38,4292$% 0.2
43,8350€% -0.02
4.099,20%-0,71
6.779,00%-0,74
27.034,00%-0,75
3.318,98%-0,90
9.432,55%-0,61
DOLAR 38,4292
EURO 43,8350
ALTIN 4.099,20
BİST 100 9.432,55
İmsak 02:00
Bugün gencinden yaşlısına hepimiz en azından bir adet akıllı telefon, dizüstü bilgisayar, akıllı TV veya oyun konsolu kullanıyoruz. Hepimiz evde veya iş yerinde olsun, bir veya birden fazla aygıtla kablosuz ağ bağlantısı sağlıyoruz.
İyi bir sinyal gücü olmadan hiçbirimiz ne işlerimizi halledebilir ne de yaptığımız şeyden keyif alırız. Bu bağlamda kablosuz ağ bağlantısı çok kıymetlidir. Her zaman çeşitli sorunlar yaşamışızdır, yaşamaya devam ediyoruz.
Özetle Wi-Fi, ev internet tecrübesinin omurgasıdır. Yönlendirici/modem ile telefonunuz, akıllı televizyonunuz veya diğer aygıtlarınız arasında güçlü bir sinyal alamıyorsanız, iyi vakit geçirmiyorsunuz demektir. Neyse ki sıkıntıları hafifletmek, Wi-Fi performansını artırmak için atabileceğiniz bazı adımlar var. Hepsini bir araya getirmeye, kablosuz bağlantı tecrübenizi en iyi hale getirmeye çalışacağız. Ancak ilk önce kablosuz kontağın çalışma prensibinden ve sinyallerin nasıl dağıtıldığından başlayalım ki, işin temelini anlayalım.
WiFi sinyalleri, radyo dalgaları olarak isimlendirilen havada iletilen bir tür elektromanyetik (electromagnetic, EM) dalga uzunluğudur. Bu nedenle WiFi sinyalleri RF (Radyo Frekansı) sinyalleri olarak da bilinir.
Elektromanyetik spektrumundaki en düşük frekanslı dalgalardan bahsediyoruz. Bu dalga uzunlukları bina büyüklüğündedir, görünmezdir ve esasen ışık hızında hareket eder. Radyo dalgaları yönlü değildir, hareketleri daha çok bir göletteki dalgalanmalara veya başka bir tabirle Star Wars sinemasındaki lazer ışınlarına benzer.
Wi-Fi’niz bu radyo dalgalarını bir aygıttan başkasına veri (paket olarak bilinir) iletmek için kullanır. Erişim noktanız bir sinyali iletmek için 2,4 veya 5 GHz bandını kullanır. Ve bu bantların içinde WiFi kanalları adı verilen daha küçük bantlar vardır.
Başka bir deyişle, farklı bantları otoyollar ve kanalları ise bu otoyol içindeki farklı şeritler olarak düşünebilirsiniz. İlettiğimiz veriler veya paketler bu otoyollar boyunca farklı şeritlerde varış noktalarına doğru seyahat ediyor. Bazen çok sayıda paket taşındığından dolayı şeritlerde sıkışıklık, yani trafik olabiliyor.
Daha güçlü bir Wi-Fi sinyali, daha güvenilir bir bağlantı anlamına gelir ve böylelikle size sunulan internetin suratlarından tam olarak yararlanabilirsiniz. Bu doğal olarak her internet kullanıcısının istediği bir şey.
Can sıkıcı olan şu ki, bazen akıllı telefonumuz veya diğer taşınabilir aygıtlarımızla ağ aygıtına bağlı olsak bile sağlıklı veri transferi yapamayız. Wi-Fi göstergesi tam kapsamlı bağlantı gücü gösterse bile bunu yaşayabiliyoruz.
Wi-Fi sinyal gücü, sinyal dağıtan ağ aygıtına ne kadar uzakta olduğunuz, 2.4/5 GHz bağlantı çeşidi, etrafınızdaki duvarların materyali ve parazitlenme gibi çeşitli faktörlere bağı. Yönlendiriciye ne kadar yakın olursanız o kadar yeterlidir. 2.4 GHz kanalını kullandığınızda daha uzak aralıklardan bağlantı sağlayabilirsiniz, ancak parazit problemleri yaşanabilir. 5 GHz kanalı ise yakındayken çok daha verimlidir.
