38,2536$% 0.09
44,1475€% 0.13
4.270,13%1,45
7.019,00%1,48
27.985,00%1,46
3.476,50%1,48
9.321,64%0,05
DOLAR 38,2536
EURO 44,1475
ALTIN 4.270,13
BİST 100 9.321,64
İmsak 02:00
Milliyet.com.tr/ÖZEL Tavuk ürünlerinde yaşanan peş peşe zehirlenme olayları ve hatta vefatlar vatandaşları huzursuz etti. Kocaeli’nde bir tavuk dönercide 648 kişi zehirlenirken, işletme ortağının da ifadesi ortaya çıktı.
PES DEDİRTEN SAVUNMA!
Şüphelilerden K.Y. (36) “Zehirlenme vakalarının neden meydana geldiğini bilmiyorum” derken, E.T.’nin (35) ise “Uzun yıllardır kesimdeyim; kimsenin sıhhatiyle oynamadım. Benim sosum, bu sektöre farklı bir lezzet getirmiştir” dediği öğrenildi.
PİŞMİŞ TAVUK ÖLÜME GÖTÜRDÜ
Öte yandan geçtiğimiz aylarda Denizli’de bir kişi kızarmış tavuktan zehirlenerek yaşamını yitirmişti. Otopsi raporu kadının tavuk zehirlenmesi nedeniyle yaşamını yitirdiğini doğruladı.
Hemen hemen her sokakta, köşe başlarında, tavuk dönerciler ve kızarmış tavuk satan işletmeler bulunuyor. Vatandaş bazen fiyatını uygun buluyor, hangi şartlarda getirilip pişirildiğini bilmeden tüketiyor. Peki tavuk ürünleri nasıl ölüme götürüyor? Vatandaş tüketirken nelere dikkat etmeli? Şüpheli bir durumda nereye şikayet edilebilir?
‘SON 1 YILDA GIDA GÜVENLİĞİ VE KALİTEDE DÜŞÜŞ VAR’
Konuyla ilgili merak edilenleri milliyet.com.tr’ye değerlendiren Gıda Denetim Uzmanı Nurten Sırma’nın açıklamaları şu şekilde: “Son 1 yıldır gıda üretiminde ve restoran hizmetlerinde gıda güvenliği ve kalite manasında düşüş var.
‘KONTROL YOKSA ZEHİRLENME ÇIKAR’
Bir et veya tavuk eserinin güvenilir bir şekilde tüketicinin tabağına gelmesi için ham madde kabulünden, soğuk hava dolaplarının denetimine, içerideki hijyene, personelin el temizliğine, alet-ekipman, tabak-çanak temizliğine kadar her basamakta kritik noktalarda denetimler gereklidir. Bu denetimleri yapmayan çalışanlar bu sahada olursa gıda zehirlenmeleri çıkar.
‘TAVUK GIDA ZEHİRLENMESİNDE YÜKSEK RİSKLİ ÜRÜN’
Yakın zamanda bir kumpir zehirlenmesi olmuştu, sonra da Kocaeli’nde tavuk zehirlenmesi… Tavuk gıda zehirlenmesinde yüksek riskli bir eserdir. Derisi et kısmından daha risklidir. Kümes hayvanlarının bağırsak florasında yaşayan salmonella bakterisi var. Kesimhane şartlarında hijyenik ortam yoksa, gıda güvenliği şartlarına uyulmuyorsa tavuğun bağırsağındaki bakteri deriye bulaşır. Bulaştığı zamam çok yüksek miktarda üreme yapar. Oraya zehirli bir toksin bırakır. Bu gibi durumlarda insanlar zehirlenebiliyor.
VATANDAŞ NEYE DİKKAT ETMELİ?
Gıda zehirlenmeleri ya enfeksiyon ya da intoksikasyon yoluyla olur. Restoran hizmetlerinde vatandaş tavuk döner tüketecekse tahminen şunu yapabilir. Daha önce deneyimlediği güvenilir restoranlara gidebilir. Köklü firmalar ismine leke getirmemek adına buna ihtimam gösterirler.
PİŞMİŞ DÖNERİN ÜZERİNE İLAVE EDİYORLAR! UYARI GELDİ: HAYATİ RİSK TAŞIR
Gıda mevzuatında bir bildiri var. Orada dönerle ilgili içerisinde hangi etin kullanılması gerektiğine dair hudutlar çizilmiştir. Piyasada iki türlü döner üretimi yapılıyor. Bir tanesi fabrika şartlarında şişe sarılmış donuk halde soğuk zincir kırılmadan satış noktalarına giden dönerdir. İkincisi küçük büfelerin kendilerinin şişe taktıkları dönerdir. Zaman zaman sosyal medyaya bazı görüntüler yansıyor. Pişmiş dönerin üzerine ek çiğ döner ilave ediyorlar. Bu o kadar riskli ki. Çiğ döner ile ek yapılması hayati risk taşır, zehirlenmeye kapı ortalar.
‘PİŞMİŞ İLE ÇİĞ OLAN TEMAS ETMEMELİ’
Gıda güvenliği kurallarına göre pişmiş ile çiğ olan temas etmemelidir. Pişmiş olan bir gıda mikroorganizma açısından günahsız kabul edilir. Uygulama ile çiğ ette yaşayan mikropları pişmişe bulaştırmış oluyorlar.
BU BİREYLERDE RİSK DAHA YÜKSEK!
Bağışıklık sistemi düşük olan 5-6 altındaki çocuklar, 65 yaş üstü vatandaşlar, genetik hastalığı olanlar salmonellalı et yediklerinde bununla baş edemiyorlar.
VATANDAŞ NEREYE ŞİKAYET EDEBİLİR?
Vatandaşlar şüpheli bir durum fark ederlerse ALO 174 Gıda İhbar Hattı’na bildirsinler. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın WhatsApp ihbar hattına (0501 174 0 174) ihbar etsinler, fotoğraflarını göndersinler.
BU BELİRTİLERE DİKKAT: ‘YARIM SAAT İLE 72 SAAT ARASINDA ORTAYA ÇIKABİLİYOR’
Vatandaşlar olur da tüketirlerse kramp, ateş gibi belirtilerde en yakın sağlık kuruluşlarına başvursunlar. Güvenilir olmayan noktalar her zaman risk teşkil eder.
Karın krampı, karında guruldama, ishal ve zaman zaman ateş oluyor. Bu durumlar gıda kaynaklı zehirlenmelerin göstergesidir. Biz yatağa düşmüyorsak bunun üzerine çok durmuyoruz. Ancak münferit yapılan çalışmalara göre aslında her 5 kişiden 1’i zehirleniyor. Yılda 6’ya yakın zehirlenme olayları yaşayabiliyoruz.
Bence vatandaşlar hiç risk almamalıdır. Başlangıçta hafif seyredebilir. Yarım saat ile 72 saat içerisinde herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir. Kendiniz bunu çözmeye çalışmayın, en yakın sağlık kuruluşuna gidin.
Evlerde de salmonella bakterisine dikkat edilmesi lazım. Tavuğu yıkamadan pişirin denir. Siz onu yıkadığınızda elinize, mutfak tezgahına bulaşır. Yıkamamak önerilir. Yumurta da yıkamadan buz dolabında özel bir kapta saklansın.”
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
ABD ve Çin’in Tarife Düellosu