32,6050$% 0.11
35,3774€% 0.05
2.468,50%0,23
3.996,00%0,12
16.015,00%0,10
2.356,62%0,05
10.872,56%1,78
Ulaştırma alanında düzenlemeler içeren Türk Sivil Havacılık Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Kararında Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek maddeleşti.
Kanunla, Limanlar Kanunu’nda değişikliğe gidiliyor.
Buna göre, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, deniz ve iç sular ulaşımını geliştirmek ve serbest, adil, sürdürülebilir bir rekabet ortamı sağlamak amacıyla sonlu olmak üzere ve özel kanunlarda ve kanun kararında kararnamelerde bilakis hüküm bulunmadıkça liman, iskele ve kıyı yapılarında gemilere verilen hizmetlere ilişkin gerektiğinde taban ve tavan fiyatlarını tespit etmek ve uygulamasını denetlemekle yetkili olacak.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, özel kanunlarda ve kanun kararında kararnamelerde tersine hüküm bulunmadıkça deniz yetki alanlarında, suyollarında ve iç sularda kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetlerinin fiyatları ile liman idari hudutlarında demirleyen gemilerin demirleme fiyatlarını ve bu fiyatların ödenmesine ilişkin yöntem ve asıllar ile muafiyetleri belirleyecek.
Demirleme ücret tarifesi, bir günlük demirde kalma süresi için geminin seferi, demirde kalma süresi, aylık veya yıllık toplu ödeme, demirleme nedeni, demirlediği yer gibi ögeler göz önünde bulundurularak geminin grostonu başına 2 lirayı geçmemek üzere Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından belirlenecek. Bu ölçü, her yıl yeniden değerleme oranında, takvim yılı başından geçerli olmak üzere artırılacak.
Cumhurbaşkanı, bu miktarı 10 katına kadar artırmaya yetkili olacak. Demirleme fiyatları, Döner Sermaye İşletmesi hesabına yatırılacak. Yatırılan ölçünün yüzde 50’si takip eden ayın 5’ine kadar genel bütçeye gelir kaydedilmek üzere Bakanlık merkez muhasebe ünitesine aktarılacak.
DENİZLERDEKİ KILAVUZLUK VE RÖMORKCULUK HİZMETLERİ
Türkiye deniz yetki alanlarında, suyollarında ve iç sularda verilecek kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetleri, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yürütülecek. Bakanlık bu hizmetleri, belirlenen adap ve asıllar dahilinde gerçek veya tüzel şahıslara yaptırabilecek veya devredebilecek.
Kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetlerinin kamu faydası ve sorumluluğu önceliğiyle, bağımsızlık ve tarafsızlık unsuru gözetilerek seyir emniyeti ile can, mal, deniz ve çevre emniyeti ve güvenliği odaklı olarak yürütülmesi temel olacak. Bu madde kapsamında gerçek ve tüzel kişiler tarafından sağlanan hizmetlerin mevzuata uygunluğu ve sürekliliği Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından denetlenecek.
Kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetinin verilmesine ilişkin teknik gereklilikler, hizmet standartları, hizmeti verecek olan gerçek ve tüzel bireylere ilişkin kurallar, istisnalar, yasaklar ve yükümlülükler gibi yol ve asıllar ile bölgesel hizmet alanları Bakanlık tarafından belirlenecek.
İstanbul ve Çanakkale boğazlarından geçiş esnasında verilecek kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetleri, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının belirlediği yol ve asıllar dahilinde Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından yürütülecek. Bu konuda gerçek veya özel hukuk tüzel kişileri yetkilendirilemeyecek veya hizmet alımı yapılamayacak.
Kamu kurum ve kuruluşları tarafından işletilen liman tesisleri ile Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun kapsamında işletme hakkı zamanı veya verilmesi yoluyla özelleştirilen liman tesisleri ve Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkında Kanun kapsamında işletilen liman tesislerinin, mukavelelerinde hüküm olması halinde sadece bu tesislere yönelik kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetlerini verebilecek.
Mevki ve aralıklar itibarıyla bölgesel hizmet alanları veya herhangi bir liman tesisi kümelenmesi ile ilgisi ve irtibatı bulunmayan liman tesislerinin kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetleri, kazanılmış hak oluşturmayacak şekilde ilgili tesisler tarafından verilebilecek. Bu fıkrada belirtilen liman tesisleri söz konusu hizmetleri, yönetmelikle belirlenen gereklilikler ile hizmet standartlarını sağlamak ve ilgili diğer mevzuat kararlarına uymak şartı ile Bakanlıkça düzenlenen izin kapsamında yürütülecek.