Daha yoğun gereçlerden (beton gibi) yapılmış daha kalın duvarlar Wi-Fi sinyalini engelleyecektir. Daha zayıf bir sinyal ise daha düşük hızlara, kopmalara ve bazı durumlarda tamamen temasın kesilmesine neden olur.
Ek bir not olarak, her bağlantı sorunu yaşadığınızda bu sinyal gücüyle ilgili olmayabilir. Kötü internet altyapısı, servis sağlayıcı kaynaklı sıkıntılar ve modem kaynaklı sorunlar olabilir. Bilgisayarınızdaki veya telefonunuzdaki internet yavaş görünüyorsa ilk olarak yönlendiriciyi kapatıp açarak işe başlayın. Eğer daima olarak kablosuz ilişkinizle ilgili sorunlar yaşıyorsanız, aşağıda sıkıntıları çözebilmek ve ilişkiyi uygunlaştırmak için izleyebileceğiniz tüm yöntemleri sıralamaya çalışacağız.
Teknik mevzulardan fazla, birçok kişi kablosuz sinyallerin çok hassas olduğunu göz arkası ediyor, konumlama ve fizikî etkenleri pek umursamıyor. Yönlendiricinizi konumlandırdığınız yer çok kıymetlidir. Herhangi bir yere konumlandırdığınızda bazı odalardan çok iyi sinyal alırken yatak odasından çok kötü sinyal alabilirsiniz. Bir başka yere koyduğunuzda ise farklı senaryolar yaşanabilir.
Mesafe her zaman en önemli şeydir. Yönlendiriciden ne kadar uzakta olursanız, temasınız o kadar kötü olacaktır. Ancak pozisyonlandırma dediğimizde etkili farklı faktörler de var.
Sinyal zayıflığı, bir sinyalin açık havada veya metal, beton, ahşap, toprak, yeşillik vb. materyallerden geçmeye çalışırken zorlanmasıdır temelinde. Kapalı yerlerde Wi-Fi sinyallerini birçok şey etkileyebilir.
Not olarak, zayıflama parazitle karıştırılmamalı. Parazit, aynı spektrumdaki daha güçlü sinyallerle bastırılarak veya EMI (Elektromanyetik Parazit) veya RFI (Radyo Frekansı Paraziti) gibi diğer yollarla bozularak sinyalin engellenmesidir. Sinyalin engellenmesi veya zayıflaması ise birçok şeye bağlı olabilir.
Parazitlenme
Bilgisayarınız veya tabletiniz yönlendiriciye epey yakın olsa bile, yakındaki diğer elektronik aletler ve aygıtlar genel sinyal kaliteniz üzerinde olumsuz bir tesire sahip olabilir. Kaçınızın modemi TV, bilgisayar veya akıllı telefonun yanında?
Etraftaki birçok aygıt sinyal kalitesini bozabilir, etkileyebilir ve parazitlenme yapabilir. Yönlendiriciniz ile bilgisayarınız arasındaki görüş çizgisini da kontrol etmelisiniz. Mikrodalga fırın, buzdolabı ve sabit telefon gibi aygıtlar sinyalin önüne geçerse sinyalin kalitesini zayıflatabilirler. Mümkün olan en iyi ilişkiyi sağlamak için ortadaki sinyali bozabilecek tüm elektronik aletleri ortadan çıkartın veya kullanmadığınızda kapatın.
Duvarlar
İç duvarlarınızın Wi-Fi sinyalini bozabileceği doğrudur. Doğru doğru olmasına lakin yaptığı etki duvarlarınızın yapıldığı gerece ve hatta boya tipine bağlıdır. Göz önünde bulundurulması gereken temel gerçek gerecin ne kadar yoğun olduğu. Masif beton Wi-Fi temasını büyük oranda etkileyebilirken, mesela alçıpan ve ahşap o kadar problemli değildir.
Yükseklik
Bulunduğunuz yere ve yapıya bağlı olarak yükseklik de kıymetlidir. Yönlendiriciyi ne çok yüksek ne de çok alçak yere konumlandırmayın. Örneğin konutunuzun yüksekliği hesaba katıldığında tam orta konuma veya biraz altına koyabilirsiniz. Referans olarak, bel boyutunuz veya biraz üstü olabilir.
