32,6852$% 0.07
35,1316€% 0.1
2.445,62%-0,07
3.969,00%-0,39
15.902,00%-0,41
2.328,64%-0,13
10.390,91%0,46
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün hava iddialarına göre önümüzdeki günlerde hava sıcaklıkları 6-7 derece artacak. Uzmanlar yüksek sıcaklarda, sıcak çarpması riskinin arttığına dikkat çekiyor.
DHA’da yer alan habere göre İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mecit Bahar, sıcak çarpmasıyla ilgili şunları söyledi: “Sıcak çarpması ekseriyetle beden ısısının 40 derece ve üstüne çıktığı sıcaklıklarda meydana gelir. Sıcak çarpmasının en sık nedeni güneşe uzun süre maruz kalınmasıdır.”
‘ZORUNLU OLMADIKÇA DIŞARI ÇIKMAYIN’
Zorunlu kalınmadığı sürece güneş ışınlarının en dik düştüğü saatlerde dışarı çıkılmaması ihtarında bulunan Bahar, “Sıcak çarpması ya da güneş çarpması olarak da bilinen hipertermi; sıcak ortamlarda güneşe alışılmadık şekilde uzun süre maruziyete bağlı olarak gelişen ve beden ısısının çoklukla 40 derece üzerinde olduğu hayatı tehdit edebilen acil bir durumdur. Bedenin termostatı olarak çalışan ve ısı dengesini sağlayan hipotalamusun bu süreçte kâfi ısı regülasyonunu sağlayamamasına bağlı gelişir” ifadelerini kullandı.
‘2 FARKLI KLİNİK FORMU VARDIR’
Sıcak çarpmasının iki farklı klinik halinin olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Bahar, “Bunlar eforla oluşan sıcak çarpması ve eforsuz oluşan klasik sıcak çarpmasıdır. Eforla oluşan sıcak çarpması çoklukla yüksek sıcaklarda yoğun antrenman yapan genç bireylerde görülürken klasik sıcak çarpması daha çok yaşlılar ve çocukları etkiler” dedi.
YÜKSEK SICAKLIKLAR NEDEN OLABİLİR
Sıcak çarpmasına yol açan etkenlere ve risk kümelerine dikkat çeken Uzm. Dr. Bahar, sözlerine şu sözlerle devam etti: “Sıcak çarpmasına yol açan faktörler özellikle yaz aylarında yüksek sıcaklıklar altında uzun süre çalışma, kapalı ve sıcak ortamda uzun süre kalma, kâfi sıvı alamama, yüksek sıcaklıkta yoğun antrenman yapmaya bağlı olarak bedenin ısı merkezinin uyum gösterememesi sonucu oluşur. Risk altındakiler 5 yaş altı ve 65 yaş üstü bireylere ek olarak şeker, tansiyon, kalp ve böbrek gibi kronik hastalığı olanlar, hamileler, alkol kullanımı ve psikiyatrik hastalığı olanlardır.
GÜNEŞ ÇARPMASININ BELİRTİLERİ NELER?
Sıcak çarpmasından korunmak için tekliflerde bulunan Uzm. Dr. Bahar, “Öncelikle sıcak ve güneşli havalarda risk altındaki bireyler başta olmak üzere yüksek sıcaklığa maruziyet engellenmelidir. Sıcağa bağlı belirtiler fark edilir fark edilmez beden ısısı düşürülmeli ve durumun sıcak çarpmasına ilerlemesi önlenmelidir. Zorunlu bir durum olmadıkça güneşine en dorukta olduğu saatlerde (11.00-15.00) dışarı çıkılmamalıdır. Gün içerisinde en az 2.5-3 litre sıvı tüketimi sağlanmalıdır. Uzun müddetli ve yoğun idmanlardan uzak durulmalıdır” ifadelerini kullandı.
(HABER MERKEZİ)
Kaza Sonrası Felç Kalmıştı: 36 Yıl Sonra Ağrısız Uyuyabildi
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.