34,5419$% 0.17
36,0174€% -0.61
2.993,44%1,07
5.093,00%0,60
20.309,00%0,76
2.699,01%1,03
9.549,89%1,94
ABD merkezli Bloomberg, Türkiye’nin “AB’ye katılma gayretlerinde ilerleme kaydedilememesinden duyduğu hayal kırıklığı nedeniyle” BRICS’e resmen başvuruda bulunduğunu yazmıştı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan‘ın Türkiye’nin 5 yıl sonra davet edildiği Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanlarının Gymnich adı verilen gayri resmi toplantısına katılmasından günler sonra basına yansıyan bu tezle ilgili olarak Bakanlık kaynakları, bakanlığın kendileriyle bu yönde bir bilgi paylaşmadığını ifade etmişti. AKP’den konuyla ilgili ilk açıklama dün geldi.
TIKLAYIN | Bloomberg: Türkiye, BRICS’e katılmak için başvuru yaptı
TIKLAYIN | AB’ye tepki mi: Türkiye’nin BRICS üyeliğine başvurduğu iddiası, Hakan Fidan AB toplantısından döner dönmez gündeme geldi
Türkiye’nin BRICS’e resmî katılım müracaatında bulunduğu iddialarıyla ilgili olarak AKP MYK toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Parti Sözcüsü Ömer Çelik açıklamada bulundu. Çelik, “Süreç devam ediyor, somut gelişme olursa paylaşırız” ifadelerini kullandı.
“BRICS’e üye olmak istediğimiz talebi açıktır, süreç devam ediyor”
AKP Sözcüsü Çelik, şunları söyledi:
“BRICS’e üye olmak istediğimiz talebi açıktır. Süreç devam ediyor, somut gelişme olursa paylaşırız. Türkiye’nin BRICS dahil önemli platformlarda yer almak istediğini sayın Cumhurbaşkanımız ifade etmiştir”
BRICS nedir ve neden önemli? BRICS, ilk olarak 2001 yılında devrin Goldman Sachs baş ekonomisti Jim O’Neill tarafından Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’in büyüme potansiyelinin altını çizen bir araştırma makalesinde ortaya atıldı. Blok, üyelerine, ABD ve Batılı müttefiklerinin hâkim olduğu dünya sistemine meydan okuyabilecekleri bir platform sağlamak amacıyla 2009 yılında gayrı resmî bir kulüp olarak kuruldu ve kuruluş Rusya tarafından başlatıldı. Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’in kurucu ülkeleri olduğu grup, 2010 yılında BRICS olarak anılmaya başlamasıyla bünyesine Güney Afrika’yı da kattı. Bu yılın başında İran, Birleşik Arap Emirlikleri, Etiyopya ve Mısır’ın katılımıyla bir genişleme sürecine girdi. Öte yandan Suudi Arabistan da birliğe katılmaya davet edildi ancak şimdi katılım sağlamadı Bu ülkeler, dünya nüfusunun yüzde 40’ından fazlasını ve küresel iktisadın dörtte birini oluşturuyor. Bloğun, 22-24 Ekim’deki zirvesinde daha da genişlemesi gündemde. |
Bakan Fidan Gymnich’ten döner dönmez
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Türkiye’nin 5 yıl sonra davet edildiği Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanlarının Gymnich adı verilen gayri resmi toplantısına katılmasından günler sonra ABD merkezli Bloomberg’de Ankara’nın BRICS’e resmî olarak üye olmak için başvurduğuna ilişkin haberin yer alması zamanlaması bakımından dikkat çekici olarak görülmüştü.
konuyla ilgili bilgi sahibi olan ancak resmî açıklama yetkisi bulunmadığı için isimleri açıklanmayan şahıslara dayandırılan Bloomberg haberinde, Türkiye’nin, BRICS’e katılma başvurusunu birkaç ay önce, “on yıllardır sürdürdüğü Avrupa Birliği’ne katılma gayretlerinde ilerleme kaydedilmemesinden duyduğu hayal kırıklığı nedeniyle yaptığı” aktarılmıştı.
Selcan Hacaoğlu ve Fırat Kozok imzalı Bloomberg haberine göre kaynaklar, müracaatın “kısmen” Türkiye’nin, 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından Rusya ile yakın ilişkiler kurması nedeniyle diğer NATO ülkeleri ile yaşadığı uyuşmazlıkların bir sonucu olduğunu ifade etmişti.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
CHP’li Tan’dan Brıcs Çıkışı: Eğer Doğruysa Ankara’nın Başvurusu Diplomatik İntihar Teşebbüsüdür