Kılavuzluk ve römorkörcülük hizmeti vermekte olan gerçek veya tüzel kişilerin, kılavuzluk ve römorkörcülük ile bunlarla irtibatlı palamar ve yer değiştirme gibi hizmetlerden elde ettiği gelirlerden oluşan aylık gayrisafi hasılattan, Aliağa, Ambarlı, Gemlik, İskenderun, Kocaeli ve Mersin Bölge Liman Başkanlıkları merkez idari sahasındakiler için yüzde 30; Bandırma, Ceyhan, İzmir, Samsun, Tekirdağ, Tuzla ve Yalova Bölge Liman Başkanlıkları merkez idari sahasındakiler için yüzde 25; Antalya, Çanakkale, İstanbul, Karadeniz Ereğli ve Zonguldak Bölge Liman Başkanlıkları merkez idari sahasındakiler ile Karabiga ve Taşucu Liman Başkanlıkları idari sahasındakiler için yüzde 20; diğer bölge liman başkanlıkları veya liman başkanlıkları idari sahasındakiler için yüzde 10; İstanbul veya Çanakkale boğazlarından geçiş bölgesi için yüzde 20 oranında pay alınacak.
Kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetlerinin verildiği deniz alanlarındaki deniz trafik yoğunluğu göz önünde bulundurularak aylık gayrisafi hasılattan alınan hisseleri yüzde 40’a kadar artırmaya veya yüzde 5’e kadar indirmeye cumhurbaşkanı yetkili olacak.
Kılavuzluk veya römorkörcülük hizmeti verenlerin, verdikleri hizmetten Bakanlığın belirlediği tarifeden daha düşük bir ücret almaları veya ücret almamaları halinde dahi ödeyecekleri pay, tarife üzerinden hesaplanarak ödenecek.
Bu düzenlemede belirtilen yerler ile askeri tesisler dışında, sınırları ile hizmet şartları yönetmelikle belirlenen bölgesel hizmet alanlarında verilecek kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetleri, Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanunun 18’inci unsurunda belirtilen işletme hakkının verilmesi yöntemi kullanılarak ihale yoluyla gerçek veya tüzel şahıslara 20 yılı geçmemek üzere Bakanlık tarafından devredilebilecek. Bu madde kapsamında yapılacak özelleştirme ihalesinde bedel tespiti yapılmayacak.
Özelleştirme ihalesi, işletme hakkı verilmesi kontratı için geçerli olacak kılavuzluk ve römorkörcülük ile bunlarla ilişkili palamar ve yer değiştirme gibi hizmetlerden elde edilen gelirlerden oluşan aylık gayrisafi hasılattan verilecek pay oranının belirlenmesi amacıyla, Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun’da belirtilen pazarlık adabı uygulanmak suretiyle gerçekleştirilecek.
Pazarlık metodu, kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetleri için belirlenen ilgili bölgede uygulanan pay oranı üzerinden artırma yapılmak suretiyle gerçekleştirilecek. Lakin Aliağa, Ambarlı, Ceyhan, Gemlik, İskenderun, Kocaeli ve Mersin Bölge Liman Başkanlıklarını kapsayan bölgesel hizmet alanlarında artırma yapmaya temel pay oranı kılavuzluk hizmetleri için yüzde 40 olacak.
Kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetleri için, yeterliliği sağlayan bütün teklif sahiplerinin katılımıyla pazarlık görüşmesi yapılacak; pazarlık görüşmesine katılan bütün teklif sahiplerinin katılacağı açık artırmayla ihale sonuçlandırılacak.
Bakanlık, herhangi bir bölgesel hizmet alanında veya liman tesisinde, kılavuzluk veya römorkörcülük hizmetlerinin yürütülmesine yönelik talep olmaması, bu hizmetleri yürüten gerçek veya tüzel kişilerin sunduğu hizmetin mühletinden önce herhangi bir nedenle sona ermesi veya iptal edilmesi veya zorlayıcı sebep durumunun gerçekleşmesi halinde geçici olarak yeterli hizmet verebilecek şartları haiz mevcut kılavuzluk veya römorkörcülük hizmeti veren gerçek veya tüzel kişileri, kamu faydası amacıyla sonlu olmak üzere, kapasite ve coğrafik yakınlık gibi konuları gözeterek makul bir süre için görevlendirebilir veya bu hizmetleri kendisi verebilecek.
