34,5480$% 0.3
36,4873€% 0.53
2.879,49%1,51
4.905,00%1,37
19.619,00%1,36
2.591,75%1,16
9.381,60%-0,09
Gezegenimizdeki yaşam birkaç milyar yıldır devam ediyor. Kainatta başka yaşam arayışımızda ise genç yıldızlar her zaman önemli bir yere sahip oldu. Ancak araştırmalar, yıldızlar ölmüş olsa bile, yaşam taşıyan gezegenlere ev sahipliği yapan yaşlı yıldızları göz arkası etmememiz gerektiğini gösteriyor.
Yıldız rüzgarları en önemli etkenlerden biri gibi görünüyor. Gezegenimizin manyetik alanı bizi daima olarak Güneş’ten gelen parçacık akışından korur. Genç yıldızlarda bu durum çok daha berbattır ve zaman içerisinde yavaş yavaş güzelleşir. Güneş gibi yıldızlar ve hatta daha yaşlı yıldızlar üzerinde yapılan araştırmalar, bunların manyetik alanının gücünde ve karmaşıklığında bir değişim yaşandığını, bunun da yıldız rüzgarını büyük ölçüde etkilediğini gösteriyor.
Bu değişimler, Güneş benzeri yıldızlar yaşlandıkça yıkıcı patlama olaylarının mümkünlüğü azalıyor, bu da cisimlerin çevresinde yaşamın devam edebilme mümkünlüğünü artırıyor ve hatta gelişmiş uygarlıkların gelişmesi için daha iyi talihler sağlıyor.
Yani Güneş gibi veya daha yaşlı yıldızlar belirli bir açıdan yaşam için daha iyi olabiliyor. Ancak kendi yıldızımız ve onun gibi pek çok yıldızın bahtında kırmızı devlere dönüşmek var. Bir yıldızın çekirdeğindeki hidrojen bittiğinde, önce kendini sıkıştırarak helyumu ateşler ve sonra şişerek genişler. Güneş şiştiğinde dış katmanının Dünya’nın yörüngesine kadar uzanması mümkün gözüküyor. Plazmanın yoğunluğu çok düşük olsa bile, bir yıldızın içinde olmak yaşam için muhtemelen pek iyi olmayacaktır.
Kırmızı dev evresi aynı zamanda güçlü yıldız rüzgarlarının serbest bırakılmasıyla da karakterize edilir ve artık büyük olan yıldızdan gelen ısı, yaşanabilir bölgeyi daha da dışarı iter. Bu, gaz devlerinin uyduları için iyi bir haber olabilir, ancak kayalık gezegenler için o kadar iyi değildir. Güneş bu etaba ulaştığında Merkür ve Venüs muhakkak yok olmuş olacaktır ve Dünya ile Mars, en iyi senaryoda kendilerini tamamen kavrulmuş bir durumda bulacaklardır. Yani kayalık gezegenler yaşam için çok misafirperver olmayacaktır.
Peki ya sonra?
Yine de araştırmacılar bu kainatın sonrasında ne olacağını da merak ediyorlardı. Zaman içerisinde kırmızı devler katmanlarından ayrılır ve geriye sıkıştırılmış ve gücü çok azalmış olan bir çekirdek kalır. Bu ölü yıldızları beyaz cüce olarak isimlendiriyoruz. Yıldız rüzgarları yaratmayan ve milyarlarca yıl boyunca büyük bir istikrara sahip olan beyaz cüceler,
Araştırmalar, tüm gezegeni muhafazanın ve yerini değiştirmenin bir yolu olmadığı sürece, normal yıldızdan kırmızı deve ve beyaz cüceye geçişlerin yaşamın uyum sağlayamayacağı kadar hızlı olduğunu gösteriyor. Daha yaşlı yıldızlar ve beyaz cüceler, yaşamın potansiyel konakçıları olarak araştırılmalıdır, ancak yıldızın değişip geliştiği bir dünyada yaşamın kesintisiz olarak hayatta kalması pek mümkün görünmüyor.
Çalışma The Astrophysical Journal Letters’da yayınlandı.
Diğer Teknoloji Haberleri İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
The Amateur Sinemasının İstanbul’da Çekilen Sahneleri Gündem Oldu