34,5467$% 0.18
36,0147€% -0.62
3.005,41%1,48
5.110,00%0,95
20.381,00%1,12
2.705,79%1,29
9.549,89%1,94
Sağlık Bakanlığı, Türkiye genelindeki birinci basamak sağlık kuruluşlarında yılın ilk 6 ayında, 1,6 milyonu göğüs kanseri, 1,7 milyonu rahim ağzı kanseri ve 1,2 milyonu da kalın bağırsak kanseri olmak üzere toplam 4,5 milyon ücretsiz kanser taraması yapıldığını bildirdi.
Bakanlıktan, ana teması “Sağlığını Erteleme, Harekete Geç” olarak belirlenen 3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası kapsamında yapılan açıklamada, kanser taramalarının önemine ilişkin bilgiler paylaşıldı.
Hafta çerçevesinde halk sağlığı konularında toplumu bilgilendirmeye ve toplumun farkındalığını artırmaya yönelik çalışmaların yürütüldüğüne işaret edilen açıklamada, kansere yönelik “Farkında Ol, Taramanı Yaptır, Kanseri Engelle” ana konu başlığının da belirlendiği aktarıldı.
Kanserin önlenebilir, erken teşhis edilebilir, tedavi edilebilir bir hastalık olduğu, bedende olağan dışı belirtiler fark edildiğinde kesinlikle sağlık kuruluşuna başvurulmasının önem taşıdığı vurgulanan açıklamada, kanser taramasının kanserle mücadelede en etkili tekniklerin başında geldiğine dikkat çekildi.
Açıklamada, Türkiye’de Ulusal Kanser Tarama Programı kapsamında Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Toplum Sağlığı Merkezleri, Sağlıklı Hayat Merkezleri, Aile Sağlığı Merkezleri ve ayrıca mobil kanser tarama araçlarını içine alan birinci basamak sağlık kuruluşlarında ücretsiz göğüs kanseri, rahim ağzı kanseri ve kalın bağırsak kanseri için taramalar yapıldığı anımsatıldı.
Bu çerçevede, 40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir göğüs kanseri, 30-65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir rahim ağzı kanseri, 50-70 yaş arası kadınlara ve erkeklere de 2 yılda bir kalın bağırsak kanseri taramasının gerçekleştirildiği belirtilen açıklamada, tarama sonrasında olumlu veya şüpheli bulunan kişilerin ileri tetkikler için ikinci, üçüncü basamak sağlık kuruluşlarına yönlendirildiği ifade edildi.
Türkiye’de ağustos ayı itibarıyla her ilde en az bir tane olmak üzere 405 KETEM bulunduğu, bunlardan 46’sının mobil kanser tarama aracı olarak kırsal bölgelere ve dezavantajlı kümelere tarama hizmeti ulaştırdığı aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
“2023 yılında Türkiye genelinde 2,8 milyonu göğüs kanseri, 2,9 milyonu rahim ağzı kanseri, 2 milyonu kalın bağırsak kanseri olmak üzere toplam 7,7 milyon kanser taraması yapılmıştır. Türkiye genelinde 2024’ün ilk 6 ayında ise 4,5 milyon kanser taraması yapılmıştır. Bunların 1,6 milyonu göğüs kanseri, 1,7 milyonu rahim ağzı kanseri ve 1,2 milyonu da kalın bağırsak kanseri taramalarıdır.
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Kanser Dairesi Başkanlığı web sitesinden kişiye en uygun tarama programı bilgisine ‘Hangi Tarama Bana Uygun?’ kısmından ve kişiye en yakın tarama merkezi bilgisine ‘KETEM Adresleri’ kısmından ulaşılabilir.”
(ANADOLU AJANSI)
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
İstanbul Havalimanı’nda 19 Kg Canlı Tıbbi Sülük Ele Geçirildi