İkinci katı olan bir evde yaşıyorsanız, yönlendiricinizi birinci kattaki yüksek bir rafa yerleştirmek en mantıklı şey olacaktır. Ekstra bir aygıt kullanmıyorsanız, böylelikle üst kattaki ilişkiyi güzelleştirmiş olursunuz. Her kata ilişkiyi tek bir modemden dağıtmak istiyorsanız, her yerde eşit kapsama alanı için ikinci kata yerleştirmelisiniz.
Gerekirse Yerin Değişikliği
Wi-Fi kapsama alanını ve sinyal gücünü güzelleştirmenin en basit yollarından biri, birçok insan yönlendiricilerini optimum olmayan pozisyonlarda bulundurması nedeniyle yer değişikliği.
Yönlendiricinizi bir ampul gibi düşünün. Wi-Fi radyo sinyali, tıpkı görünür ışığın bir lambadan yayılması gibi dağıtıcıdan etrafa yayılır. Eğer oturma odanızın ortasındaki kanepede kitap okumaya çalışıyorsanız lambayı odanın en uzak köşesine koymazsınız, çünkü ışıktan yararlanamazsınız. Aynı şekilde, koltukta telefonunuzla oynarken güçlü bir Wi-Fi sinyali istiyorsanız, Wi-Fi yönlendiricinizi evin uzak bir köşesine koymak mantıklı değildir.
İdeal olarak, Wi-Fi yönlendiriciniz konutunuzdaki gereksinimlerin ve aygıtların merkezinde bir konuma yerleştirilmeli ve sadece kablo veya fiber hattının konutunuza girdiği yere göre yerleştirilmemeli.
Örneğin, televizyonunuza ve internetinize bağlı ancak kullanmadığınız Chromecast veya TV kutusu gibi bir aygıtınız var. Eğer kullanmıyorsanız ilişkiyi kesin. Bu sadece bir örnekti. Akıllı ev tahlillerinin de yaygınlaşmasıyla birlikte artık internet bağlantısı sağlayabilecek aygıtların sayısı çok arttı.
Odak nokta, işinize geçici veya kalıcı olarak yaramayan aygıtların ilişkisini sona erdirmek. Wi-Fi ağınıza eklediğiniz ancak aslında Wi-Fi ağınızda olması gerekmeyen her şey için geçerli. Kablosuz bağlantı üzerinden bağlantı kuran çamaşır makineleri bile mevcut artık. Bazı aygıtları uzun süre önce kurarsınız lakin sonra unutulur sarfiyat.
Wi-Fi irtibatlarında tıkanıklık sıkça yaşanabilir. Artık hepimiz yoğun nüfuslu bölgelerde, birbirine yakın ve çok yüksek apartmanlarda yaşıyoruz. Etrafınızda kablosuz aygıt kullanan o kadar çok insan var ki, hava dalgaları etrafta dolaşan sinyallerle dolu.
Telsizler ve bebek monitörleri gibi, yönlendiriciler de en yaygın frekans olan 2,4 GHz’lik frekansta alışır. Bu frekansta 13 kanal vardır ve her kanal, etrafındaki iki kanaldan 20 MHz uzaklıktadır. Aralık göz önüne alındığında, 13 kanalın her biri en az iki diğer kanalla çakışır.
Çakışma sinyal parazitine yol açar, bu da paket kaybı nedeniyle veri yeniden iletimlerini zorlayarak irtibatınızı etkili bir şekilde yavaşlatabilir. Hatta parazit çok fazlaysa tamamen kesilmesine neden olabilir. Çakışmayı önlemek için sadece 1, 6 ve 11 numaralı kanallar arasında seçim yapabilirsiniz.
Çoğu insan yönlendiricilerinin varsayılan kanalını asla değiştirmez. Bu nedenle, siz mevcut kanalınızı değiştirerek potansiyel tıkanıklık sorunlarını hafifletebilirsiniz. Değiştirmek için modeminizin yazılımı veya web arayüzüne, ardından kablosuz bağlantı ayarlarına gidin.
