32,6645$% 0.32
35,5639€% 0.42
2.509,16%1,72
4.049,00%1,37
16.220,00%1,37
2.390,92%1,48
10.851,78%-0,19
Pazar günü Borsa’yı konu alan 3 köşe yazarı Ömer Faruk Bingöl, Zeynel Balcı ve Zeynep Aktaş’ın yorumlarından kritik paragrafları sizin için derledik. Uzmanlar Borsa için temkinli bir iyimserlik içinde.
Ömer Faruk Bingöl (Türkiye Gazetesi): Borsa’da yeni öykünün tohumları atılıyor
Borsa İstanbul’da BİST100 endeksi geçen hafta %1,91 prim yaptı. Pazartesi-salı süreçlerinde 10.250 desteği test edildi. Sonrasında haftalık kapanış 10.851’den gerçekleşti. Böylelikle taban düzeye göre %5,85 yükseliş kaydedildi. Pay senedi karlarına vergi haberi ile gerileyen endeks, haziran TÜFE verisinin aylıkta %1,64 gelmesiyle moral buldu.
Mart, nisan ve mayısta %3’ün üzerinde gelen aylık TÜFE’nin önemli gerilemesi, faiz indirimi beklentilerini öne çekti. Böylelikle faize hassas Bankacılık, GYO, Çimento, Sınai gibi sektör paylarında hareketlilik gözlemlendi. Endekste kısa vadede 10.850-10.650 aralığının korunması hâlinde 11.088 zirvesine doğru hareketlilik isteği artabilir.
Enflasyon ve beraberinde faizde düşüş sürecinin başlayacak olması, orta-uzun vadeli beklentiler için piyasada ‘yeni hikâye’nin tohumlarını atmaya başladı. Şirket bilançolarında faiz yükünün hafiflemeye başlayacak olması ve paylarda daha iyi performans beklentisi, bu kıssanın ana unsurları…
Geçen hafta dikkat çeken 3 gelişme; birçok yabancı yatırım kuruluşundan TL lehine raporlar ve tavsiyeler devam etti. Fitch’in Türkiye Analisti, TL’nin kademeli paha kaybının dezenflasyon yolunda engel olmadığını söyledi. TCMB Başkanı da, TÜFE’de 1 aylık sonuca bakarak hareket etmeyeceklerini ve sıkı siyasetin korunacağını vurguladı. Sonuçta görülmesi gereken şey şu; TÜFE ve faizde düşüşün başlayacak olması, bizi bir anda her ikisinde de tek hanelere getirmeyecek. Önce psikolojinin ve gelecek beklentilerinin düzelmesi manasında önemli olacak.
Zeynel Balcı (Hürriyet): Borsa İstanbul başta olmak üzere piyasalarda olumlu etki sürebilir
Diğer yandan hazırlanan vergi paketi konusunda piyasaların bekleyişi sürüyor. Bu konuda çok fazla spekülasyon türedi. Bir an önce netlik kazanması faydalı olacak. Geçtiğimiz pazartesi Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “Bir sonraki pakette muhtemelen borsa karlarının da vergilendirilmesini çalışıyoruz” açıklaması borsada satışlara neden olsa da etkileri kısa sürdü. Gelen satışlar piyasaların vergi konusuna hassaslığını göstermesi açısından kayda bedel bir durum. Dezenflasyon sürecinin başlamış olmasının verdiği rahatlama, piyasa bozucu olumsuz bir haber akışı olmadığı taktirde Borsa İstanbul başta olmak üzere piyasalarda olumlu tesirini sürdürebilir.
BORSADA 11.090 ZİRVESİNE DİKKAT
– Borsada çıkış kanal dayanağından güç alan yükseliş hareketi devam ediyor. İlk direnç 11.090 zirvesinde. Bu düzeylerde kâr satışları görülebilir. 11.090 tepesinin geçilmesi durumunda ise 11.900-12.000 sonraki orta vadeli hedef olarak öne çıkabilir. Geri çekilmelerde ilk tutunma ve destek noktaları 10.800 ve 10.500-10.450 düzeylerinde bulunuyor. Endekste direnç düzeylerinde kâr satışları görülse de çıkış hareketi gücünü koruyabilir.
Zeynep Aktaş (Milliyet): Haftalık bazda öne çıkan 4 sektör
Borsada son bir haftada 4 sektör getirileri ile öne çıktı. İletişim, taş toprak, gayrimenkul ve gıda sektör endekslerine dahil paylar ortalama yüzde 3’ün üzerinde yükseldi. İletişim sektörü yıllık yüzde 162,45 bedel kazanırken taş toprak ve gayrimenkulde getiriler sırasıyla yüzde 76 ve 60 oldu. Gıda payları ise yüzde 165 yükseldi.
Borsa İstanbul’da BIST 100 Endeksi haftayı 10.851’den tamamladı. Endeks bir haftada yüzde 1,91 oranında yükselirken aylık getiri yüzde 4,84 ve yıllık getiri de yüzde 77,70 oranında gerçekleşti.
Endeksteki haftalık getiri yüzde 1,91 ile sonlu kalırken 4 bölümde haftalık getiriler yüzde 3’ün üzerinde gerçekleşti.
Performanslarıyla dikkat çeken hisseler
Borsa İstanbul’da yatırımcıların ilgisini çeken ve istikrarlı getirileriyle öne çıkan 13 pay senedi, son devirde kaydettikleri performansla dikkat çekiyor. Anadolu Efes (AEFES), Garanti Bankası (GARAN), ve Göltaş Çimento (GOLTS), haftalık, aylık ve yıllık değişim oranlarıyla yatırımcıların yüzünü güldürüyor. Özellikle Anadolu Efes, yıllık yüzde 283,28 gibi yüksek bir getiri ile listenin başında yer alıyor. Garanti Bankası yüzde 280,9 oranında bir yıllık değişimle onu yakından takip ediyor. Bu paylar, sadece kısa vadeli değişimlerle değil, uzun vadede de yatırımcılara kazanç sağlama potansiyelleriyle öne çıkıyor.
Listede yer alan diğer dikkat cazibeli paylar arasında Turkcell (TCELL), Türk Telekom (TTKOM), ve Sabancı Holding (SAHOL) bulunuyor. Turkcell, son 6 ayda yüzde 73,06’lık bir değişim gösterirken, Türk Telekom yüzde 93,36 ile güçlü bir performans sergiliyor.
Sabancı Holding ise yıllık yüzde 123,61’lik bir getiri oranına sahip. Bu şirketler, dallarında öncü olmaları nedeniyle yatırımcıların portföylerinde yer tutmaya devam ediyor.
Listedeki şirketlerin tamamı ise şöyle: Anadolu Efes, Garanti Bankası, Göltaş Çimento, Anadolu Grubu Holding, Akbank, Turkcell, T.S.K.B., İş Y. Men. Değ., Türk Telekom, Sabancı Holding, Aselsan, Aksa, Çimsa.
Halk Pazarında Fiyatlar Arttı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.