32,5864$% -0.25
35,0595€% -0.21
2.433,34%-0,57
3.974,00%-0,42
15.919,00%-0,44
2.322,11%-0,41
10.446,24%1,00
Üstelik kullanıcılar, az kullandıkları dönemlerde konutlarında ürettikleri enerjiyi şebekeye satma imkanına da sahip.
Tüm dünyada ve Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynaklarına talep istikrarlı bir biçimde artarken, kendi elektrik gücünü kendisi üretmek isteyen ferdi kullanıcılar için sevindirici haber yerli üreticiden geldi. Türkiye’nin ilk yerli rüzgar türbini üreticisi SoyutWind, yapay zeka dayanaklı özel bir yazılım geliştirerek, online satışlara başladı. E-ticaret sitesiyle ferdî kullanıcılar, ihtiyaç duydukları ev tipi rüzgar türbinini yapay zeka dayanağıyla belirleyebiliyor ve taksitli bir şekilde satın alabiliyor.
YAPAY ZEKA TAKVİYESİYLE DÜNYADA BİR PRENSİP İMZA ATTI
Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’nın (IRENA) verileri, Türkiye’nin yenilenebilir kurulu güç bakımından Avrupa’da beşinci, dünyada ise 12. ülke olduğunu gösterdi. Enerji ve Olağan Kaynaklar Bakanlığı hedefleri, Türkiye’nin kurulu rüzgar gücü gücünün 2024 sonunda 30 bin megavata, 2025’te ise 35 bin megavata çıkacağına işaret etti. Bu yılın başında ise elektrik üretiminde rüzgar enerji santrallarının payı yaklaşık %28 olurken, rüzgardan elektrik üretimi de son 8 yılın en yükseğine çıktı.
Temiz teknolojilere ve yeşil güce yönelik tüketici talebinin son periyotta güçlendiğini söyleyen Çolak Holding ve SoyutWind CEO’su Dr. Ali Çolak, “Enerji maliyetlerindeki artış, özellikle rüzgar alan bölgelerde ikamet eden kullanıcıları alternatiflere, özellikle de ev tipi rüzgar türbinlerine yönlendiriyor. 1 megavata kadar direct-drive türbinlerin Türkiye ve bölgedeki ilk ve tek üreticisi pozisyonundaki SoyutWind olarak, farklı kapasitelerdeki rüzgar türbinlerinin erişilebilirliğini artırmak için bir prensip imza attık. Dünyada ilk kez bir rüzgar türbini üreticisi, yapay zeka dayanaklı yazılım geliştirerek, %100 yerli üretim ev tipi rüzgar türbinlerinin online olarak satışa sunulduğu bir e-ticaret sitesi kurdu.SoyutWind.com adresinden erişilebilen internet sitesinde kullanıcılar, elektrik tüketimlerini hesaplayabiliyor. Kurulum planladıkları adresteki rüzgar datalarına göre 1 kilovat ila 50 kilovat arası rüzgar türbinlerinden hangisini satın almaları gerektiği konusunda danışmanlık alabiliyor” dedi.
“KULLANICILAR ELEKTRİK FATURASI ÖDER GİBİ RÜZGAR TÜRBİNİ TAKSİDİ ÖDEYECEK”
Akülü veya şebeke ilişkili bir biçimde sunulan, dişli kutusuz olan ve sabit mıknatıslı jeneratörlerle (PMG) çalışan ev tipi rüzgar türbinlerinin verimliliğinin epey yüksek olduğunu dile getiren Dr. Ali Çolak, “İhtiyaç duydukları ev tipi rüzgar türbinlerini seçen kullanıcılar, %100 yerli üretim olan ve mekanik vinci sayesinde basitçe monte edilebilen rüzgar türbinlerini diledikleri adrese sipariş edebiliyor. Kredi kartına taksit seçeneğiyle kullanıcılara elektrik faturası öder gibi rüzgar türbini taksidi ödeme imkanı veren platformumuz, yenilenebilir güce doğrudan erişim sağlıyor. Kurulduğu 2000 yılından bu yana Ar-Ge’ye verdiği değerle bölümde öncü olan SoyutWind’in hayata geçirdiği bu yenilik, pak enerjiyi evlere de taşıyacak, Türkiye’de rüzgar gücünden yararlanma oranlarını yükseltecek. Üstelik kullanıcılar, az kullandıkları dönemlerde sahip oldukları ev tipi rüzgar türbiniyle ürettikleri enerjiyi şebekeye satma imkanına da sahip.
Öte yandan sanayi kuruluşları ve ticari işletmeler de 2,5 megavat büyüklüğe varan rüzgar türbinlerinin teknik özelliklerini inceleyip sipariş formu doldurarak kolaylıkla satın alabiliyor” diye konuştu.
TÜRKİYE’NİN VE BÖLGENİN RÜZGAR GÜCÜ ALANINDA ÖNCÜ GÜCÜ
Üretim, mühendislik, inşaat-taahhüt, enerji, finans ve dış ticaret dallarında faaliyet gösteren Çolak Holding’in 50. yaşını kutladıklarını söyleyen Dr. Ali Çolak, değerlendirmelerini şu sözlerle sonlandırdı: “Ankara Temelli’deki 15 bini kapalı toplam 135 bin metrekare alana sahip fabrikamızda ürettiğimiz yerli rüzgar türbinlerinin ülke çapında yaygınlaşması için önemli bir adım attık. Bu öncü teşebbüs, Türkiye’nin ilk rüzgar türbini üreticisi olan SoyutWind imzasını taşıdığı için gururluyuz. İlerleyen süreçte yapay zeka yazılımını geliştirmeye devam edeceğiz. Proje geliştirme, mühendislik ve tasarım yeteneklerimiz sayesinde çağın ötesine geçmeye çalışıyoruz. SoyutWind’in çatı kuruluşu Çolak Holding, cleantech olarak anılan pak teknolojilere, sürdürülebilir yaşama ve teşebbüs sermayesi finansman modeline Bordo Capital, SoyutWind, SoyutWind Mill ve Soyut Karavan markalarıyla aktif olarak katkıda bulunuyor. ‘Temiz teknoloji pak toplum’ odaklı sosyal sorumluluk yaklaşımıyla hareket eden ve sürdürülebilir refahın pak güçle sağlanabileceğine inanan SoyutWind olarak, Türkiye ve bölgede öncü teşebbüslerimizle yeşil dönüşüme katkıda bulunmayı sürdüreceğiz.”
Capcom Yeni Resident Evil Oyununu Onayladı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.