Bazı modeller ise otomatik kanal tarama özelliğine sahip. Bu özellik, etraftaki aygıtları tespit ederek mevcuttaki en iyi kanalı kullanmanızı sağlıyor. Ayrıca hangi kanalın en iyi seçenek olduğunu belirlemek için komşularınızın yönlendiricilerinin hangi kanalı kullandığını bulabilirsiniz:
Özetle, WiFi kanalını seçmek değerlidir çünkü sizinle aynı WiFi kanalında çok fazla yakın kullanıcı olabilir. Bu da parazite ve bir tür trafik sıkışıklığına sebebiyet verir. Hr iki frekans bandında da birkaç kanalımız (veya bant genişliğimiz) var ve bunlar şu şekilde dağılıyor:
Eğer 5 GHz frekansını destekleyen bir ağ aygıtınız varsa kullanmaya uğraş gösterin. 5 GHZ daha yeni bir standart ve yüksek ihtimalle etrafınızdaki birçok aygıt 2,4 GHz takviyelidir. Sadece bu da değil, aynı zamanda 2,4 GHz frekansına göre daha uzak aralıklarla yerleştirilmiş çok daha fazla kanala sahip.
Uzun lafın kısası, 5 GHz irtibatlar daha az parazite neden olmakta. Modem/yönlendirici ayarları üzerinden hem kanal hem frekans ayarı yapabilirsiniz. 5 GHz’i aktifleştirdiğinizde, genellikle hem 5 GHz hem de 2,4 GHz için iki ayrı bağlantı oluşur. İstediğinize bağlanabilirsiniz.
Son olarak önemli bir not düşelim. 5 GHz her ne kadar yeni bir standart olsa da yakın aralıklı ilişkilerde daha başarılıdır. Uzaklık uzadığında 5 GHz’den o kadar da iyi verim alamayabilirsiniz. Böyle durumlarda tekrar 2,4 GHz’e geçiş yapabilirsiniz.
İnternet servis sağlayıcıların (İSS) tamamı, genellikle ilk abonelik sırasında size varsayılan bir modem verir. Sorun şu ki, bu modemler birçok ev kullanıcısı için gereğince iyi olsalar bile yüksek kaliteli değiller.
İSS’nizin varsayılan yönlendiricisinden mutluysanız yolunuza devam edin. Eğer değilseniz, daha kaliteli ve daha yeni nesil ürünlerin daha iyi sinyal sağlayacağını hatırlatalım. Bu ürünler daha yeni teknolojilerin yanı sıra yüksek kaliteli antenlere de sahip.
Televizyonlarda anten ne kadar büyük ve güçlü olursa görüntü de o kadar net olur. Yönlendirici antenleri de benzer bir prensibi takip ediyor. Ancak gelişmiş modem/yönlendiricilerin sadece antenleri daha iyi değil, bunların sayısı da fazla olabilir.
Yeni Wi-Fi Teknolojileri
Ağ teknolojileri hız kesmeden gelişiyor, Wi-Fi 5 ve Wi-Fi 6 derken hızlıca Wi-Fi 7’ye geçiş serüveni başladı. Yeni bağlantı standartlarıyla birlikte kablosuz bağlantı tarafında da daima iyileştirmeler yapılmakta. Yeni ürünler alırken desteklediği standardı kontrol edin.
Bir dipnot olarak: Eğer kullandığınız aygıtlar yeni Wi-Fi standartlarını desteklemiyorsa, alacağınız aygıtların yeni olması bir şeyi değiştirmeyecektir. Hem ağ cihazı hem kablosuz bağlantı sağlayan aygıtın aynı desteği sunması gerekli.
Eğer bunun için bütçeniz yoksa, alternatif bir çözüm olarak mevcut modelinizdeki antenleri değiştirebilirsiniz. Birçok anten vidalanabilir ve çıkarılabilir yapıdadır, böylelikle çarçabuk değiştirilebilir.
Ayrıca yönlendiricinizin anten istikameti değiştirilebiliyorsa, cihazlarınıza doğru yönlendirdiğinizden emin olun. Dümdüz yukarı doğrultmayın. Yönlendiricinizin birden fazla anteni varsa, hepsini aynı tarafa doğrultun. Ters istikametlere doğrultarak kapsama alanını genişletemezsiniz, sırf sinyalinizi zayıflatırsınız.
