38,0166$% 0.09
41,7230€% 0.47
3.653,85%0,36
6.116,00%-0,03
24.388,00%-0,04
2.985,54%0,13
9.407,17%0,29
DOLAR 38,0166
EURO 41,7230
ALTIN 3.653,85
BİST 100 9.407,17
İmsak 02:00
Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Gizem Bahadır, ramazanda tatlı tüketiminde dikkat edilmesi gerekenler konusunda açıklamalarda bulundu.
Ramazanda tatlı tüketimi konusunda uyarılarda bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Gizem Bahadır, “Tatlıyı iftarı açar açmaz tüketmek yerine iftardan 1-2 saat sonra tercih etmek sindirimi kolaylaştırır. Küçük porsiyonlar tercih edilmeli, aşırı şeker ve yağ içeren tatlılardan kaçınılmalıdır. Şerbetli, ağır tatlılar yerine sütlü tatlılar veya meyve bazlı tatlılar tercih edilmelidir” dedi.
Ramazan ayında tatlı tüketiminin nasıl olması gerektiğini söyleyen Diyetisyen Bahadır, şu ifadeleri kullandı:
“Ramazan ayı, beslenme sistemimizin değiştiği ve uzun saatler süren açlık sürecinin ardından iftar sofralarında istikrarlı beslenmenin büyük önem taşıdığı bir devirdir. Tatlı tüketimi de bu süreçte dikkat edilmesi gereken bahislerin başında gelir. Oruç tutarken kan şekerimiz gün içinde düşer ve iftar sonrası tatlıya yönelim artabilir. Ancak yanlış tercihler yapmak hem mide rahatsızlıklarına yol açabilir hem de kilo denetimini zorlaştırabilir. Ramazanda tatlı tüketirken hafif, besleyici ve kan şekerini istikrarda tutan alternatiflere yönelmek en sağlıklı yaklaşımdır. Şekerli ve ağır tatlılar yerine sütlü, meyveli ve lif oranı yüksek tatlıları tercih etmek hem sıhhatimizi korur hem de sindirimi takviyeler.”
Sağlıklı beslenme konusunda tatlı tüketiminde önemli noktalardan bahseden Uzm. Dyt. Bahadır, “Tatlıyı iftarı açar açmaz tüketmek yerine, iftardan 1-2 saat sonra tercih etmek sindirimi kolaylaştırır. Küçük porsiyonlar tercih edilmeli, aşırı şeker ve yağ içeren tatlılardan kaçınılmalıdır. Şeker yerine doğal tatlandırıcılar (bal, pekmez, hurma) kullanılmalıdır. Şerbetli, ağır tatlılar yerine sütlü tatlılar veya meyve bazlı tatlılar tercih edilmelidir” dedi.
“Mideyi yorabilir ve kilo artışına sebep olabilir”
Ramazan ayında sindirimi kolay, besleyici ve hafif tatlıları tercih etmenin doğru olduğunu dile getiren Uzm. Dyt. Bahadır şunları söyledi:
“Güllaç, sütlaç, yoğurtlu tatlılar gibi hafif ve besleyici seçenekler tercih edilebilir. Fırında elma-armut tatlısı, muzlu yoğurtlu tatlılar gibi doğal şeker içeren tarifler hazırlanabilir. Yulaflı kurabiyeler, tam buğday unu ile hazırlanan kekler gibi daha sağlıklı alternatiflere yönelinebilir. Bu tatlıları yaparken şeker yerine bal, hurma püresi veya pekmez kullanılabilir. Baklava, kadayıf, lokma gibi aşırı şeker ve yağ içeren tatlılar mideyi yorabilir ve kilo artışına sebep olabilir. Hazır tatlılar kan şekerini ani yükseltip düşmesine neden olur. Bu yüzden tulumba tatlısı, halka tatlısı gibi yağda kızartılmış seçeneklerden uzak durulmalıdır.”
“Tatlı tüketildiği bir günse, meyve tüketimi azaltılmalı”
Tatlı ihtiyacını sağlıklı yollarla karşılamanın mümkün olduğunu belirten Uzm. Dyt. Bahadır, “Meyveler, kuru meyveler, bitter çikolata, yoğurt, bal ve meyve ile hazırlanan tatlılardan karşılayabiliriz. Meyve ve tatlıyı bir arada tüketmek kan şekerinin gereğinden fazla yükselmesine sebep olabilir. Eğer tatlı tüketildiği bir günse, meyve tüketimi azaltılmalı veya ara öğünlere yayılmalıdır” açıklamasında bulundu. (DHA)
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Kolon Kanseri Belirtileri ve Hastalıktan Korunma Yolları
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.