32,8826$% -0.25
35,1821€% -0.54
2.449,68%-0,30
4.001,00%-0,17
16.005,00%-0,18
2.326,34%-0,04
10.647,91%-0,31
Vekaletle kurban kestirmek isteyen kişinin, kesene vekalet vermesi gerekir. Şayet kurban ibadetinin yerine getirilmesi konusunda bir kurum aracı kılınıyorsa bu durumda kurbanın satın alınması, kesilmesi ve dağıtılması gibi konularda kapsamlı bir vekalet verilmelidir. Aracı kişi ve kuruluşlar, vekalet koşullarının dışına çıkmamalı, kurbanlarla ilgili olarak, sahiplerinin bilgisi ve isteği dışında iş ve süreçlerde bulunmamalıdır.
VEKALETLE KURBAN BÖLÜMÜ KİMİN İSMİNE OLMALI?
Hayvan, kurban niyetiyle ve vekalet veren kişi ismine kesilmelidir. Kurban paylarına ortak olanların tamamının niyeti ibadet olmalıdır.
KURBAN ETİ SATILABİLİR Mİ?
Ticari kuruluşlar, kurban tertibi kapsamında et satımını çağrıştıran uygulamalardan uzak durmalıdır. Et satımı ile kurban ibadeti birbirinden farklı şeylerdir. Münasebetiyle kurban kısmına aracılık eden ticari kuruluşlar, belli kiloda et ölçüsünün kurban sahiplerine verilmesini taahhüt etmemelidirler. Bunun yerine iddiası bir kilo aralığı belirleyerek, bu kilo aralığında bir hayvanı kişi ismine vekaleten kesebilirler. Bu durumda çıkan et ne ise pay sahibine teslim edilmesi gerekir. Hissedarların etlerinden eksiltme yoluna gidilerek yahut iddiası kilodan fazla gelen etler toplanarak yeni bir pay oluşturulmamalı ve bu etler diğerlerine satılmamalıdır. KESİM ÖNCESİ KURBAN ETLERİNİN SATIŞININ PLANLANMASI YAPILABİLİR Mİ? Kurban ibadetinin hikmetlerinden biri, toplumun bütün bölümlerinin bayrama iştirak etmelerinin sağlanmasıdır. Kurban etlerinin başta ihtiyaç sahipleri olmak üzere aile efradı, dostlar ve komşular ile paylaşılmasının istenmesi bu emele yöneliktir. Bu kapsamda kurban etlerinin bir an önce ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması da temeldir. Kurban etlerinin satılıp öteki amaçlar doğrultusunda kullanılması bu hikmetlere terslik teşkil eder. Bu nedenle bazı kişi ve kuruluşlar tarafından kesim öncesi şimdi organize basamağında kurban etlerinin satımının planlanması doğru değildir. Münasebetiyle vekaletle kurban kesen kuruluşların kapasitelerini dikkate alarak kesip dağıtabilecekleri sayıda kurban vekaleti almaları, kesim sürecini kesinlikle gerçekleştirmeleri ve buradan elde edilen etleri satışa konu etmeden öncelikle muhtaçlara dağıtmaları gerekir. KURBAN ETİNİN TAMAMI HİSSEDARLARA MI VERİLMELİ? Kuruluşlar, vekaletlerini aldıkları kişiler ismine kestikleri kurban etlerinin tamamını ya hissedarlara ya da vekalet koşullarına uygun olarak onların izin verdiği yerlere ulaştırmalıdır. Hissedarlar, kurban payının tamamına sahip olmalı, kuruluşlar fazla pay toplayabilmek için pay fiyatını düşük ilan ederek kendi kaynaklarından ek ücret ödememelidir.
Kütahya’da Giysi Mağazasında Yangın: Kıyafetler Küle Döndü
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.