Tüm yönlendiricilerin çıkarılabilir antenleri olmasa da, olanlar genellikle RP-SMA (Reverse Polarity SubMiniatur) olarak bilinen standart bir bağlantı kullanılmakta. Bir anten kullanarak radyo sinyal gücündeki artış dBi (desibel izotropik) cinsinden ölçülüyor söylediğimiz gibi. Antenlerin kalitesi de dBi pahalarını güzelleştirecektir.
Yönlendiricinizdeki antenler zayıf ve (3-5 dBi) ve çıkarılabilirlerse, bunları yüksek kaliteli antenlerle (8-10 dBi) değiştirmeye değecektir. Fiyatlar da aşırı pahalı değil.
Elinizdeki ağ aygıtının kendi anteni yok veya dahili anteni değiştirdikten sonra bile güvenilir bir sinyal alamıyor musunuz? Bilgisayarınız için bir USB anten satın almayı düşünebilirsiniz. Dahili antenle aynı şekilde çalışır, ancak optimum performans için ihtiyaç duyduğunuz şekilde konumlandırılabilir. İlave olarak, kablo takılı bir model almak daha mantıklı olabilir. Bu sayede cihazı hareket ettirmeden alıcıyı en iyi konuma taşıyabilirsiniz.
Birçok farklı donanımda olduğu gibi, modem, yönlendirici ve mesh aygıtları gibi birçok aygıtın yönetildiği bir ürün yazılımı vardır. Bir aygıtın ürün yazılımı aygıtın beyni üzeredir, çalışmasını sağlayan temel yazılımdır.
Neredeyse tüm çağdaş teknolojilerde olduğu gibi, ağ aygıtları üreten şirketler de eserlerini daha stabil hale getirmek, performansı artırmak ve güvenlik açıklarını düzeltmek için daima ince ayarlar ve güncellemeler sağlıyor.
Çoğu çağdaş cihazdın firmware sürümünü yönetici portalı (yazılım veya arayüz) üzerinden güncelleyebiliyoruz. Bunun mümkün olup olmadığından emin değilseniz veya bunu nasıl yapacağınızdan emin değilseniz, yönlendiricinizin kılavuzuna bakın. Talimatlar orada yoksa internet servis sağlayıcınızla bağlantıya geçebilir veya her zaman olduğu gibi Technopat Sosyal‘den yardım alabilirsiniz. Üye değilseniz üye olabilir, geçmiş bahislerden yardım alabilir veya yeni konu açarak yardım çağrısında bulunabilirsiniz!
Ağ cihazlarında ürün yazılımı güncellemeleri iki büyük nedenden dolayı önemli. Birincisi ve güçlü bir Wi-Fi sinyali almaktan çok daha kıymetlisi, yönlendiricinizi güncel tutmak, kendi modeliniz için mevcut olan en güvenli ürün yazılımını çalıştırmanızı sağlar. Bu, eski yönlendiricinizi elden çıkarmanızı ve artık güvenlik güncellemeleri almıyorsa yükseltmenizi tavsiye edecek kadar kıymetlidir.
Diğer yandan firmware güncellemesi sadece güvenlikle ilgili değil. Aygıt yazılımı güncellemesi aynı zamanda kusurları giderebilir ve performansı artırabilir. Eski yönlendiricinizin yeni telefonunuzla uyumlu çalışmasını sağlayan bir hata düzeltmesi, tamamen yeni bir yönlendiriciniz varmış gibi hissettirebilir.
Birden fazla kişi aynı Wi-Fi irtibatını kullandığında QoS (Quality-of-Service) özelliği devreye girer. QoS araçları uygulamaların kullandığı bant genişliği ölçüsünü sınırlamakta. Hangi uygulamaların ve hizmetlerin öncelik alacağını belirleyebilir ve günün farklı vakitleri için öncelikler ayarlayabilirsiniz.
QoS, konutunuzdaki herkes aynı anda dosya indirmeye veya en sevdikleri video oyunlarını oynamaya karar verdiğinde video akışının bozulmasını önler. Belgelerini indirmeye ve oyun oynamaya devam edebilirler, sadece daha yavaş bir süratte, böylece sinemanızın keyfini çıkarabilirsiniz.
