32,7077$% 0.45
35,4468€% 0.41
2.488,77%0,88
4.022,00%0,12
16.112,00%0,14
2.366,63%0,43
10.869,92%-0,02
AA Limon fiyatları fahiş oranda arttı ve üretici ile market arasındaki fiyatlarda uçurum oluştu. Stokçuluk başladı ve Mersin’de 2 depo dolusu limonun stoklandığı belirlendi. Şimdi, maddeleri bu açmazdan kurtaracak ve fiyatları düşürecek bir hasat gerçekleştiriliyor.
Hasat gelecek ay başlayacak
Limonda son devirde oluşan yüksek fiyatın, Adana ve Mersin’de gelecek ay başlayacak hasadın ardından erkenci eserin piyasaya girmesiyle dengelenmesi öngörülüyor.
Limon üretiminin yüzde 82’si Adana ve Mersin’den
Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, Türkiye’de ortalama yılda 1,5 milyon ton limon üretimi olduğunu, Adana ve Mersin’in bunun yaklaşık yüzde 82’sini gerçekleştirdiğini söyledi.
Geçen yıl 1,8 milyon ton limon üretildi
Hava koşullarının çok iyi gitmesi sonucu geçen sene Türkiye’de 1,8 milyon ton rekolte elde edildiğini belirten Doğru, diğer üretici ülkelerde de rekoltenin yüksek olması nedeniyle ülkedeki limonun dış pazara satılamadığını, eserin kilogramının kısmında 4 liradan 30 kuruşa kadar düştüğünü anımsattı.
“Ağaçlar yoruldu”
Mutlu Doğru, geçen yıl kısmında çok fazla limon kalması nedeniyle ağaçların yorulduğunu anlatarak, şöyle konuştu:Ayrıca bu yılki hava şartları geçen seneye göre daha normal olduğu için bu yıl biraz daha normal bir dönem gibi görünüyor. Şu andaki iddialar 1,3-1,4 milyon ton gibi bir limon hasadı olacak gibi görünüyor.
“Depolama dönemindeki yüksek sıcaklık fiyatı artırdı”
Dönem itibarıyla piyasada limon fiyatlarının yüksek seyrettiğini, bunun sebebinin geçen yıl depolama dönemindeki yüksek sıcaklık olduğunu dile getiren Doğru, şunları kaydetti:Geçen sene limonlar depolara konulacağı ekim ve kasım aylarında hava sıcaklığı çok yüksek gittiği için kalitede bazı sorunlar yaşandı, eserde fire oranları çok arttı.
“Depoda limonlar bozuldu”
Depolanan limonda çok fazla bozulmalar oldu.
Benim aldığım bilgiler, yüzde 40-55 arasında fire oranlarından bahsediliyor ama şu da unutulmamalıdır ki biz Ağustos’un 15’i itibarıyla Adana ve Mersin bölgesinde erkenci limonları hasat ediyoruz. Şurada 40 günlük bir süre kaldı.
“Türkiye’de hem ihracata hem de iç piyasaya yetecek kadar limon rekoltesi bekliyoruz”
Evet fiyatlar yüksek ama Türkiye’de hem ihracata hem de iç piyasaya yetecek kadar limon rekoltesi bekliyoruz. Bu 40 günlük fiyatlar yüksek seyredebilir.
“40 gün sonunda fiyatlar dengelenecek”
Yatak limonun depodaki çürümesinden, depolanmış malın bir ölçü azalmasından ve fireden kaynaklı ama 40 gün sonunda turfanda limon pazara girdiği anda limon fiyatları dengelenecektir.
“40 gün boyunca biraz sabır”
Tüketicilerimize buradan davette bulunalım; 40 gün boyunca biraz sabır istiyoruz. Turfanda limon üretimine emek veren çiftçimizin emeğinin heba olmaması için bunun piyasada berbata kullanılmaması için şu anda 40 gün boyunca biraz sabredip turfanda limonun çıkmasını bekleyeceğiz.
“Bu sene limonu geçen yılın biraz daha üzerinde fiyatla tüketeceğiz”
Doğru, limon üreticisinin maliyetlerinin de artığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:Geçen yılki gibi ‘çok ucuz olacak, 8-10 liraya limon tüketeceğiz’ gibi kimsenin bir beklentisi olmasın. Evet, 100-120 liradan daha aşağı makul fiyatlar olacak ama üretim maliyetlerini ve bu yılki rekoltenin geçen yıldan daha az olacağını da dikkate alırsak bu sene limonu geçen yılın biraz daha üzerinde fiyatla tüketeceğiz gibi görünüyor.
“40 güne kadar koldaki turfanda limon piyasaya girecek ve fiyat regüle olacak”
Karataş ilçesi Bebeli Mahallesi’nde 100 dönüm alanda erkenci limon üreten Ali Hikmet Aksu da geçen yıl aynı alanda yaklaşık 500 ton limonun satılamadığı için kolunda kaldığını ve döküldüğünü ifade ederek, fiyatlarındaki artışa şöyle değindi:40 güne kadar kısımdaki turfanda limon piyasaya girecek ve fiyat regüle olacaktır. Bununla ilgili telaşa kapılacak bir şey yok. Mevcut limon üretimi hem iç hem dış pazara yetecek kadar vardır.
Sadece önümüzde 40 günlük bir süre var. Bunu geçirmemiz gerekiyor.
“Geçen yıl artan maliyetlerden olumsuz etkilendik”
Aksu, üreticiler olarak geçen yıl artan maliyetlerden olumsuz etkilendiklerini dile getirerek, “Geçtiğimiz yıl kötü bir yıl geçirmiş olsak da bu yıl iyi bir pazar, iyi bir fiyatla çiftçinin maliyetlerini karşılayıp üzerine kar edebileceği bir dönem temennimiz. İnşallah geçtiğimiz yıllar gibi kolunda kalmış meyve ağaçları görmeyiz.” ifadelerini kullandı. Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
25-30 Bin TL Ek Zam İddiası Gündeme Geldi!
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.