38,1137$% 0.18
42,0543€% -0.85
3.709,46%-2,27
6.226,00%-0,45
24.826,00%-0,36
3.038,10%-2,43
9.379,83%-1,10
DOLAR 38,1137
EURO 42,0543
ALTIN 3.709,46
BİST 100 9.379,83
İmsak 02:00
Ekranlı medya kullanımının çocukların sağlığını olumsuz etkilediğini işaret eden Çocuk Nörolojisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Türkan Uygur Şahin, “Çeşitli ekran cinsleri arasında bilgisayar kullanımı ve video oyunlarının, daha şiddetli depresif belirtilerle ve anksiyeteyle kontaklı olduğu gösterilmiştir. Şiddet içeren içeriğe erken ve daima maruz kalma, anti-sosyal davranışlarda bulunma mümkünlüğünü artırır. Bağımlılık yaratan ekran süresi kullanımının psiko-nörolojik etkileri arasında sosyal başa çıkma hünerlerinde azalma ve madde bağımlılığına benzeyen özlem davranışlarının gelişimi yer almaktadır” dedi.
Günümüzde çocukların ekran başında geçirdiği süre giderek artarken, araştırmalar bu durumun bilişsel, dil ve sosyal-duygusal gelişimleri üzerinde olumsuz etkileri olduğunu ortaya koyuyor. Çocuk Nörolojisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Türkan Uygur Şahin, çocukların ekran kullanımında dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında açıklamalarda bulundu.
“Çocukların ekran kullanımı yaşı 4 yaştan 4 aya indi”
Günümüzde mobil ve etkileşimli ekran medyası gibi yeni teknoloji eserlerinin küçük çocukların günlük hayatının parçası haline geldiğine dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Şahin, “Günümüz çocukları, mobil medya ile zenginleştirilmiş ve daima değişen bir dijital ekosistemin içine doğmuş ‘dijital yerlilerdir. Çocukların düzenli medya ile etkileşime geçme yaşı 1970’te 4 yaş iken günümüzde 4 aya düşmüştür. Farkındayız ki elektronik aygıtlar öğrenme, iletişim ve bilgi dağıtımında devrim yaratmıştır, ancak son araştırmalar ekranlı medya kullanımının uzun vadede çocukların sağlığı üzerinde önemli olumsuz etkileri olabileceğini göstermekte ve bunu küresel ölçüde önemli bir halk sağlığı sorunu haline getirmektedir” diye konuştu.”
Ekran müddetinin bilişsel gelişim üzerindeki tesirlerinden bahseden Dr. Öğr. Üyesi Şahin, “Ekranlı medya aygıtları eğitim ve tahsili geliştirme potansiyeline sahiptir. Öte yandan, bazı çalışmalar ekranlı medya kullanımının yürütücü işlevler, sensorimotor gelişim ve akademik sonuçlar gibi bir dizi bilişsel alan üzerindeki olumsuz etkilerini de ortaya koymuştur. Multitasking (medyada çoklu görev yapmanın) gençlerde yürütücü işlevler üzerinde, özellikle de çalışma belleği, engelleme ve misyonlar arasında geçiş yapma kapasitesi üzerinde olumsuz bir etkisi olduğu çalışmalarla desteklenmiştir. Sonuç olarak, ekran maruziyetinin çocuklarda bilişsel gelişim üzerinde dolaylı da olsa önemli tesirlerinin olduğu göz gerisi edilemez” şeklinde konuştu.
“Dil gelişimi ve okuma potansiyelini negatif etkileyebilir”
Ekran müddetinin dil gelişimi sürecine değinen Dr. Öğr. Üyesi Şahin, şunları söyledi:
“Çocukluğun ilk yılları dil hünerlerinin kazanılması için çok değerlidir. Çocuklar kelime dağarcığı ve fonoloji de dâhil olmak üzere, lisanın çeşitli istikametlerini zaman içinde yetişkinlerle geliştirdiği etkileşimlerle geliştirirler. Ekran başında geçirilen sürenin çocuklar ve ebeveynleri arasındaki etkileşimlerin ölçüsünü ve kalitesini azalttığı, bunun da çocuğun dil hünerlerini uygulama ve geliştirme talihini azalttığı yönünde artan bir endişe söz hususudur. Yetişkinler, çocukların bulunduğu ortamlarda arka plandaki televizyonun tesirinin farkında olmalıdır. Çalışmalar, arka planda televizyona daha fazla maruz kalmanın, 5 yaşın altındaki çocuklarda dil kullanımı, yürütme fonksiyonu ve biliş üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini göstermiştir. Aşırı televizyon izleme, küçük yaşlarda dil gelişimini ve okuma maharetlerini de potansiyel olarak etkileyebilir.”