Genellikle yönlendirici arayüzünün gelişmiş ayarlarında bulunan QoS ayarlarına göz atabilirsiniz. Bu belirli uygulamalar için bant genişliğine öncelik veren oyun veya multimedya ayarlarını görebilirsiniz. Maalesef ki bahsettiğimiz kullanışlı özellikler eski ağ ürünlerinde pek bulunmaz. Bir ihtimal güncellemelerle eklenme ihtimali var, bu nedenle üste bahsettiğimiz gibi yazılım güncellemelerini yapmayı unutmayın.
Yaptığınız şeyler yarar etmediyse ve ölü noktalara internet ulaştırmak istiyorsanız, yara bandı olarak Wi-Fi genişletme cihazlarını masaya getirebilirsiniz. Evet, kaliteli bir yönlendirici kadar iyi performans sağlayamayabilir. Ancak internetinizi bulunduğunuz yerin başka bir noktasına taşımak için Wi-Fi genişletici olarak bilinen eserlerden birini alabilirsiniz.
Sinyal kalitesini güzelleştirmekten çok, sadece ölü nokta olan belirli bir alana daha güçlü bir sinyal taşımak istiyorsanız bu kullanışlı bir çözüm. Diyelim ki konutunuzun içinde Wi-Fi kapsama alanınız epey iyi ancak balkonda veya bahçede oturduğunuzda Wi-Fi ilişkiniz daima kopuyor. Buraya bitişik odaya bir repeater (tekrarlayıcı) koyduğunuzda internet bağlantısı sağlayabilir, bir şeyleri değiştirmek zorunda kalmazsınız. Bununla birlikte, uygun fiyatlı ürünlerin yanı sıra hayli pahalı, premium genişleticiler de var.
Eğer bulunduğunuz alan (ev, iş yeri) hayli büyükse ağ yönlendirici (mesh router) sistemlerini de düşünebilirsiniz. Birbiriyle temaslı mesh sistemler, konutunuzun her yerindeki Wi-Fi sinyalini artırmanın kolay bir yoludur ve otomatik aygıt yazılımı güncellemeleri ve konuk ağları gibi diğer kusursuz özellikleri içerir.
Mesh ağ tahlillerinde birden fazla aygıt bulunur, hepsini birbirine bağlayarak interneti geniş bir alana yayabilirsiniz. Menzil genişleticilerin tersine, mesh daima aynı ağda kalarak menzilinizi genişletmenizi sağlıyor. Menzil genişleticilerdeyse genişletilmiş ağa geçerken kısa bir kopma gerçekleşmekte. Bu esnada internet üzerinden bir görüşme yapıyorsanız görüşme sonlanır veya bir dosya indiriyorsanız indirme iptal olur.
Doğrusu birden fazla insanın mesh sistemine ihtiyacı yok, birçok kişinin bütçesi de müsait değil. Aygıt yazılımı güncellemeleri ve konuk ağları da sunan daha ucuz tahliller bulabilirsiniz.
İşletmeler bazen büyük ofis binalarını kapsamak için düzinelerce kablosuz erişim noktası (AP) kullanmakta. Bu birçok ev için uygun değildir, ancak büyük konutlarda yatırım yapmaya değebilir. Kablosuz erişim noktaları, ulaşılması zor köşe odaları veya açık alanları kapsama alanına dahil etmek için tesirlidir.
Bir ev ağına access point eklemek istiyorsanız, aldığınız ürünü birincil yönlendiriciye veya ağ geçidine bağlamanız gerekir. Birçok ev yönlendiricisi özellikle bu amaç için bir erişim noktası modu sunduğundan, genellikle sıradan bir access point yerine ikinci bir geniş bant yönlendirici kullanılabilir.
Ağınız şifresizse veya zayıf bir şifreye sahipse, istenmeyen bir konuk ağınızı kullanıyor olabilir. Veya daha önce ağınıza bağlanan, bir şekilde bağlantı elde etmiş komşunuz internetinizi kullanıyor olabilir.
Wireless Network Watcher gibi araçlarla ağınıza bağlı tüm aygıtları görüntüleyebilirsiniz. Bazı yönlendiricilerde hangi aygıtların ne kadar fazla veri kullandığını gösteren bir trafik analizörü bile var.