Kılavuzluk ve römorkörcülük hizmeti verenler, Bakanlıkça belirlenen şartları sağlayamamaları veya kaybetmeleri, verilen süre içerisinde şartları yerine getirememeleri halinde ilgili sahada hizmet vermesine izin verilmeyecek. Bu unsurda belirlenen yükümlülüklere ters hareket edenlere Bakanlık veya liman başkanlığı tarafından ihlalin niteliğine göre 100 bin Türk lirasından 2 milyon Türk lirasına kadar idari para cezası verilecek.
LİMANLARA GELEN GEMİLERDEN “SERA GAZI EMİSYONU” BEDELİ ALINACAK
Yük veya yolcu elleçleme amacıyla limanlara gelen veya limanlardan ayrılan ticari gemilerin saldıkları sera gazı emisyonlarının karşılığı olarak bedel alınacak. Alınacak bedeller, doğrulanan sera gazı emisyonları ile Avrupa Birliği Emisyon Ticaret Sistemi yeni karbon fiyatı temel alınarak belirlenecek ve bu bedel her yıl, bir sonraki yılın eylül ayı sonuna kadar bir evvelki yılın toplam bedeli olarak ödenecek.
Tutarlar, yeşil denizcilik için araştırma, geliştirme, dönüşüm ve yeni üretim faaliyetlerinin desteklenmesi amacıyla Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bütçesine özel ödenek olarak kaydedilecek.
Kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetlerine ilişkin çıkarılacak yönetmelik unsurun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde yürürlüğe konulacak. Yönetmeliğin yürürlüğe girmesini müteakip en geç bir ayın sonunda belirtilen ihalelerin süreçleri başlatılacak.
Ticaret gemilerinin tahsis edildikleri işlere ve yapacakları seyahatlere göre “seyir ve telsiz ekipmanları” da denetlenebilecek.
Ticaret gemilerinin tahsis edildikleri işlere ve yapacakları seyahatlere göre tekne, makine, kazan, genel donanım, can kurtarma, yangından korunma ve yangın söndürme, seyir ve telsiz ekipmanları ve sair araç ve teferruatının yönetmeliği mucibince haiz olmaları lazım gelen durumları ve bu konuların kontrolü; uluslararası kontratlar kapsamında olan gemiler için taraf olunan uluslararası kontratlara göre, kapsam dışında kalan ticaret gemileri için ise yönetim tarafından çıkarılan yönetmeliklere göre belirlenecek.
HAVALİMANLARINA YÖNELİK DÜZENLEMELER
Büyükşehir belediyesi sınırları içinde olan devlet ormanlarındaki erişme denetimi uygulanan karayollarında yük aktarmak için zorunlu olan yükleme ve boşaltma süreçlerine ait geçici depolar ve bunların tamamlayıcısı olan tesislere kara yolu sınır çizgisi içinde kalmak ve her bir tesis için 60 bin metrekareyi geçmemek kaydıyla ağaçlandırma bedeli alınarak izin verilebilecek.
İzne konu tesislerin kiralanması, özelleştirme uygulamaları kapsamında işletme hakkının devredilmesi veya yap-işlet-devret modeliyle yaptırılması ve işlettirilmesi halinde orman sayılan alana isabet eden; mukavelesi gereği ilgili yönetime ödenmesi gereken kira bedelinin veya işletme hakkının devredilmesi halinde devir bedelinin yüzde 50’si Orman Genel Müdürlüğü özel bütçe hesabına izin sahibi tarafından yatırılacak. Müsaadeler, ilgili kamu yönetimleri veya kamu kurum ve kuruluşları ismine devam edecek, taahhüt senetlerinde yer alan haklar işletme süresi içinde aynı şekilde işleticiler tarafından kullanılacak ve yükümlülükler yine işletme süresi içinde işleticiler tarafından yerine getirilecek.
