37,9574$% -0.02
41,7263€% 0.8
3.838,50%0,32
6.339,00%0,41
25.278,00%0,39
3.146,78%0,36
9.523,31%-1,41
DOLAR 37,9574
EURO 41,7263
ALTIN 3.838,50
BİST 100 9.523,31
İmsak 02:00
2025 yılı, tarımda planlı üretimin başladığı tarih olarak takvimlere şimdiden işlendi. Bitkisel üretimdeki bu planlamanın yol haritası, ziraî destekleme kararları ile duyurulmuş oldu. Tarımda yeni dönem dayanaklarının, tüm dünyada özellikle toprak ve iklim koşullarının değiştiği çevre şartlarıyla uyumlu olarak hayata geçirildiği görülüyor. Çiftçinin toprak bakımına ihtimam göstererek sağlayacağı verimli ve kaliteli üretim ile su odaklı bir yapılanmanın teşvik edilmesine yönelik önemli adımlar atılıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı merkez ve taşra ekipleri, mevcut süreci ve modeli anlatmak için il il üreticilerle bir araya gelerek ayrıntıları paylaşıyor. Bakanlık tarafından ayrıca üreticinin sorularına cevap vermek amacıyla ‘Sorularla Ziraî Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli’ kitapçığı yayınlandı. Buna göre öne çıkan soru ve karşılıklarını ele aldık…
– Temel Takviyenin kapsamı nedir? Kimler alabilir?
Temel Destek kapsamında mazot maliyetinin %50’si ve gübre maliyetinin %25’i ödenecek. Temel Desteği, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı olan, planlama kapsamındaki ürünleri (buğday, arpa dane mısır, mercimek, nohut, kuru fasulye, aspir, kanola, kütlü pamuk, soya, yağlık ayçiçeği, patates, kuru soğan ile yem bitkileri) havzasında yetiştiren çiftçiler ile planlama kapsamı dışında kalan diğer ürünleri üreten çiftçilerin tamamı alacak.
– Su kısıtı takviyesinden kimler yararlanacak?
Bakanlığımız tarafından yer altı sularının ziraî kullanım açısından yetersiz olduğu belirlenen 11 ilin 52 ilçesinde sulu tarım arazilerinde arpa, buğday, yağlık ayçiçeği, aspir, fiğ, mercimek, nohut ve yem bezelyesi üreten çiftçilere Temel ve Planlı Üretim Dayanaklarına ilave su kısıtı desteği ödenecek. Böylece mazot ve gübre maliyetinin tamamı karşılanmış olacak.
– Fark ödemesi destekleri kaldırıldı mı?
Fark ödemesi dayanağına devam edilecek. Fark ödemesi kapsamına alınacak ürünlerin ve ödeme ölçüsünün her yıl belirlenmesi süreci Tarım ve Orman Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından aynı şekilde devam ettirilecek.
– Planlama kapsamında olmayan ürünler için hangi takviyeler ödenecek?
Planlama kapsamı dışındaki diğer ürünleri üreten ve ÇKS’ye kayıtlı tüm çiftçilere Temel Destek ödenecek. Temel Destek kapsamında mazot maliyetinin %50’si ve gübre maliyetinin %25’i karşılanacak. Ayrıca Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce her üretim yılı başlamadan önce belirlenecek eserlere Üretimi Geliştirme Desteği de verilecek.
– Destekleme ödemeleri ne zaman ve nasıl yapılacak?
2025 üretim yılı destekleme ödemeleri saha denetimleri ve mali süreç tahlillerinin ardından 2026 yılı içinde nakdî olarak yapılacak. Temel Destek, 2026 yılının ilk çeyreğinde, Planlı Üretim Desteği aynı yılın ikinci çeyreğinde, Üretimi Geliştirme Destekleri ise 2026 yılının ilk dokuz ayı içinde ödenmiş olacak.
– Kadın ve genç yetiştiricilere ilave destek şartları nelerdir?
Hayvansal üretimde aile birliğinin güçlendirilmesi, emeğin ana kahramanı bayanlarımızın işletmelerin idaresinde daha aktif rol almalarını teşvik etmek ve gençleri de kırsalda üretime katkı sunmaları için cesaretlendirmek amacıyla ilave dayanaklar verildi. TÜRKVET’e işletme kaydı olan, yaş sınırı olmaksızın tüm kadın yetiştiriciler ile yıl sonu itibarıyla 41 yaşından gün almamış erkek yetiştiriciler bu dayanaklardan yararlanabilir.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Çiftçilere Akaryakıt Ücretsiz Dağıtılıyor