Eğer uygunsuz bir durumla karşılaşırsanız, ağınızı güçlü bir parola ile güvenli hale getirin ve güvenlik protokolünü WPA2 veya WPA3 olarak değiştirin; WEP’in kırılması çok daha kolaydır. Hatta aile bireylerinden birinin siz farkında olmadan interneti sömürdüğünü bile fark edebilirsiniz. Bu durumda yapacağınız şey size kalmış 🙂
Her zaman söylediğimiz gibi, kablolu bağlantı her zaman daha problemsiz ve daha performanslıdır, daha düşük gecikme ve ping sağlar. Uzaklık nedeniyle tüm aygıtları kabloyla bağlamanın mümkün olmadığını biliyoruz. Ancak mümkünse, cihazlarınızla kablolu şekilde internete bağlanmaya çalışın.
Modeme yakınsanız, özellikle masaüstü bilgisayar, oyun konsolu veya TV gibi aygıtları Ethernet ile bağlayabilirsiniz. Böylelikle modem/yönlendiriciye bağlı aygıtların sayısı da azalacak, böylelikle Wi-Fi trafiği biraz daha iyi hale gelecek.
Peki hangi sinyal gücünü hedeflemelisiniz? E-posta gönderme, web’de gezinme veya barkod tarama gibi basit, düşük verimli misyonlar için -70 dBm iyi bir sinyal gücüdür. IP üzerinden ses veya video akışı gibi daha yüksek verimli uygulamalar için -67 dBm daha güzeldir. Aşağıdaki tabloda ortalama olarak bazı bedeller göreceksiniz. İstenen sinyal güçleri ağ ihtiyaçlarına, ortama ve kişiye göre değişebilir:
Sinyal Gücü | Durum | Kullanım | |
---|---|---|---|
-30 dBm | Mükemmel | Ulaşılabilir azamî sinyal gücü. Aygıt muhtemelen çok yakındadır | |
-67 dBm | Çok İyi | Veri paketlerinin çok güvenilir ve vaktinde iletilmesinin gerektiği uygulamalar için en az sinyal gücü | VoIP/VoWi-Fi, video akışı gibi işlemler |
-70 dBm | Kabul edilebilir | Güvenilir paket teslimatı için en az sinyal gücü | Email, web |
-80 dBm | Pek iyi değil | Temel bağlantı için asgarî sinyal gücü. Paket teslimi güvenilir olmayabilir | Küçük ilişkiler ve sayfalar |
-90 dBm | Kullanımı Zor | İnterneti kullanmak epeyce zor olabilir |
Basit Yoldan
Wi-Fi temasınızın gücünü kontrol etmek için yapmanız gereken ilk şey aygıtın kontağını kontrol etmek. iPhone, iPad, Android, Mac veya Windows PC kullanıyor olabilirsiniz, her aygıtın bir Wi-Fi bağlantı göstergesi vardır. Genellikle dört veya beş eğri çizgi Wi-Fi sembolünü oluşturur ve ne kadar çok çizginin içi doluysa bağlantı o kadar güçlü demektir.
Öncelikle, her telefon, tablet ve dizüstü bilgisayarda kullanılan ağ yongaları ve yazılımlar farklı. Bu bağlamda Wi-Fi gücü farklı şekilde gösterilebilir. Eğer mümkünse denetimi ikinci bir aygıtta daha yapın. Her iki aygıttaki internet performansını karşılaştırın ve Wi-Fi çekim için ne gösterdiklerine bakın. Her ikisinde de benzer sonuçlar elde ediyorsanız testlere devam edebilirsiniz.
Wi-Fi ilişkinizin belirli bir noktada zayıf olduğunu belirlediyseniz, yapmanız gereken bir sonraki şey etrafta dolaşmak ve cihazınızdaki Wi-Fi çubuğunu izlemek. Yönlendiriciden ne kadar uzakta olduğunuzu ve yönlendirici ile aranızda kaç duvar olduğunu takip edin. Wi-Fi çubuklarınızın ne zaman artıp azaldığına dikkat edin. Farkındayız bu çok basit görünen bir yöntem lakin birden fazla durumda ilişkiyi analiz etmek için bize iyi fikirler verir.
Etkili ve Gelişmiş Yöntem
Wi-Fi’nizin gücünü daha derinlemesine incelemek istiyorsanız, miliwatt (dBm) tipinden desibellerini ölçmek için bir yazılıma (AirPort Utility veya Wi-Fi Analyzer gibi) gereksiniminiz olacak. Windows’un yanı sıra Android ve iOS aygıtlar için de uygulama mağazalarında bu işi yapan uygulamalar bulabilirsiniz. Hepsinin çalışma mantığı aşağı yukarı aynı.
