35,4431$% 0.27
36,3540€% -0.47
3.064,19%1,06
4.989,00%0,70
19.895,00%0,69
2.690,37%0,80
9.910,61%-0,90
Ürik asit yüksekliği bireylerde kalp ve damar hastalıkları için bir risk oluşturmakta olup yine obezite, diyabet, hipertansiyon hastalıkları için de bir uyarıcı bulgudur.
Ürik asidin fazlası damarlarlarda birikerek damar sertliğine, kalp kapaklarınızda birikerek kalp kapak sorunlarına de yol açabilir.
Peki, kahvenin yüksek ürik asit düzeyine sahip olanlar için iyi bir içecek olabileceğini biliyor muydunuz? Çalışmalar, düzenli kahve tüketiminin ürik asit düzeylerini düşürmeye ve yüksek ürik asitten kaynaklanan bir durum olan gut riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor. Birkaç raporda, ürik asidi kontrol etmek isteyenlerin kahve içtiği söyleniyor.
Kahve, insülin hassaslığını artırabilen güçlü bir antioksidan olan klorojenik asit gibi bileşikler içerir. Daha iyi insülin hassaslığı, böbreklerin ürik asidi daha verimli bir şekilde atmasına yardımcı olarak kan sirkülasyonundaki düzeylerini azaltır.
Ek olarak, kahve ürik asit üretiminde rol oynayan bir enzim olan ksantin oksidazı inhibe eder ve bu da düzeylerini kontrol etmeye yardımcı olabilir.
Hem kafeinli hem de kafeinsiz kahvenin ürik asidi düşürme konusunda faydaları vardır. Ancak, şeker eklenmiş veya yüksek kalorili katkı hususlarından kaçınmak iyi olacaktır, çünkü bu sağlık faydalarını ortadan kaldırır ve genellikle yüksek ürik asit düzeyleriyle kontaklı olan metabolik sorunlar için riski artırabilir.
ÜRİK ASİT YÜKSEKLİĞİ BEDENİ NASIL ETKİLER?
Ürik asit, vücut purinleri parçaladığında üretilen bir atık eserdir. Genellikle idrar yoluyla süzülür ve bedenden atılır. Ancak, ürik asit ölçüleri aşırı artarsa (hiperürisemi) veya normal düzeylerin altına düşerse (hipourisemi), çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir.
Birçok ürik asit kristali eklemlerde çökebilir ve gut hastalığına neden olabilir: ağrılı bir iltihaplı durum. Genellikle ayak başparmağını etkiler; ancak, başka herhangi bir ekleme saldırabilir.
Ek olarak, kronik hiperürisemi böbreklerde ürik asit taşı oluşumuna yol açabilir çünkü idrar yolunda biriken ürik asit kristalleri zamanla böbrek işlev bozukluğuna veya kronik böbrek hastalığına katkıda bulunur.
Yüksek ürik asit, diyabet, obezite ve kalp hastalığı riskini artıran metabolik sendromla da ilişkilendirilmiştir.
Bu nedenle, sağlıklı bir diyet, sıvı alımı ve düzenli tıbbi denetimler yoluyla istikrarlı ürik asit düzeylerini korumak temeldir. Bu makale sadece genel bilgi verme amacıyla yazılmıştır ve doktor tavsiyesi olarak ele alınmaması gerekir.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Dubai Çikolatası Yiyen Diyetisyene Koşuyor! ‘Tadına Doyulmaz Ama Sağlığa Dikkat’