32,9269$% 0.16
35,6790€% 0.18
2.506,70%0,41
4.068,00%0,32
16.298,00%0,34
2.367,60%0,18
10.796,57%-0,62
Diyarbakır’ın Çınar ilçesi ile Mardin’in Mazıdağı ilçeleri arasında çıkan ve yerleşim yerlerine de sıçrayan 14 kişinin hayatını kaybettiği yangında yaralanan 29 küçükbaş, tedavileri için Osmaniye’ye transfer edildi.
DHA’nın haberine göre Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Emekli Hayvanlar Çiftliği’nde yapılan ilk muayenelerinde, kulak, göğüs, ayak ve tırnak gibi uzuvlarında, karın bölgelerinde ve burun kısımlarında önemli derecede yanıklar olduğu belirlenen koyun ve keçilere vitamin desteği uygulanıp, ilaç tedavilerine başlandı.
VETERİNER DOKTORLAR VE HAYVANSEVERLER YARALI HAYVANLAR İÇİN HAREKETE GEÇTİ
Diyarbakır’ın Çınar ve Mardin’in Mazıdağı ilçeleri arasında 21 Haziran’da çıkan, 66 kilometrelik alanda etkili olan, 14 kişinin hayatını kaybettiği anız yangından etkilenen çiftlik hayvanlarının tedavisi için istekli veteriner tabipler ve hayvanseverler harekete geçti.
HAYTAP saha ekipleri ile veteriner tabipler bölgeye giderek kurtarabilecekleri yabani ve çiftlik hayvanlarının keşfini yaptı. Köylüler tarafından Diyarbakır’daki Et ve Süt Kurumu’na satılan yaralı 29 küçükbaş, kurumdan satın alınarak Osmaniye’deki Emekli Hayvanlar Çiftliği’ne transfer edildi. Önemli derecede yanıkları olan hayvanlara ilk müdahale, istekli veteriner doktor Ali Laçinbala tarafından uygulandı.
‘KORKU SİNEMASINI ANDIRACAK GÖRÜNTÜLER’
Küçükbaş hayvanlara su verip yanıklarına ilaç tedavisi uygulayan Ali Laçinbala, “Gece 24.00 sıralarında yola çıkan hayvanlar, sabahın ilk ışıkları ile çiftliğimize teslim edildi. Yapılan muayenelerde kulak, göğüs, ayak, tırnak gibi uzuvlarda, yine karın bölgelerinin sağında ve solunda, burun kısımlarında önemli derecede yanıklar bulunan 29 canın muayenesi ve ilk müdahaleleri yaklaşık 4,5 saat sürdü. Yanık ve yarası olmayan hiçbir hadiseye rastlamadım, çok kötü bir tabloydu. Bazı yanıklar o kadar berbattı ki adeta bir korku sinemasını andıracak görüntüler vardı. Tüm canların lokal anestezi ve yanık kremleri ile uygulamaları yapıldı. Bağışıklık sistemi güçlendiricileri vitamin ve antibiyotik tedavileri yapılan canların bütün solunum sistemi tıkanmış bir haldeydi. Hem hayvanların sıcak havadan etkilenmemesi hem de yanıklarının bir nebze olsa rahatlaması için hepsi duşa alındı, temizlikleri yapıldı. Özellikle burun delikleri tıkanan hayvanların tek tek burunları temizlenerek rahat bir nefes almaları sağlandı. Tedavi sürecinin aylar süreceğini tahmin ediyoruz. Fakat elimizden geldiğince bu canlara ızdırapsız bir hayatı sunmak için elimizden gelen bütün çabayı da göstereceğimizi buradan ifade ederim” dedi.
(HABER MERKEZİ)
Şalvar Şenliği’nde Bayanlardan Siyanür Tepkisi: Altınsız Olur, Sıhhatsiz Olmaz
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.