32,8826$% -0.25
35,1821€% -0.54
2.449,68%-0,30
4.001,00%-0,17
16.005,00%-0,18
2.326,34%-0,04
10.647,91%-0,31
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Habertürk’te açıklamalarda bulundu. Bakan Fidan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Brics (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti) hakkında gazetecilerin merak edilen sorularını yanıtladı.
TÜRKİYE, BRICS’E ÜYE OLACAK MI?
Türkiye ve Brics hakkında soruya karşılık veren Bakan Fidan, şunları söyledi:
“Özellikle Cumhurbaşkanımızın vizyonu çerçevesinde uyguladığımız siyasette eksen kayması gibi bir mevzuyu gündemimizden çıkaralı çok oldu. Bizim kendi menfaatimiz, prensiplerimiz, duruşumuz neredeyse onun arayışı içerisindeyiz. Ait olduğumuz ittifaklara muhataplarımızın bağlı olması da önemli. Alternatif ekonomik platformları yakından takip etme noktasındayız. Brics’i farklı yapan Rusya’nın, Çin’in orada olması. G-7 daha fazla siyasi bahislerin aynı medeniyet alanını düşünen ülkelerin bir araya geldiği yer. Brics, ekonomik amaçlı bir platform. Kural temelli, yapısal bir hali yok.
“BRİCS ÜYESİ ÜLKELERLE BAĞLARIMIZI İYİ TUTMAYA ÇALIŞIYORUZ”
Brics’in AB’ye göre farklı ve güzel tarafı bütün medeniyetleri, ırkları bünyesinde barındırıyor olması. Biraz daha kurumsal hale dönüşebilirse önemli yarar üretir. Bizim buradaki bağlantılarımız, diyaloglarımız son derece normal. Brics üyesi ülkelerle bağlantılarımızı iyi tutmaya çalışıyoruz. Dış ticaret hacminin en yüksek olduğu iki ülke Çin ve Rusya, Brics üyesi. Ülkemizin dış politika rotasını daha sağlıklı yürütebilmek için bu çerçevede bakmak lazım. Alakamız var, görüşmelerimizi, müzakerelerimizi yapıyoruz Brics üyesi ülkelerle. Onlar da esasen evrim sürecindeler. Bir Gümrük Birliği, ortak para ünitesi, serbest ticaret mutabakatlarının hayata geçtiği bir yer değil. Kredi verme sistemini çalışıyorlar. Kendi ortalarında yerel para ünitesiyle ticaret yapıyorlar. Bu bizim de taraf olduğumuz konu. Dolarsızlaştırmada çalışmalar var.
“ASYA PASİFİK’TEKİ DEVA EKONOMİK PLATFORMDA DAHA İLERİ ÜYELİK İÇİN MÜRACAATIMIZIN OLMASI SÖZ KONUSU”
Siyasetin dayattığı bir strateji bu. Biz hem AB adaylığı hem diğer ekonomik işbirliği teşkilatlarında üyeliklerimiz var. Asya Pasifik’teki devasa ekonomik platformda daha ileri üyelik için müracaatımız olması söz konusu. Platformların birbirlerine alternatif değil tamamlayıcı olarak görmek lazım.
AB’de kural temelli bir işleyiş var. Biz AB ile olan bağlarımızın seyrinde bugünkü durumda olmasaydık, AB ileri adım atma konusunda irade koyabilseydi, aslında bizim buradaki belli mevzulara bakış açımız daha da değişebilirdi. Şu anda NATO’da askeri ittifak konusu var. Ekonomik ittifak alanı aynı şekilde somut hale gelmiş değil. Dolayısıyla arayışlarımız devam etmiş durumda.”
Bayram Tatilinde Milli Saraylara Ziyaretçi Akını! En Çok Ziyaret Edilen Yer Oldu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.