Bir Wi-Fi sinyalini birden fazla şekilde ölçebilirsiniz. En doğru ölçüm miliwatt’tır (mW), ancak ondalık basamak sayısı (0,0001 mW) nedeniyle okuması en zor olanı. Alınan Sinyal Gücü Göstergesi (Received Signal Strength Indicator, RSSI) başka bir seçenek olsa da, Wi-Fi aygıt satıcıları bunu tutarsız bir şekilde ve farklı ölçeklerle kullanıyor.
Miliwatt’a (dBm) göre desibel tüm problemleri ortadan kaldırıyor ve birçok üretici de esasen RSSI’yı dBM’ye dönüştürüyor. Yani dBm ölçümü en çok kullanılanı. Bilinmesi gereken ilk şey dBm ölçümlerinin negatif sayılarla gösterilmesi. Ölçek -30 ile -90 arasında değişiyor, artı yönde ne kadar yüksekse bağlantı o kadar iyi demek. -30 görüyorsanız kusursuz bir kablosuz ilişkiniz var demektir ve muhtemelen yönlendiricinin yanında duruyorsunuz. Ancak -90 dBm’lik bir bedel görüyorsanız irtibatınız son derece zayıftır, hatta muhtemelen ağa bağlanamazsınız.
Peki dBm kaç olmalı? -50 dBm eksiksiz bir bağlantı için kafidir. -60 civarı da güzeldir, yayın izlemek ve sesli aramalar için yeterli diyebiliriz.
iOS ve Android
iPhone ve iPad için Airport Utility uygulamasını veya Android için WiFi Analyzer‘ı kullanabilirsiniz. Her ikisinin de kullanımı kolay ve etrafınızdaki tüm kablosuz ağlar için bilgi edinebilirsiniz. iOS aygıtlar kullanıyorsanız, telefonun ayarlar kısmına girmeniz ve Wi-Fi tarayıcıyı açmanız gerekiyor. Ayarlar kısmından (uygulama ayarları değil) Airport Utility’i bulun ve ardından Wi-Fi Tarayıcı’yı (Wi-Fi Scanner) açın. Sonra uygulamaya girin ve bir tarama başlatın, RSSI olarak ifade edilen dBm sonuçlarını göreceksiniz.
Android kullanıcıları için Wi-Fi Analyzer bir adım daha kolay. Uygulamayı açın ve bulunan ağları arayın, bu kadar. Etraftaki ağlar, bağlantı gücüyle birlikte dBm olarak listelenecek.
Hem iOS hem de Android platformlarında farklı birçok uygulama mevcut. Dilerseniz “Wi-Fi Analyzer” şeklinde arama yaparak farklı seçenekleri görebilirsiniz.
Windows
Windows 10 ve Windows 11’de sinyal gücünü görüntülemek için yerel bir yöntem bulunmuyor. Ancak Komut İstemi ile sinyal gücünü yüzdeli olarak görebilirsiniz. Bunun için Başlat Menüsü’nden arama kısmına “Komut İstemi” yazın ve yönetici olarak çalıştırın. Gelen komut ekranında netsh wlan show interface komutu girdikten sonra aşağılarda sinyal kalitesi de listelenecek.
Üçüncü Taraf Yazılımlar
Diğer yandan Windows için geliştirilen birçok farklı yazılım bulmak mümkün. Microsoft Store’da yine WiFi Analyzer adında bir uygulama bulabilirsiniz. NirSoft’un WifiInfoView isimli programı da kullanılabilir. Ücretsiz, kullanımı kolaydır ve kurulum gerektirmiyor. Sadece EXE belgesini açın ve çift tıklayın.
macOS
macOS işletim sistemine sahip cihazlarda bağlı ağı ölçmek istiyorsanız herhangi bir program veya uygulama indirmenize gerek yok. Seçenek (Option) tuşuna basılı tutun ve Wi-Fi sembolüne tıklayın. RSSI girişinde dBm ölçümlerini göreceksiniz.
Diğer Teknoloji Haberleri İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Apple Efsanesinden Yeni Sürpriz: Klavye Tuşları ve Kolyeler