Devlet ormanlarında ulaşım hizmeti niyetiyle verilen havaalanı/havalimanı izin alanı içinde yolcuların zorunlu ihtiyaçlarını karşılayacak sağlık, otel, motel, lokanta, dini tesis, alışveriş üniteleri gibi tesislerle akaryakıt istasyonu, lojistik, kargo tesisleri, yönetim ve idari binalar, geçici konaklama tesisleri ve terminal binalarına havaalanı/havalimanı sınırları içinde kalmak kaydıyla izin verilebilecek. Genel bütçe kapsamındaki yönetimler ile Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğünce yapılan, işletilen, işlettirilen veya yap-işlet-devret modeli temel alınarak yaptırılan ve işlettirilen tesislerden herhangi bir bedel alınmayacak.
Havaalanı/havalimanı izin alanı içerisinde kalan tesislerin yap-işlet-devret modeli temel alınarak yaptırılması halinde izin sahibinin talebi üzerine yüklenici/görevli şirket ismine üst hakkı tesis edilebilecek. Müsaadeler izin sahibi ismine devam edecek. İsmine üst hakkı tesis edilen yüklenici/görevli şirketten ağaçlandırma bedeli dışında kira dahil ayrıca hiçbir bedel alınmayacak.
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğünce yapılacak demiryolu ve buna bağlı elektrifikasyon, sinyalizasyon, haberleşme tesisleriyle bunların tamamlayıcısı olan yük merkezi ve yolcu taşıma istasyonu gibi zorunlu tesislere Kanunun 17. unsurunun 3. fıkrası asıllarına göre verilen izinlerden bedel alınmayacak.
Maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce, devlet ormanlarında ulaşım hizmeti amacıyla verilen havaalanı/havalimanı izin alanı sınırları içerisinde yapılan, işletilen, işlettirilen veya yap-işlet-devret modeli temel alınarak yaptırılan ve işlettirilen yolcuların mecburî ihtiyaçlarını karşılayacak sağlık, otel, motel, lokanta, dini tesis, alışveriş üniteleri gibi tesislerle akaryakıt istasyonu, lojistik, kargo tesisleri, yönetim ve idari binalar, geçici konaklama tesisleri ve terminal binaları havaalanı/havalimanının müştemilatı sayılacak ve Tarım ve Orman Bakanlığınca izin verilebilecek. İzin verilen tesislerden herhangi bir bedel alınmayacak. Alınan bedeller iade edilmeyecek.
TBMM Genel Kurulunda kabul edilen, ulaştırma alanında düzenlemeler içeren Türk Sivil Havacılık Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Kararında Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’a göre, yurt içinde veya yurt dışında sivil havacılık faaliyeti gerçekleştiren veya yurt dışında yerleşik olup Türkiye’de sivil havacılık faaliyetleri kapsamında hizmet veren ya da hizmet vermek üzere müracaatta bulunan tüm yerli ve yabancı gerçek kişiler, özel hukuk tüzel kişileri, kamu kurum ve kuruluşları Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün yapacağı veya yaptıracağı denetim ve incelemeye tabi olacak.
Yapılacak kontrolün esasları, denetim ekibinin seçimi ile görev, yetki ve sorumlulukları Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünce hazırlanacak yönetmelikle belirlenecek.
Tüm gerçek kişiler, özel hukuk tüzel kişileri, kamu kurum ve kuruluşları, gerçekleştirdiği sivil havacılık faaliyeti ile ilgili; Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün düzenlemelerini takip etmek, verdiği talimatlara uymak, taraf olunan uluslararası muahedeler doğrultusunda yapılan denetim ve inceleme kapsamında talep edilen bilgi ve belgeyi vermek ve her türlü tesis, ürün ve ekipmana erişimi sağlamakla yükümlü olacak.
Genel müdürlük tarafından görevlendirilen teknik denetçiler, kontrollerde; hava aracının uçuşa elverişli olmaması, mürettebatın ilgili hava aracı tipi için gerekli nitelikleri taşımaması veya uçuşu yürütecek fizikî ya da zihinsel kapasiteye sahip olmaması, operasyonun can ve mal emniyeti için tehlike oluşturması, tespit edilen eksiklik veya bulguların can ve mal emniyeti ile uçuş emniyetini doğrudan ilgilendirmesi durumlarında, uygunsuzlukların acilen düzeltilmesini istemeye, mevzuatta belirtilen gerekliliklerin uygulanmasını istemeye, havacılık işletmesinin ya da yeterlik belgesi gerektiren çalışanın veya havacılık hizmet sağlayıcılarının faaliyetini durdurmaya yetkili olacak.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen standartlara uygun teknik özelliklere sahip; gümrük, pasaport, sağlık ve bunlara benzer süreçlerin yapılması için kolaylıkları bulunan ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünce sertifikalandırılan havaalanları, uluslararası hava trafiğine açılabilecek.
