35,4242$% 0.26
36,2828€% -0.59
3.064,77%1,08
4.989,00%0,68
19.892,00%0,67
2.689,60%0,77
9.910,61%-0,90
Yaşar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği doktora öğrencisi Caner Kıvanç Hekimoğlu, modada üstün kalitede ve gerçekçilikte moda dizaynları üretebilen gelişmiş bir yapay zeka sistemi oluşturdu.
“Üretken Çekişmeli Ağlar ile Yapay Zeka Destekli Moda Dizayncısı ve Değerlendirici” ismini taşıyan yazılım, dizaynlar ve moda trendlerinden oluşan kapsamlı veri setlerini kullanarak, yapay zeka desteğiyle özgün ve yenilikçi moda fikirleri üretiyor. Özgün dizaynlar yapılmasını teşvik eden yazılım, tasarımcılara rekabet avantajı sağlarken, dijital örnek üretimi yoluyla materyal israfını azaltarak moda sektöründe sürdürülebilirlik ihtiyacını karşılıyor.
Son vakitlerde moda sanayisinin, çeşitli ve rekabetçi bir pazarın ihtiyaçlarını karşılamak için ileri teknolojileri giderek daha fazla kullandığını belirten Caner Kıvanç Hekimoğlu moda dizaynları üretebilen yazılımın modada sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla ortaya çıktığını belirterek süreci şöyle anlattı: “Tez danışmanlığını Prof. Dr. Mehmet Süleyman Ünlütürk’ün yaptığı yazılımın temelleri 2016 yılında atıldı. 2016 yılında 1505 TÜBİTAK Üniversite Sanayi İş birliği Projesi olarak başladı. Hatta Yaşar Üniversitesinin 1505 programındaki ilk projesi olarak hayata geçti. Sanayi ayağında da CU Tekstil yer aldı. CU Tekstil, moda tasarımı konusunda uzmanlaşmış bir firma. Her dizayndan da bir tane örnek ürün üretiyor. Yapılan bu dizaynlar da moda zincirlerine ya da büyük tekstil firmalarına sunuluyor. Firmalar beğendikleri dizaynların üretimini yapıyor. Beğenmedikleri de çöp oluyor. Firmanın talebi üzerine dizaynlar üretilmeden önce yapay zeka ile dizaynın beğenilip beğenilmeyeceğini oransal olarak hesaplayan bir yazılım geliştirdik. Bu projenin ilk basamağıydı ve benim ilk yüksek lisans tezimdi. Firma 1505 TÜBİTAK Projesi olarak hazırlanan bu yazılımı 2021’e kadar kendi dizaynlarını uygunlaştırmak için aktif kullandı.”
Dijital moda beğeni ölçer sistemi
Bu ilk yazılım sayesinde firmanın kabul oranlarının arttığını anlatan Hekimoğlu, “Eskiden yapılan dizaynların yüzde 15’i kabul ediliyor, yüzde 85’i çöp oluyordu. Yazılımla birlikte kabul edilen tasarım oranı yüzde 65’lere kadar çıktı. Bu çok önemli bir adım oldu. 2018 yılında Avrupa Patente de başvurduk. Adı da DIGITAL FASHION TASTE METER SYSTEM (Dijital Moda Beğeni Ölçer Sistemi) ismiyle ulusal ve Avrupa patenti aldık” dedi.
Ardından bu dizaynları biz üretebilir miyiz sorusuna odaklandıklarını söyleyen Hekimoğlu, “Bu kere sadece beğeni temelli değil, tasarım yapan bir yazılım geliştirdik. Yani yapay zekayı dizayncı olarak kullanan bir yazılım geliştirdik. Bu da doktora tezim oldu. Yazılım artık kendisi tasarım yapan bir duruma geldi. Bu yazılımda iki yapay zeka var. Biri beğeni konusuna odaklanan, oburu ise tasarım yapan. Birincisi ikincisine daha iyi tasarım yapabilmesi için referans veriyor. İlk yazılımımız karar destek sistemi beğeni yüzde 85 düzeyine ulaştığında devreden çıkıyor” diye konuştu.
Zaman ve mal,yetten tasarruf
Yazılımın tasarım ve üretim maliyetlerini azaltmak, vakitten tasarruf etmek gibi birçok avantajı olduğunu vurgulayan Hekimoğlu, “Geleneksel sistemde bir tasarımcının yeni bir giysi çizimi yapıp onay alması uzun bir süreç iken, geliştirdiğimiz sistem bilgisayar ortamında dizaynları hızlıca değerlendirip onaylıyor. 25- 30 bin kez denenen bir simülasyon yapıyoruz. Tasarımcıların işini kolaylaştıran destek bir sistem. Daha önce beğeni toplamış dizaynları özel bir veri havuzunda saklıyor ve bu başarılı örneklerden yola çıkarak özgün dizaynlar üretiyor. Bu sayede tasarım sürecini hem hızlandırıyor hem de verimliliği artırıyor. Tasarım alanında önemli anlamda işi kolaylaştıran bir yazılım.” dedi. – İZMİR
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
NASA’dan Kritik Takip: Uçak Boyutunda İki Asteroit Düşüyor!