34,3612$% -0.01
36,3786€% 0.09
2.823,82%-0,67
4.802,00%-0,53
19.208,00%-0,54
2.555,67%-0,69
9.300,30%0,80
Her mevsim sofranızda yer alabilecek olan turp, yaz, kış ve sonbahar turpu olarak üç çeşittir. Ülkemizde genelde renklere göre çeşitlendirilmekte olup, en bilinenleri kırmızı ve siyah turptur. İçerdiği organik asitler nedeniyle keskin bir tada sahiptir.
Bütün turp çeşitleri, antioksidan olarak bilinen flavonoidlerden zengindir. Karaciğer ve safra sağlığı açısından siyah turpu, antioksidan içeriği açısından kırmızı turpu tercih edilebilir.
Yenilebilen bir zerzevat kökü olan turp, brokoli ve karnabaharın da yer aldığı Brassicaceae ailesinden gelmektedir. Kırmızı turp ve siyah turp ülkemizde en sık tüketilen çeşitleridir. Bunların dışında mor, sarı, pembe ve beyaz gibi pek çok turp tipi bulunur.
Sağlığa pek çok yararı bulunan turp 2 bin 500 yıl önce Eski Yunanlılar ve Romalılar tarafından hem bir besin maddesi olarak hem de tıbbi amaçlar için kullanılırdı. Ayurveda ve Klâsik Çin Tıbbında turp ateş, boğaz ağrısı, safra hastalıkları ve enfeksiyon gibi sağlık problemlerinin tedavisinde kullanılırdı.
ZENGİN BESİN İÇERİĞİ
10 küçük uzunluk kırmızı turp rendesi (1 kâse) tükettiğinizde sadece 12 kalori alır, günlük posa gereksiniminizin %25’ini karşılamış olursunuz.
Turp, yüksek oranda potasyum içerir. Potasyum, kalp kası dâhil kasların düzgün çalışması için gerekli bir mineraldir. Bedene yeteri miktarda potasyum alımı, yüksek tansiyona karşı gözetici özellik taşımaktadır.
Turpun içerisinde yüksek seviyede folat bulunması, turpu diğer sebzelerden ayrıcalıklı kılmaktadır. Folat bedenimizdeki genetik kodlanmaların (DNA’nın) tamiratında kullanılmaktadır. 1 kâse turp salatası tükettiğinizde günlük folat gereksiniminizin % 7’sini karşılarsınız.
Kalsiyum mineralinin en iyi bitkisel kaynaklarından olan turp, özellikle menopoz dönemindeki kadınlara önerilmektedir. Ayrıca kemik erimesine karşı olumlu etkileri bilimsel çalışmalar ile desteklenmiştir. Turp yaprakları da turp kadar iyi bir kalsiyum kaynağıdır.
Bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasında görevli olan C vitamini, turpta yüksek oranda bulunmaktadır. Gün içerisinde 1 kâse turp salatası tüketilmesi günlük C vitamini gereksinimimizin %40’ını karşılamaktadır.
Kan kolesterolünün düşürülmesinde etkin madde olan fitosterol, 100 gram turpta 9 mg bulunmaktadır.
TURP TÜKETMENİN FAYDALARI
YAPRAĞI DA KENDİ KADAR FAYDALI
Turp yaprağı; beta-karoten, C vitamini, E vitamini, B6 vitamini, B9 vitamini (folat) ile kalsiyum minerali açısından iyi bir kaynaktır. İçeriğindeki beta-karoten sayesinde göz ve akciğer sıhhatinin korunmasına yardımcı olur. C vitamininden zengin bir kaynak olması nedeniyle, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcıdır. Ayrıca yaşlanmayı yavaşlatıcı etkisi bulunmaktadır. E vitamini içeriği ile yaşa bağlı oluşan metal performans (hafıza) düşme suratını yavaşlatmaya yardımcı olur.
TURP YAPRAKLARINI NASIL TÜKETEBİLİRSİNİZ?
TURP YEMENİN ZARARI VAR MI?
İçerdiği kükürtlü birleşikler nedeniyle gaz yapan özelliği vardır. Aşırı tüketilmesi sonucunda barsakları hızlandırıcı etki yaparak ishale sebep olabilir.
Turp yüksek oranda oksalat içerir. Oksalatlar, bedenden demir ve kalsiyum gibi değerli minerallerin atılmasına yol açar. Yüksek oranda turp tüketimi, mineral kaybına neden olarak fayda yerine zarar getirir.
Bu makale sadece genel bilgi verme amacıyla yazılmıştır ve doktor tavsiyesi olarak ele alınmaması gerekir.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
ABD’li Doktor “Evime Bile Sokmam” Diyerek Açıkladı: Bu Besinler Ölüme Kadar Götürüyor