34,4465$% 0.3
36,3032€% 0.16
2.836,84%0,10
4.835,00%0,20
19.341,00%0,20
2.562,19%-0,20
9.389,62%-0,33
Avusturya‘nın başkenti Viyana‘daki Diplomasi Akademisi’nde “Kolektif Hafıza ve Diyaloğun Devamı: Avusturya- Türkiye İlişkileri” başlıklı bir sempozyum düzenlendi.
Türkiye ile Avusturya arasındaki diplomatik ilgilerin 100’üncü yılı çerçevesinde Türkiye‘nin Viyana Büyükelçiliği, Avusturya Türk İslam Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Birliği (ATİB) Akademi ve Viyana Yunus Emre Enstitüsü (YEE) işbirliğiyle düzenlenen sempozyumun açılışında Viyana Büyükelçiliği Birinci Müsteşarı Balca Kurhan Elayouti bir selamlama konuşması yaptı.
İki kısımdan oluşan sempozyumda Yunus Emre Enstitüsü tarafından organize edilen “Diplomatik Merasimlerde Müzik” başlıklı bir dinleti sunuldu.
Programın ilk kısmında Avusturyalı tarihçi Prof.Dr. Arno Strohmeyer, 16-18’inci yüzyıllarda Türkiye ve Avusturya arasındaki diplomatik bağlantıları ele alan bir sunum yaptı.
Strohmeyer, iki ülke arasında uzun süren savaşlar sonrasında başlayan diplomatik ilgileri 3 kategoride ele alarak, öncelikli olarak taraflar arasında imzalanan barış mutabakatlarının diplomatik ilişkiler açısından atılan ilk adım olduğunu, daha sonra karşılıklı sefirlerin görevlendirilerek bağların farklı bir boyuta taşındığını anlattı.
Diplomatik münasebetlerde ilerleme kaydedilen 3’üncü cihanın ise araştırmacı, tarihçi ya da gezginler aracılığı ile iki toplum arasında bilgi akışının başlaması olduğunu ifade eden Strohmeyer, Avusturyalı ünlü tarihçi Joseph Freiherr von Hammer-Purgstall’in 10 ciltten oluşan Osmanlı Tarihi ansiklopedisi ve Evliya Çelebi’nin Avusturya üzerine kaleme aldığı metinleri buna örnek olarak gösterdi.
İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Tuğba İsmailoğlu Kacır da Avusturyalı ünlü tarihçi Joseph Freiherr von Hammer-Purgstall’in ömrü, yapıtları ve iki kültüre sağladığı katkıları içeren bir konuşma yaptı.
Kacır, kısaca Hammer olarak da bilinen Avusturyalı tarihçinin Osmanlı tarihi üzerine kaleme aldığı 10 ciltlik yapıtının bir baş yapıt olduğunu belirterek, ömrünü doğuya adamış bir entelektüel olduğunu söyledi.
Tarihçi Hammer’in aynı zamanda diplomat, şair, mütercim, seyyah ve koleksiyoncu olduğunu kaydeden Kacır, Hammer’in inançlı bir doğulu gibi yaşadığını, Müslümanların lisanından eksik etmediği “inşallah, maşallah” ifadelerini sıklıkla kullandığını anlattı.
Sempozyumun ikinci kısmında ise Türk-Alman Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Onur Ercan da Belgrad Barış Mutabakatı’ndan Birinci Dünya Savaşı arasındaki zaman zarfında Osmanlı ve Habsburger devletleri arasındaki diplomatik bağlantıları anlatan bir sunum yaptı.
Avusturyalı Doç. Dr. Erwin Schmidl de cumhuriyetin ilk döneminde iki ülke arasındaki bağları ele alan bir konuşma yaptı.
???????
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
İlk Kez Düzenlenecek Olan Anadolu Opera ve Bale Şenliği, 7 Aralık’ta Şırnak’ta Başlayacak