37,9698$% -0.08
41,0257€% -0.35
3.803,96%0,97
6.267,00%2,62
24.995,00%2,64
3.119,17%1,11
9.659,48%0,49
DOLAR 37,9698
EURO 41,0257
ALTIN 3.803,96
BİST 100 9.659,48
İmsak 02:00
Uzmanlar, ağız ve diş sağlığı konusunda çocukların erken yaşta bilinçlendirilmesinin gelecekte bireyde oluşabilecek diş doktoru endişesinin önüne geçeceğini belirterek, aksi durumda başka sağlık problemlerinin oluşmasına sebebiyet verilebileceğine dikkati çekti.
Ağız ve diş sıhhatinin önemine dikkati çekmek ve küresel farkındalık için Dünya Diş Tabipleri Birliği’nce (FDI) belirlenen Dünya Oral Sağlık Günü her yıl 20 Mart’ta kutlanıyor.
Doç. Dr. Mustafa Gündoğar, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin ağız ve diş sağlığı konusunda kötü karneye sahip olduğunu söyledi.
Gündoğar, bireyin çürük, kayıp ve dolgulu diş sayısını gösteren “Decayed, Missed, Filled Teeth (DMFT)” endeksine göre, ülkede 15 yaşından sonra çürük sayısının 2,5’tan 35 yaşında 8’e çıktığını, 65 yaşından sonra da 22’ye ulaştığını kaydetti.
Toplumun tamamına yakınının diş eti sorunu olduğuna dikkati çeken Gündoğar, ağız ve diş sıhhatinin korunmasında esas gayenin çocuklar olması gerektiğini vurguladı.
Gündoğar, ebeveynlerin çocuklarına örnek olması için eğitilmesi gerektiğinin altını çizerek, şöyle konuştu:
“Beslenme açısından asitli içeceklerden uzak durulmalı, karbonhidrat ve şeker tüketimi azaltılmalı, ardından dişler temizlenmeli, ağızda kalma oranı ve mühletleri azaltılmalıdır. Büyüme çağında yeterli vitamin ve mineraller alınmalıdır. En az 6 ayda bir düzenli kontrol yaptırılmalıdır.”
“5-6 yaşındaki bir çocuk kendi başına dişlerini fırçalayabilmeli”
Bir yaşından itibaren düzenli diş doktoru denetimleri yaptırılmasının önemine işaret eden Gündoğar, şöyle devam etti:
“Bebeklerin kullandığı kaşık ve emziklerin hijyenine dikkat edilmeli, oburu tarafından kullanılmamalı. Sistemik florür uygulaması için çalışmalar yapılmalı. İçme suyu, okul suları, besinlere florür katılması değerlendirilmelidir.
Diş fırçası ve diş ipi kullanımı yaygınlaştırılmalı, florür içeren macunlar kullanılmalıdır. 5-6 yaşındaki bir çocuk kendi başına dişlerini fırçalayabilmelidir. Bu yaşa kadar sorumluluk aileye aittir. İlkokul çağında her sene flor uygulaması yapılmalı, bu uygulama sırasında macun ve fırça dağıtılmalıdır.
Ağız ve diş sağlığı konusunda erken yaşta çocuklarımızı bilinçlendirmek, ileride oluşabilecek ‘dentofobi’ dediğimiz diş doktoru endişesinin önüne geçmektedir. Çocuklar dişleriyle ilgili herhangi bir müdahaleyi rahatlıkla karşılayabilmektedir.
Eğer çocukları diş doktoruyla korkutursak ve ağız sıhhatinin kıymetini yeteri kadar belirtmezsek, ileride hiçbir meselede diş tabibine başvurmaması nedeniyle başka sağlık sıkıntılarının da oluşmasına sebebiyet veririz.”
Doç. Dr. Gündoğar, fast food, asitli içecek, işlenmiş ve paketli gıda tüketiminin çocuklarda diş çürüklerini artırdığını vurguladı.
Bu konuda toplum olarak çok şuurlu olmadıklarını dile getiren Gündoğar, şunları söyledi:
“Asitli içecekler, diş minesini zayıflatır ve hami tabakayı inceltir. Bu, bakterilerin daha kolay nüfuz etmesine ve çürük oluşumuna yol açar. Daima olarak asitli içecek tüketmek, diş minesini geri dönüşü olmayan şekilde yıpratır. Fast food beslenme sonrası dişler fırçalanmadığı için diş çürükleri meydana geliyor.”
Gündoğar, Türkiye’de ağız ve diş sağlığı koruma şuurunun çok düşük olduğunu, genelde ağrılar başladığında diş tabibine gitme gereği duyulduğunu ancak bunun yanlış olduğunu belirtti.
Dişlerde bir sorun olmasa bile periyodik olarak denetimlerinin yapılması gerektiğini aktaran Gündoğar, şunları kaydetti:
“Türkiye’de kişilerin yılda ortalama diş doktoru ziyaret sıklığı 1,5 iken, bu oran gelişmiş ülkelerde 2,5’tur. Bu durum Türkiye’de ağız sağlığı şuurunun artırılması gerektiğini göstermektedir. Erken teşhis ve düzenli denetimler, ağız ve diş sağlığı açısından epeyce kıymetlidir. Bu nedenle en az 6 ayda bir diş tabibi ziyaret edilmeli ve düzenli denetimler yaptırılmalıdır. Bu denetimler sayesinde diş çürükleri ve diş eti hastalıkları gibi sorunlar erken evrede tespit edilerek tedavi edilebilir. Erken teşhis, tedavinin daha kolay ve maliyetinin daha düşük olmasını sağlar. Ayrıca düzenli denetimler, ağız hijyeninin korunmasına, diş kaybının önlenmesine ve genel sağlık durumunun güzelleştirilmesine katkıda bulunur.”
“İdeal kullanım yılda 4 diş fırçası ve 6-8 tüp diş macunu olmalı”
Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dr. Dt. Aslı Tapan ise Türkiye’de diş sağlığı konusunda farkındalığın artmasına rağmen çürük oranlarının hala yüksek düzeylerde olduğuna dikkati çekti.
Tapan, Türkiye İstatistik Kurumu ve Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de çocuklardaki ve yetişkinlerdeki diş çürük oranlarının gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında epeyce yüksek olduğunu anlatarak, şunları söyledi:
“Özellikle çocuklarda çürük görülme oranı yüzde 60-80 düzeylerinde. Yetişkinlerde de diş kaybı ve periodontal hastalıklar yaygın. Şekerli ve asitli gıda tüketiminin artması, düzensiz diş fırçalama alışkanlıkları ve diş tabibine düzenli gitmeme gibi faktörler çürük oranlarını artırıyor.”
Türkiye’de diş fırçalama alışkanlıklarının da gelişmiş ülkelere göre düşük düzeyde olduğunu aktaran Tapan, “Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de kişi başına yılda ortalama 1-2 diş fırçası ve 1-2 tüp diş macunu düşüyor. Oysa ülkü kullanım yılda 4 diş fırçası ve 6-8 tüp diş macunu olmalı.” diye konuştu.
Tapan, ağız sağlığını korumak için dişleri günde 2 kez doğru teknikle fırçalamak, diş ipiyle ağız gargarası yapmak, şekerli ve asitli besinleri azaltmak, düzenli diş tabip denetimine gitmek, bol su içmek, sert besinleri denetimli tüketmek, sigara ve alkolü bırakmak gerektiğini sözlerine ekledi.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Hava Kirliliği Parkinson Hastalığını Tetikliyor
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.