MİLLİ SİVİL HAVACILIK GÜVENLİK KURULU VE HAVACILIK GÜVENLİĞİ
Türk Sivil Havacılık Kanunu’nun Milli Sivil Havacılık Güvenlik Kurulu ve havacılık güvenliğine ilişkin kararında yapılması öngörülen düzenlemeyle, tüm yolcular, havacılık güvenliğinin ihlal edilmemesiyle hudutlu olmak üzere, havaalanlarına ve hava araçlarına geçerken yanlarındaki eşyaları ile birlikte teknik aygıtlarla ve gerektiğinde el ile kontrol edilecek ve aranacak. Lakin teknik aygıtlarla yapılan denetimlerin sonuçlandırılamaması durumunda, bahse konu yolcu kendisinin ve eşyasının elle aranmasını kabul etmediği takdirde havaalanı ve hava aracına kabul edilmeyecek. Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası anlaşma kararları gizli olacak.
Havacılık güvenlik önlemleri, can ve mal güvenliğini sağlamak, hava araçlarına, havacılık tesislerine ve bireylere yönelik yasa dışı eylemleri önlemek amacıyla genel kolluğun nezaretinde özel güvenlik vazifelileri tarafından da yerine getirilecek.
Özel güvenlik vazifelileri, havaalanı mülki yönetim amirinin yazılı buyruğuna istinaden genel kolluk nezaretinde havacılık tesislerine girişte, kişilerin üstünü, eşya, bagaj, kargo ve mallarını teknik aygıtlarla ve gerektiğinde el ile kontrol edebilecek ve arayabilecek.
Güvenlik sistemi veya aygıtlarla yapılan kontrol sırasında bagaj, kargo ve diğer mallar, havacılık güvenliğinin ihlal edileceği kuşkusunun ortaya çıkması durumunda, havaalanı mülki yönetim amirinin yazılı buyruğuna istinaden yolcusu veya sahibi olmaksızın genel ve özel kolluk nezaretinde özel güvenlik vazifelileri tarafından teknik aygıtlarla ve gerektiğinde el ile aranabilecek; açılabilecek ve taşınması yasaklı objeler emanete alınabilecek. Bu konuda, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun adli aramaya ilişkin kararları gizli olacak.
Havaalanı mülki yönetim amiri tarafından havacılık alanında çalışacak ve kapalılık dereceli bilgilere erişim sağlayacak kişiler, Uluslararası Sivil Havacılık Anlaşması kapsamında uluslararası uygulamalara ve tedbirlere uygun olarak belirlenen havaalanlarının güvenlik tahditli alanlarına refakat edilmeden erişim sağlayacak kişiler, bu alanlarda güvenlik denetimi uygulamak ya da uygulanmasını sağlamaktan sorumlu kişiler ile yolcu dışındaki diğer kişiler hakkında güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılacak.
Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü veya havaalanı mülki yönetim amirliği tarafından yolcu dışındaki kişiler için düzenlenen giriş izni veya yetki belgesi veya sertifikalarının güncellenmesi halinde yenilecek. Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılmadan güvenlik tahditli alana girecek yolcu dışındaki bireylere refakat edilmesi zorunlu olacak.
Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası anlaşma kararları gizli olup uçak mürettebatına; yolcuların mevcut olabileceği alanlarda, geldikleri veya gidecekleri hava aracının çabucak yakınındaki alanlarda, mürettebata tahsis edilen alanlarda, mürettebat üyelerinin geldiği veya gideceği hava aracı ile giriş noktası veya terminal arasındaki bölgeler dışında kalan güvenlik tahditli alanlarda refakat zorunlu olacak.
HAVAALANLARI VE ETRAFINDA YAPILAŞMA SINIRLAMALARI
Havaalanlarının ve ilgili tesis ile teçhizatın dahilinde ve etrafında, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünce belirlenen temeller ve yayımlanan plan sınırları çerçevesinde hava trafiğini ve seyrüsefer yardımcı aygıtlarını engelleyecek ve havacılık emniyetini ve güvenliğini tehlikeye düşürecek nitelikte ve yükseklikte bina, yapı, inşaat yapılması, ağaç ve direk dikilmesi, tesis kurulması ve yaban hayatının oluşmasına veya gelişmesine sebebiyet vererek havacılık emniyetini tehlikeye sokacağı bedellendirilen tesislerin kurulması yasaklanıyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, havaalanları ve seyrüsefer yardımcı aygıtlarının etrafında havacılık emniyetini tehlikeye düşürebilecek yapı, bina, ağaç, direk gibi tesisleri ilgili mahallin en büyük mülki yönetim amiri aracılığıyla kaldırtabilecek.
