtı eklendi. Down sendromlu bireylerde 47. kromozom var, böylelikle 47 kişinin yapıtı seçilmiş oldu.” dedi.
Aydın, 15 Ocak’ta fırlatılan roketin Ay’a seyahatinin 46 gün sürdüğünü belirterek, şunları dile getirdi:
“Uzay aracında küçük altın renkli bir piramit içerisinde sanat yapıtlarımız minyatür şeklinde nikel bir plaka üzerine işlenerek gönderildi. ‘Ay’da bir müze’ diye düşünüldüğünde insanların gidip görebileceği bir müzeden bahsetmiyoruz ama bu uzay aracının içinde sonsuza kadar kalacak. Ay’a ya da uzaya ufacık şeyler göndermek bile hem hacim hem de tartı açısından fiyatlandırıldığı için gönderilen şeylerin olabildiğince hafif ve hacimsel olarak da küçük yapılması gerekiyor. Bu yüzden de bu özel teknik kullanıldı.”
“Ay’a ilk kez sanat eserleri gitti”
Mustafa Aydın, çocukluğundan bu yana havacılık ve uzaya merak saldığını, bu alanda da farklı teşebbüslerle başarılar elde ettiğini anlatarak, 1969’da Ay’a ilk kez ayak basan Astronot Neil Armstrong ile de tanışma fırsatı yakaladığını, uzaya hayranlığı nedeniyle fizik mühendisliği okuduğunu söyledi.
Yaşadığı hissin tanım edilemez olduğunu belirten Aydın, şöyle devam etti:
“Benim için bir uzay fotoğrafımın Ay’a inmesi tanım edilebilir bir duygu değil. Bu hem sanat hem de bilim tarihi açısından epey büyük bir mihenk taşı. Fırlatmayı da Ay’a inişi izlerken de çok heyecanlandım. Orada bize ait bir şeyin olması, 47 yapıtın oraya sağ salim inmesi ve Ay’a bir şey olmadığı sürece sanat eserlerinin o uzay aracının içinde kalacak olması inanılmaz bir duygu. Bunun ötesinde bu uzay aracının ve projemizin bir sürü ilkleri söz konusu. Ay’a ilk kez sanat eserleri gitti, ilk kez Ay’da bir sanat müzesi oldu. Benim yapıtım de bu sanat müzesinin içinde.”
“Sanat eserleri Ay’a baktığımızda çıplak gözle dahi görebileceğimiz bölgede”
Gelecekte Mars ve başka gök cisimlerinde de kendisine ait eserlerin olmasını istediğini kaydeden Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ay bize en yakın gökyüzü objesi. Hepimiz Ay’a bakıp onunla ilgili birtakım hisler beslemişizdir. Bu sanat eserleri Ay’a baktığımızda çıplak gözle dahi görebileceğimiz ‘Bunalımlar Denizi’ dediğimiz bir bölgede. Dolunay olduğunda ya da dolunaya yakın büyüklükte bir ay olduğunda Ay’a bakıp orada bana ait, bize ait bir şeylerin olduğunu bilmek tüylerimi diken diken ediyor. Ülkemizin Ay’a gitmeye çalıştığı, bu konuda projeler yaptığı bir periyotta bizim yapıtlarımızın Ay’a gitmesi gerçekten gurur verici bir olay. Proje kapsamında 2 Türk sanatçı arkadaşın da eserleri gönderildi. Onlar için ve ülkemiz için de çok büyük bir gurur. Bu aslında insanlık olarak da bir gurur. Bana dün biri, ‘Gitti tamam ama ne olacak?’ diye sordu. İnsanlarda bir şeyi keşfetme duygusu inanılmaz yoğun. Eğer kendimiz gidemiyorsak bile kendimizden bir şeyleri gönderme isteğimiz oluyor. İşte bu eserler oraya gönderildi, anlamı da bu.”
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Ressam Hülya Düzenli’nin “The Code” Standı, Dijital ve Fizikî Dünyayı Sanal Gerçeklikle Buluşturuyor