38,0671$% 0.05
41,2679€% 0.14
3.766,96%0,99
6.178,00%1,65
24.640,00%1,67
3.084,88%0,95
9.659,48%0,49
DOLAR 38,0671
EURO 41,2679
ALTIN 3.766,96
BİST 100 9.659,48
İmsak 02:00
Uluslararası Uzay İstasyonu’nda dokuz ay boyunca mahsur kalan iki NASA astronotu ardından yapılan yeni bir araştırma uzay aracındaki aşırı paklığın astronotların sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini ortaya koydu.
Normal kurallarda astronotlar yörüngedeki laboratuvarlarda altı ay kadar kalıyor, ancak NASA’dan Sunita Williams ve Barry Wilmore, planlanandan çok daha uzun bir süre, dokuz aydan fazla ISS’de kaldılar.
Uzayda uzun süreli vazifeler sırasında astronotlar, bağışıklık sistemi bozuklukları, cilt döküntüleri ve iltihaplı durumlar gibi sağlık sıkıntıları yaşayabiliyor. Ancak, bu sorunların kesin nedenlerini belirlemek epey zor bir vazifeydi. Yeni bir araştırma, bu rahatsızlıkların, ISS’nin “aşırı steril yapısı” ile ilişkili olabileceğini öne sürüyor.
Dünya’da milyarlarca mikrop tipi bulunurken, bazıları insan sağlığı için faydalıyken bazıları ise hastalıklara yol açabiliyor.
MİKROPLARI ASTRONOTLAR TAŞIYOR
İnsan bedenindeki faydalı bakteriler, bağışıklık sistemini güçlendirir, enfeksiyonları pürüzler ve bağırsak sağlığını takviyeler.
Ancak araştırmacılar, ISS’deki mikrop çeşitliliğinin Dünya’ya göre çok daha düşük olduğunu ve birden fazla mikrobu astronotların oraya taşıdığını keşfettiler.
Uzay istasyonundaki bakteri eksikliği, astronotların bağışıklık sistemlerini zayıflatarak, onları çeşitli cilt hastalıkları, uçuklar, mantar enfeksiyonları ve zona gibi rahatsızlıklara karşı daha hassas hale getiriyor olabilir.
Ekip, ISS’deki mikrobiyomun en kapsamlı araştırmasını yapmak için astronotlarla işbirliği yaparak, istasyonun 803 farklı yüzeyinden sürüntü örnekleri aldı. Yüzeylerden alınan örnekler, Dünya’ya getirildikten sonra analiz edilerek hangi bakteri tiplerinin ve kimyasalların bulunduğu tespit edildi. Ayrıca, bu mikropların yüzeylerde nasıl etkileşimde bulunduğunu anlamak için üç boyutlu haritalar oluşturuldu.
Araştırmalar, ISS’deki mikropların ana kaynağının astronotların cildi olduğunu ve temizlik ürünleri ile dezenfektanların neredeyse her yüzeyde bulunduğunu ortaya koydu.
Ancak mikropların çeşitliliği, uzay istasyonunun modüllerine göre farklılık gösteriyor ve bu farklar, her modülün kullanımına bağlı olarak değişiyor. Örneğin, yemek yeme ve yemek hazırlama alanlarında yiyecekle alakalı mikroplar bulunurken, temizlik yapılan alanlarda idrar ve dışkıyla bağlı mikroplar daha fazla bulunuyor.
HASTANE GİBİ
Uzay istasyonunun mikrobiyomunun, Dünya’daki endüstriyel ve kapalı yaşam alanlarına benzer şekilde, çok daha düşük çeşitliliğe sahip olduğu tespit edildi. Bu, hastaneler ve izole yaşam alanlarına benzeyen bir durum oluşturuyor. Ekip, temizlik ve dezenfektan kimyasallarının, mikrobiyom çeşitliliğini baskıladığını ve bu durumun astronotlar üzerinde sağlık sorunlarına yol açabileceğini buldu.
Araştırmacılar, uzay uçuşları sırasında astronotların sağlık sorunlarını azaltmak için mikrobiyal çeşitliliğin artırılmasını öneriyor.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bilim İnsanları Açıkladı: Beyninizi Daha Fazla Yemek İçin Kandırabilir
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.