34,5467$% 0.18
36,0147€% -0.62
3.005,41%1,48
5.110,00%0,95
20.381,00%1,12
2.705,79%1,29
9.549,89%1,94
Türkiye’nin yerli uzay girişimi Plan-S, IoT uydularını uzaya göndererek teknolojik kapasitesini geliştirme yolunda önemli bir adım attı. Uzay teknolojilerinde artan rekabetle birlikte, Türkiye de bu alanda güçlü bir şekilde yer almaya devam ediyor.
Küresel Uzay İktisadı Büyüyor
Uzay sanayisindeki gelişmeler, bu kesimdeki rekabeti artırıyor. Space Foundation verilerine göre, 2023 yılında küresel uzay iktisadı 570 milyar dolara ulaşırken, özel dalın bu alandaki payı %78 oldu. Dünya genelinde birçok şirket, bu büyüyen pazarda yer almak için çalışmalarını sürdürüyor.
Plan-S’in Uydu Fırlatma Başarısı
Geçtiğimiz haftalarda Vandenberg Uzay Üssü’nden dört IoT uydusu fırlatan Plan-S, bu teşebbüsüyle uzayda önemli bir adım daha attı. Plan-S Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan, “İlk uydumuzu 2022 yılında gönderdik ve bu beş uyduda edindiğimiz tecrübelerle, artık ticari hizmet vereceğimiz dört Connecta IoT uydumuzu uzaya yerleştirdik.” şeklinde konuştu.
Gelecekte 200’den Fazla Uydu Hedefleniyor
Plan-S, uzun vadede 200’den fazla Connecta IoT takım uydusu ile dünya çapında hizmet vermeyi planlıyor. Sami Aslanhan, “2025, 2026 ve 2027 yıllarındaki fırlatmalara ilişkin kontratların birçoklarını tamamladık. Bu yılın Ekim ayında 4 uydu daha fırlatmayı, ardından 2025’in başında ilave 4 uydu ve sonrasında daha büyük gruplar halinde uydular göndermeyi planlıyoruz.” dedi.
Yatırımlar ve Gelecek Planları
Plan-S, 400 milyon dolar değerleme üzerinden başlattığı sermaye fonu turu ile 40 milyon dolar yatırım toplamayı hedefliyor. Bu yatırım, Connecta IoT ve Observa takım uydularının genişletilmesi, uzaktan algılama ve 5G/6G teknolojileri için Ar-Ge çalışmalarında kullanılacak.
Aslanhan, “IoT haberleşme hizmetlerimizi öncelikli olarak Türkiye ve Türk Cumhuriyetlerinde başlatmayı planlıyoruz. Ardından Körfez Bölgesi, Afrika, Asya Pasifik ve Avrupa ülkelerini de kapsayacak şekilde hizmet ağımızı genişletmeyi hedefliyoruz.” dedi.
Destek İhtiyacı ve Rekabet
Sami Aslanhan, uzay teknolojilerinin yüksek giriş sermayelerine ihtiyaç duyduğunu vurgulayarak, “Küresel uzay iktisadının 2035 yılında 1,8 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Bu büyük pazarda rekabet epey zorlu. Teknolojiye dair çeşitli hibe ve takviyeler olsa da, bu takviyeler uzay alanında sınırlı kalıyor.” ifadelerini kullandı. Aslanhan, bu alandaki teşebbüslerin daha fazla desteklenmesi gerektiğini belirtti.
Diğer Teknoloji Haberleri İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Pedagoglardan 10 Tavsiye