32,8126$% -0.12
35,6373€% 0.09
2.502,03%0,23
4.057,00%0,07
16.251,00%0,09
2.371,60%0,34
10.743,30%-0,49
TÜİK haziran ayı yatırım araçlarının gerçek getiri oranlarını açıkladı. TÜFE ile indirgendiğinde dolar yüzde 0.63, euro yüzde 1.02, BIST 100 endeksi yüzde 1.66 ve külçe altın yüzde 1.78 oranlarında yatırımcısına kaybettirirken, mevduat faizi yüzde 1.62 oranında kazandırdı.
Önceki aylarda yatırımcıya en çok kazanç sağlayan yatırım borsa oluyordu. BIST 100 endeksi son vakitlerde sert düzeltmelere sahne olurken, daha risksiz, güvenli olarak görülen mevduatlarda getiriler müspete dönmeye başladı. Merkez Bankası verilerine göre 1 ile 3 ay vadeli mevduat faizleri 1.5 ay sonra ilk kez yükseliş gösterdi.
‘Şu anda haziran ayının lideri’
Peki şu anda en cazip yatırım aracı mevduat mı? Borsa için takip edilmesi gereken kritik seviyeler ne? Gram altında yön yukarı döndü mü? Dövizde düşüş görülür mü? Mevzuyla ilgili merak edilenleri Milliyet’e açıklayan ekonomist Hikmet Baydar şu ifadeleri kullandı:
Dövizde getiriler neden düşük kaldı?
‘Mevduatlar popüler olacak’
‘Yeni bir trendin başlangıcındayiz’ diyerek açıkladı: 12-13 bin puana doğru yol alacak
Borsa için şunu söylemek mümkün, 11 bin puan düzeyleri önemli bir direnç oluşturuyor. Orta vadeli göstergeler tarafını yukarı çevirdi. Gri listeden çıktık, makro bilgilerde düzelmeler var. Merkez Bankası bilançosu daha düzgün. Önümüzdeki süreçte enflasyonda düşüş trendi devam edecek. Ülkeye giren sıcak para girişi ile TL’ye yönelim arttı. Bu da enflasyonda aşağı yönlü trendi hızlandıracak gibi gözüküyor. Dövizde aşağı yönlü baskının devam ettiğini görüyoruz. Bu da enflasyonda düşüşü tetikleyecek gibi gözüküyor. Borsada yabancı yatırımcı girişleri ile birlikte 11 bin puan direncinin kırılacağını söylemek yanlış olmayacaktır. 12 bin 13 bin puanlara doğru yol alacağını söyleyebiliriz. Borsada yeni bir trendin başlangıcında olabiliriz. 11 bin direncini kırdıktan sonra yeni bir yukarı trend hareketini 1 aylık dönemde beklediğimizi ifade etmek isterim.
Gram altında bu düzey çok kritik
‘Dolar/TL’de yön aşağı inebilir’
Dolar/TL’de yön hala aşağı. Aşağı trendin bozulabilmesi için kurun 32.90 düzeylerini görmesi lazım. Şunu netleştirmek lazım: burada da yatay bir dalgalanma söz konusu, dolayısıyla bir trend hareketi yok. Ufak tefek aşağı yönlü hareketlerle 32.20’lere düşebilir. Yukarı hareketlerde de 33.00’lere kadar çıkabilir. Bu bir trend hareketi değil, yatay seyirde dalgalanma olacaktır. Rating kuruluşlarının ‘Türkiye’de işler yolunda gidiyor’ açıklamaları gelecekte not artırımı sinyali olarak algılanacağından önümüzdeki süreçte not bahisleri daha fazla değer arz edebilir. Bu durumda yabancı yatırımcıların Türkiye’ye girişleri dolar/TL’de satış baskısını artırabilir. Merkez Bankası bilançosu iyi durumda. Merkez Bankası artık gelen dövizi almayarak piyasada satış baskısına izin verebilir. Bu durumda dolar/TL’de yön aşağı inebilir.”
Türk Dünyasının Satın Alma Paritesi 4 Trilyon Doların Üzerinde
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.