Havaalanı ve etrafında havacılık emniyetini tehlikeye düşürebilecek yapılar ile yaban hayatının oluşmasına veya gelişmesine sebebiyet verecek durumların tespit edilmesi halinde, havaalanı işletmecisi tarafından yapılacak tehlike değerlendirme çalışmaları Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünce pahalandırılacak. Değerlendirme sonucunda uçuş emniyetini tehlikeye düşürebilecek konuların bulunduğuna karar verilmesi halinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı söz konusu tesislerin kaldırılması veya tehlikenin bertaraf edilmesini sağlamaya yönelik faaliyetin tamamen veya kısmen durdurulması da dahil olmak üzere gerekli süreçleri yapacak veya yapılmasını sağlayacak.
TBMM Genel Kurulunda kabul edilen, ulaştırma alanında düzenlemeler içeren Türk Sivil Havacılık Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Kararında Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanuna göre, sivil havacılıkta yetki ve yükümlülüklere ters davranılması durumunda uygulanacak idari para cezaları artırılacak.
Ticari hava işletmelerinin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından izin, işletme ruhsatı almaması, tarifelerdeki değişiklikleri bildirmemesi; Türk sivil hava araçlarının tescil edilmemesi; sivil havacılık çalışanının yeterlilik belgesi almaması; uçakta işlenen kabahatleri pilotun yasal önlemlerin alınmasını sağlamak amacıyla yetkili makamlara bilgi vermemesi gibi durumlarda 1000 liradan 10 bin liraya kadar olan para cezası 20 bin liradan 500 bin liraya; sivil uçak sicilinde ve verilecek tescil dokümanıyla ilgili süreçlere alışılmamış davranışta bulunanlara 500 liradan 10 bin liraya kadar olan para cezası 10 bin liradan 500 bin lira liraya çıkarılacak.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün sivil havacılığı düzenlemek gayesiyle alacağı tedbirlere uymayanlara, 500 liradan 10 bin liraya kadar olan para cezası da 10 bin liradan 500 bin liraya yükseltilecek.
Türk Hava Alanında işletilecek veya kullanılacak sivil İnsansız Hava Aracı (İHA) sistemlerinin ithali, satışı, ruhsatlandırılması, kayıt ve tescili, uçuşa elverişliliğin sertifikalandırılması, sistemleri kullanacak kişilerin sahip olması gereken nitelikleri, uçuş müsaadelerinin verilmesine ve hava trafik hizmetlerine ilişkin yol ve temeller Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından belirlenecek.
İHA sistemlerinin ithaline, satışına, tesciline, ruhsatlandırılmasına, uçuşa elverişliliğin sağlanmasına, sistemleri kullanacak kişilerin sahip olması gereken niteliklere ilişkin düzenlemelere terslikleri tespit edilenlere Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından 5 bin liradan 100 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacak.
Uçuş izni almadan, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü veya mülki yönetim amirlerince belirlenen alanlar dışında insansız hava aracı uçuran ve genel kolluk kuvvetleri tarafından tespit edilen kişiler hakkında mahallin en büyük mülki yönetim amiri tarafından 60 bin lira idari para cezası uygulanacak.
İnsansız hava aracı satan şirketlerin sorumlu işleticileri ve yöneticilerinin, satılan araç bilgileri ile satın alanların kimlik bilgilerini Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü sistemine kaydettirmemeleri halinde ve yurt dışından ferdî olarak getirdiği veya yurt içinde devraldığı aracı en geç 3 gün içinde sisteme kaydettirmeyenlere verilecek para cezası, 5 bin liradan 50 bin liraya; kayıt esnasında gerçeğe muhalif beyanda bulunanlar veya veri girişi yapanlara verilecek para cezası da 10 bin liradan 100 bin liraya çıkarılıyor.
