32,6517$% -0.11
35,4927€% -0.06
2.507,22%-0,14
4.068,00%1,30
16.296,00%1,30
2.389,18%-0,08
10.851,78%-0,19
Türksat 6A uydusu fırlatılması için saatini bekliyor. SpaceX işbirliği ile uzaya gönderilecek Türksat 6A’yı Falcon 9 roketi taşıyacak. Fırlatılacak milli uydu ile Türkiye’nin 1994’te Türksat 1B ile başlayan uydu yayıncılığına bir yenisi daha eklenecek. Türksat 6A, 7 gün 24 saat haberleşme hizmeti sunabilmesi için kesintisiz güce ihtiyaç duyacak ve bu nedenle çok daha büyük ve güneşi daima takip eden enerji panellerine sahip olacak. Pekala, Türksat 6A ne zaman fırlatılacak ve ne işe yarayacak?
TÜRKSAT 6A UYDUSU NE ZAMAN VE NEREDEN FIRLATILACAK?
Türksat 6A’nın Falcon 9 roketi ile Türkiye saati ile 8 Temmuz’u 9 Temmuz’a bağlayan gece 00.20’de uzaya gönderilmesi planlanıyor. Türksat 6A, Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu unvanını almış olacak. Fırlatma törenine Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu da katılacak.
TÜRKSAT 6A NE İŞE YARAYACAK?
Türksat 6A ile mevcut uyduların hizmet vermediği Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya, Türksat’ın kapsama alanına girecek. Uyduların ulaştığı nüfus 3,5 milyardan, 5 milyara çıkacak.
Türksat 6A’nın hizmete girmesi ile Türksat’ın bölgeye yönelik uydu hizmeti ihracatının da önemli ölçüde artması hedefleniyor. Yeni uydunun hizmete girmesiyle özellikle yurt dışında görev yapan insansız hava araçlarının denetimi, Türksat uydularıyla daha güvenli hale gelecek.
İHTİYAÇ DUYDUĞU ENERJİ GÜNEŞ PANELLERİNDEN SAĞLANACAK
TÜBİTAK’ın sosyal medya hesabından, Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A’ya ilişkin paylaşım yapıldı. Paylaşımda, Türksat 6A’nın, kesintisiz iletişim kurabilmek için ihtiyaç duyduğu enerji kaynağının güneş panellerinden sağlanacağı belirtildi.
Güneş gücünü elektrik gücüne dönüştürerek uyduya güç sağlayan panellerin, uydunun görev süresi boyunca daima enerji üreteceğine dikkat çekilen paylaşımda, “Uydunun hayati değer taşıyan işlemleri yerine getirebilmesi için ihtiyaç duyduğu enerjiyi güneş panellerinden elde ediyoruz. Yer gözlem uydularımız BİLSAT ve RASAT’ta kullandığımız sabit güneş panelleri ile uyduların ihtiyacını karşılayabiliyorken, GÖKTÜRK-2 uydumuzda güç gereksiniminin artmasıyla açılabilir panellerle enerji verimliliğini artırdık.” tabirlerine yer verildi.
Güneş panelleri en optimal açıda güneşi takip edecek şekilde konumlandırıldı
Paylaşımda, Türksat 6A’nın 7 gün 24 saat haberleşme hizmeti sunabilmesi için kesintisiz güce ihtiyaç duyduğu, bu nedenle çok daha büyük ve güneşi daima takip eden panellerin kullanılarak bir adım öteye geçildiğinin altı çizilerek, şunlar kaydedildi:”Uyduda, güneş panellerini her zaman en optimal açıda güneşi takip edecek şekilde pozisyonlandırdık.
Bu yenilikçi sistem, Türksat 6A’nın daima yüksek güç üretmesini ve uzun süre boyunca görev almasını sağlayacak. Bunun için Türksat 6A, açıldığında her biri 10 metre uzunluğunda olan iki güneş paneli kanadına sahip olacak. Toplamda 37,6 metrekare alan kaplayacak bu paneller, GÖKTÜRK-2’nin güneş panellerinden tam 10 kat daha fazla güç üretebilecek kapasitede.
9,2 kW’a kadar güç üretebilen bu sistem, 15 yıl boyunca Türksat 6A’nın enerji ihtiyacını karşılama kapasitesine sahip.
Güneş panelleri, fırlatma sırasında zarar görmemeleri için katlanmış ve açılma sistemleri gerili olarak rokete yerleştirilecek. Uydu fırlatıcıdan ayrıldıktan sonra en kısa sürede paneller açılacak. Bu kritik noktada, uyduyla iletişim kuramama ihtimaline karşın, önceden yüklenmiş komut dizileri ile yerli uçuş bilgisayarımızdaki gelişmiş algoritmalar otonom olarak güneş panellerini açacak ve güneşe yönlendirecek.”Paylaşımda, bu kademenin başarıyla tamamlanması ile uydunun görev süresince ihtiyaç duyacağı enerjiyi sağlayabilmesi için hayati ehemmiyet taşıyan adımı gerçekleştirmiş olacağı belirtilerek, Türksat 6A’nın sahip olduğu sistemlerle Türkiye’nin iletişim gücüne güç katacağına işaret edildi.
Ayşe Ateş: En Ağır Öz Eleştiriyi Yaptım, Ömrümüzü Adadığımız Bütün İnançlar Yalanmış!
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.