“Uygun sürede ve ebeveynle birlikte olmalı”
Ekran önünde geçirilen vaktin yaşına uygun ve uygun sürede ebeveyn ile birlikte olması durumunda çocuklarda ifade edici sözcük, fonolojik ve genel dil marifetleri arasında olumlu ilgiyi gösteren çalışmalar da bulunduğunu işaret eden Dr. Öğr. Üyesi Şahin, “Araştırmalar günde 1 saatten az ekran izleyen çocuklarla karşılaştırıldığında, günde 2 veya daha fazla saat ya da günde 3 veya daha fazla saat ekran izleyen çocukların davranış sıkıntıları yaşama mümkünlüğünün daha yüksek olduğunu ve kelime dağarcıklarının daha zayıf olduğunu göstermiştir” dedi.
“Sosyal-duygusal gelişimdeki riskler”
Son yıllarda ekran süresi kavramının dünyadaki çok çeşitli elektronik aygıtlarla daha karmaşık bir hal aldığına dikkat çeken Dr. Öğr. Şahin, “Çok küçük çocuklarda yapılan çalışmalar, ekran kullanımının ve maruziyetinin psikolojik refahın azalması için bağımsız bir risk faktörü olduğunu ve TV maruziyetinin zaman içinde duygusal tepkisellik, saldırganlık ve dışsallaştırıcı davranışlarla bağlı olduğunu göstermektedir” açıklamasında bulundu.
“Şiddet içeren içeriğe daima maruz kalmak tehlikeli”
Bilgisayar kullanımı ve video oyunlarının etkilerini de anlatan Dr. Öğr. Üyesi Şahin, “Çeşitli ekran tiplerinin tesirlerine bakıldığında, bilgisayar kullanımı ve video oyunlarının daha şiddetli depresif belirtilerle ve anksiyeteyle ilişkili olduğu gösterilmiştir. Uyku problemleri, aşırı ekran süresi, şiddet içeren ve hızlı tempolu içeriğe maruz kalma, beyindeki dopamin ve ödül yollarını tetikler ve bunların tümü dikkat eksikliği/ hiperaktivite bozukluğu (DEHB) ile ilgili davranışlarla ilişkilendirilmiştir. Şiddet içeren içeriğe erken ve daima maruz kalma, anti-sosyal davranışlarda bulunma mümkünlüğünü artırır. Bağımlılık yaratan ekran süresi kullanımının psiko-nörolojik etkileri arasında sosyal başa çıkma hünerlerinde azalma ve madde bağımlılığına benzeyen özlem davranışlarının gelişimi yer almaktadır. Bağımlılık yapan dijital medya davranışına sahip bireylerde beyinde bilişsel kontrol ve duygusal düzenleme ile ilgili yapısal değişiklikler gözlemlenmiştir” dedi.
“Ekran mühletini azaltmak mümkün”
Dr. Öğr. Üyesi Şahin, Amerikan Pediatri Akademisi’ne göre, ebeveynlerin ekran süresi konusunda neler yapabileceğiyle ilgili şu bilgileri paylaştı:
“18 aydan küçük bebekler, telefon, tablet, TV seyretmemelidir. Bebekler sağlıklı gelişimleri için ebeveyn ve /veya bakım verenlerin bebekle daima etkileşim ve iletişim içinde olması kıymetlidir. Bebeğin televizyon olan odada fazla zaman geçirmesinin bile oyun oynama ve etkileşim yeteneklerini olumsuz yönde etkilediğini gösteren çalışmalar bulunmaktadır. Bebek 2 yaşına geldiğinde, yanındaki yetişkinin de (anne-baba-bakıcı vb.) onunla birlikte izlemesi şartıyla etkileşimli bir oyundan kelime, renk, sayı gibi bazı şeyleri öğrenebilir. Burada önemli nokta ebeveynin de katılımcı olmasıdır. 3 ila 5 yaş arası çocukların saatlerce başında oturtulmaması koşuluyla TV gösterilerinden yararlanılabilir. İyi tasarlanmış bir şov, çocuğun bilişsel yeteneklerini geliştirebilir, sözleri öğretmeye yardımcı olabilir ve sosyal gelişimlerini etkileyebilir. Özellikle yemekte telefon tablet vb. kullanımı pek çok çalışmada yeme bozukluğu ile bağlantılı bulunmuştur. Sofrada ya da yemek yedirmek için bu aygıtlar kullanılmamalıdır.” (DHA)
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Sabahları 1 Kaşık Fıstık Ezmesi Yiyin, O Hastalığı Engelleyin…