32,8774$% 0.08
35,6283€% 0.17
2.515,80%0,78
4.084,00%0,27
16.361,00%0,27
2.378,31%0,63
10.734,06%-0,58
Bartın Üniversitesinde (BARÜ) “Yeşil Kampüs” çalışmaları kapsamında yağmur suları biriktirilerek, doğal gölet oluşturuldu. Biyoçeşitlilik, enerji verimliliği, iklimle uyumlu ve sürdürülebilir proje olan doğal gölet üstünde ve etrafında öğrenciler, eğitim ve spor aktivitelerini de gerçekleştirebiliyor.
Bartın Üniversitesi’nde (BARÜ) 2017 yılında hayata geçirilen “Yeşil Kampüs” projesi kapsamında kısa ve uzun vadeli planlamalarla tabiata saygılı uygulamalar hayata geçirildi. Ağaçlandırma çalışmaları başta olmak üzere yerleşkeler içerisinde yeni yaşam alanlarının oluşturulması için başarılı çalışmalar yürütülen üniversitede, doğal gölet projesi hayata geçirildi. Kutlubey Yerleşkesine kazandırılan 110 bin metrekare yeşil alan ile birlikte yağmur suları biriktirilerek doğal gölet oluşturularak, yerleşkede ekolojik denge ve ekosistemin korunması amaçlandı.
Örnek bir proje hayata geçirildi
Doğal yaşamın korunduğu gölet, ekolojik, sosyal ve ekonomik boyutlar hesaplanarak gerçekleştirilen peyzaj uygulamaları ile örnek bir proje olarak hayata geçirildi. Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesinden akademisyenler ile idari insan kaynağının ortak çalışmasıyla Kutlubey Yerleşkesindeki binalar ile alanlarındaki yağmur suları gölet alanına yönlendirildi. Böylelikle atık su şebeke sınırından ayrılan tahliye sistemiyle yağmur suları göleti oluşturarak döngüsel bir süreç başlatıldı.
Biyoçeşitlilik, enerji verimliliği, iklimle uyumlu ve sürdürülebilir oldu
Doğaya saygılı, sürdürülebilir ve geri dönüşüm odaklı bilimsel çalışmalar doğrultusunda oluşturulan gölet ile bitki örtüsü ve ağaçların sulanması da yapılıyor. Böylelikle gölet alanındaki su istikrarı korunurken aynı zamanda önemli ölçüde su tasarrufu sağlanıyor. Zengin biyolojik çeşitliliğe de ev sahipliği yapan göletin yerleşkeye kazandırılmasıyla birlikte zaman zaman farklı kuş çeşitleri de görülmeye başlandı.
Doğal gölette “kano” üzerinde ders işlediler
Herkes tarafından yoğun ilgi gören gölet etrafı, öğrencilerin eğitim ve spor aktivitelerini yaptıkları bir alan haline geldi. Eğitim-öğretim ortamına dönüşen gölet etrafında kano üzerinde ders işleyen öğrenciler edindikleri teorik bilgiyi uygulamalı olarak deneyimleme fırsatı buldu. BARÜ Spor Bilimleri Fakültesi öğrencileri, Tabiat Sporları dersinde gölette kürek çekti. Kampçılık ve kampta yapılması gerekenler hakkında bilgilendirilen öğrenciler tabiat sporları noktasında uygulamalar yapabiliyor. Ders kapsamında gölette yapılan kano geçişi yerleşke içerisinde güzel görüntüler oluşturuyor.
Tasarruflu gölet
BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ise tasarruf sağlayan bir gölet oluşturduklarını belirterek, “2017 yılında hayata geçirdiğimiz ‘Yeşil Kampüs’ projesi kapsamında tabiata ve insana saygılı bir anlayışıyla çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Sürdürülebilir peyzaj uygulamaları ile yapılan düzenlemelerde ekolojik, sosyal ve ekonomik boyutlara dikkat ederek yerleşkelerimizi tabiatla uyumlu ve çevre dostu yerleşkeler haline getirmeyi hedefliyoruz. Yağmur suları biriktirilerek hem etrafımızı koruyan hem de tasarruf sağlayan bir doğal gölet oluşturduk” dedi.
Rektör Uzun, ‘Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs’ ve ‘Spor Dostu Kampüs’ projeleri ile tabiata ve insana saygılı bir anlayışla örnek uygulamalar hayata geçirdiklerini hatırlatarak, “Yükseköğretim Konseyimizin öncülüğünce yaptığımız çalışmalarla yarınlarımıza bedel katıyoruz. Ayrıca gelecek adına edindiğimiz kazanımların yanında uluslararası sıralamalarda elde ettiğimiz başarılar da tüm yerleşkelerimizi sürdürülebilir yaşam alanları haline getirme noktasında bizleri teşvik ediyor. Bu fikirlerle tabiatla uyumlu yerleşke çalışmalarımızda sundukları katkılar dolayısıyla YÖK Liderimiz Prof. Dr. Sayın Erol Özvar’a ve YÖK üyelerimize teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.
Kemer’in Koyları Temizlendi
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.