38,0156$% 0.07
41,2661€% 0.63
3.725,09%1,00
6.106,00%0,60
24.350,00%0,59
3.049,75%1,00
9.612,84%-0,38
DOLAR 38,0156
EURO 41,2661
ALTIN 3.725,09
BİST 100 9.612,84
İmsak 02:00
Diyetisyen Gamze Çakaloğlu, maydanoz, kereviz ve brokoli gibi sebzelerde bulunan luteolin isimli flavonoidin, saç beyazlamasını geciktirme ve hücresel yaşlanmayı yavaşlatma potansiyeline sahip olabileceğini söyledi. Dyt. Çakaloğlu, “Maydanoz, kereviz ve brokoli gibi luteolin açısından zengin sebzelerin düzenli tüketimi, saç sağlığını destekliyor. Bu zerzevatları günlük beslenme sisteminize dahil etmek, hem yaşlanma sürecini yavaşlatabilir hem de genel sağlığınızı destekleyebilir. Luteolin sırf saç sağlığına değil, aynı zamanda kalp ve beyin sağlığına da olumlu katkılar sağlıyor ” dedi.
Dyt. Gamze Çakaloğlu, Japonya’daki Nagoya Üniversitesi ve Harvard Üniversitesi tarafından yapılan bilimsel çalışmaların, luteolinin saç köklerindeki melanosit hücrelerini koruyarak, saç renginin daha uzun süre koruma edilmesine katkı sağlayabileceğini ortaya koyduğunu belirtti. Saç beyazlamasına etki eden sebepleri anlatan Dyt. Çakaloğlu şunları söyledi:
“Nagoya Üniversitesi’nde yapılan deneylerde, genetik olarak erken beyazlamaya yatkın hale getirilen farelere luteolin desteği verildi. 16 hafta sonunda, luteolin verilen farelerin tüylerinin büyük ölçüde özgün rengini koruduğu gözlemlendi. Luteolinin endotelin isimli bir peptidin düzeyini koruyarak pigment üretimini desteklediği düşünülüyor.”
Dyt. Çakaloğlu, şöyle konuştu:
“Harvard Üniversitesi’nde yapılan bir başka çalışmada ise gerilimin, saç köklerindeki pigment hücrelerini hızla tükettiği tespit edildi. Kronik stres saç beyazlamasını hızlandırırken, luteolinin yaşlanma sürecinde etkili olduğu bilinen p16INK4A geninin aktivitesini azaltarak hücrelerin daha uzun süre genç kalmasını sağlayabileceği düşünülüyor. Luteolinin sadece saç beyazlamasını geciktirmekle kalmayıp, kalp sağlığını ve beyin işlevlerini da olumlu etkiliyor.”
“2017 yılında Avrupa Kardiyoloji Derneği tarafından yayımlanan bir araştırma, saçın beyazlamasına neden olan oksidatif gerilimin aynı zamanda kalp damarlarını da olumsuz etkileyerek kalp hastalıkları riskini artırabileceğini gösterdi ” diyen Çakaloğlu, luteolinin antioksidan ve anti-enflamatuar özellikleri sayesinde Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklara karşı da gözetici rol oynayabileceğini ifade etti.
“Takviye yerine doğal besinler alınmalı”
Luteolinin yaşlanma karşıtı tesirlerinin umut verici olduğunu belirten Dyt. Çakaloğlu, doğrudan destek kullanımına karşı ihtarda bulunarak şunları söyledi:
“Luteolin içeren besinleri doğal yollarla tüketmek en güvenli usuldür. Ancak yüksek doz luteolin desteği almak, hücre yenilenmesini hızlandırırken denetimsiz hücre bölünmesine yol açarak kanser riskini artırabilir. Maydanoz, kereviz ve brokoli gibi luteolin açısından zengin sebzelerin düzenli tüketimi, saç sağlığını destekliyor. Bu zerzevatları günlük beslenme sisteminize dahil etmek, hem yaşlanma sürecini yavaşlatabilir hem de genel sağlığınızı destekleyebilir.” (DHA)
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Sosyal Hizmet Uzmanı Şener: Zihinsel Sıhhatin Korunması, Sağlıklı Yaş Almanın En Önemli Ögesi
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.