Yasaya göre, devlet ormanları kapsamındaki alanlarda havaalanı ve havalimanı projeleri kapsamında, havaalanı ve havalimanı sınırları içerisinde hava ve kara tarafı için gerekli tesis alanları ile yolcuların mecburî ihtiyaçlarını karşılayacak sağlık, otel, motel, lokanta, dini tesis, alışveriş üniteleri gibi tesislerle akaryakıt istasyonu, lojistik, kargo tesisleri, yönetim ve idari binalar, geçici konaklama tesisleri ve terminal binaları için verilen izinlerden herhangi bir bedel alınmayacak.
POSTA HİZMETLER KANUNU’NDA DEĞİŞİKLİK
Türk Ticaret Kanunu’nun gemilerdeki yolcu nakliyatında zorunlu sigorta yükümlülüğüyle ilgili kararında de değişikliğe gidiliyor. Buna göre, zorunlu sigorta bedelinin sınırı her kaza için yolcu başına, uluslararası sefer yapabilmek için ruhsat almış bir gemi ile yolcu taşındığı takdirde 250 bin özel çekme hakkından, uluslararası sefer için gerekli ruhsatı olmayan bir gemi ile yolcu taşındığı takdirde 100 bin özel çekme hakkından az olamayacak.
Kanunla, ayrıca Posta Hizmetler Kanunu’nda değişiklik öngörülüyor. Buna göre, üniversal posta hizmet yükümlüsü veya sağlayıcıları, aylık dönemler itibarıyla üniversal posta hizmeti kapsamındaki hizmetleri karşılamanın net maliyetini Bakanlığa bildirecek.
Evrensel posta hizmetlerine ilişkin masrafları karşılamak üzere üniversal posta hizmeti yükümlüsüne ya da sağlayıcısına avans ödenebilecek. Avans ödemesine ilişkin yol ve asıllar yönetmelikle belirlenecek.
Sermayesinin yarıdan fazlası PTT’ye ait olan şirketlerde kamu kurum ve kuruluşlarına işçi istihdam edilmesine dair mevzuat kararlarına tabi olunmaksızın İş Kanunu’na tabi işçi istihdam edilebilecek. Şirketlerde istihdam edilecek çalışanın işe alınması ve mali hakları konularında; görev yapılan unvan, eğitim, deneyim, dil bilgisi ve alanında uzmanlığı temel alınmak kaydıyla ilgili şirketlerin yönetim konseyleri yetkili olacak.
DİSİPLİN CEZALARI
Kanunla, Posta Hizmetleri Kanunu’na eklenen ek hususla disiplin cezaları ve uygulanacak haller belirlendi.
Buna göre, PTT’de idari hizmet sözleşmeli olarak görev yapan işçi, disiplin cezaları ile ceza gerektiren fiil ve haller konusunda 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi olacak.
Aylıktan kesme cezası, brüt sözleşme fiyatından 30’da 1 ile 8’de 1’i oranları arasında kesinti yapılması şeklinde uygulanacak. Kademe ilerlemenin durdurulması cezası; brüt sözleşme fiyatından 4’te 1’i ile yarısı oranlarında kesinti yapılması, devlet memurluğundan çıkarma cezası da bir daha PTT’de herhangi bir göreve alınmamak üzere kontratın feshi suretiyle uygulanacak.
PTT’de idari hizmet sözleşmeli olarak görev yapan işçi hakkındaki disiplin süreçlerinde, kanunda hüküm bulunmayan hallerde Devlet Memurları Kanunu’nun disiplin başlıklı kısmında yer alan kararlar uygulanacak.
Kanunla, Posta Hizmetleri Kanunu’na eklenen ek madde ile disiplin cezası vermeye yetkili amirler ve konseyler da belirleniyor.
Posta Hizmetleri Kanunu’na eklenen ek madde ile görevden uzaklaştırma, “görevi başında kalmasında sakınca görülen işçi hakkında alınan ihtiyati bir tedbir” olarak tanımlanırken, görevden uzaklaştırma önlemi, soruşturmanın herhangi bir safhasında da alınabilecek.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından araştırma ve geliştirme için ayrılan ödenekten, havacılık, uzay, raylı sistem ve denizcilik teknolojileri alanlarına destek verilebilecek.
TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, teklifin kabul edilmesinin ardından birleşimi 9 Temmuz Salı günü saat 15.00’te toplanmak üzere kapattı.
Gaziantep’te 61 Sağlık Çalışanı Yemek Sonrası Hastanelik Oldu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.