37,9791$% 0.03
41,1829€% -0.27
3.825,54%0,03
6.309,00%0,06
25.160,00%0,06
3.134,97%0,73
9.523,31%-1,41
DOLAR 37,9791
EURO 41,1829
ALTIN 3.825,54
BİST 100 9.523,31
İmsak 02:00
Üç yıldan uzun süredir kullanımda olan FidelityFX Harika Resolution (FSR), AMD tarafından daima olarak geliştirilmeye devam ediyor. Bu zaman zarfı içinde irili ufaklı birçok güncelleme yayınlandı. En son sürüm FSR 3.1, yapılan iyileştirmelere rağmen rakip DLSS’nin hala çok gerisinde. Hatta yapay zekadan faydalanan XeSS’in arkasında kaldığı veya önüne geçtiği yerler de var. Peki FSR 4 ile durum baştan aşağı değişebilir mi?
Görüntü yükseltme teknolojileri, oyun sektöründe büyük bir atılım oldu. FSR’nin en büyük zaafı ise gölgelendirici tabanlı bir yükseltici olması. Teknoloji dünyası yapay zekaya ziyadesiyle odaklanmışken AMD’nin bunu görmezden gelmesi beklenemezdi. NVİDİA DLSS ve Intel XeSS bildiğiniz üzere yapay zeka üzerine inşa edildi. FSR’nin açıklarını kapatması için Aİ’dan yararlanması gerekiyordu. Böyle de olacak gibi görünüyor.
Hatırlatmak gerekirse, FSR 1.0 mekansal yükseltmeyi, sürüm 2.0 zamansal yükseltmeyi ve FSR 3.0 da isteğe bağlı kare oluşturma ile birlikte zamansal yükseltmeyi kullanıyordu. FSR’nin yapay zeka tabanlı olması için çabalayan AMD, bir yıldan uzun süredir emek harcıyor. AMD’nin kıdemli başkan yardımcısı Jack Huynh, yaptığı bir röportajda avuç içi oyun konsollarıyla ilgili sorunlardan bahsediyordu ki konu FSR’ye geldi. AMD yöneticisi, taşınabilir konsolların pil ömrüyle ilgili sorunların farkında. Mühletleri geliştirmek için FSR 4 gibi bir gereksinimin doğduğunu söylüyor:
“Avuç içi cihazlarda benim bir numaralı önceliğim pil ömrü. ASUS ROG Ally veya Lenovo Legion Go’ya bakarsanız, pil ömrünün yeterli olmadığını göreceksiniz. Bir saatten fazlasına ihtiyacımız var. Black Myth: Wukong’u 60 dakika değil, üç saat boyunca oynamam gerekiyor. Kare oluşturma ve enterpolasyon [burada devreye giriyor], yani eklediğimiz FSR 4’e eklediğimiz şey bu. Yaklaşık 9-12 ay önce yapay zeka tabanlı olmak için ekibi tamamen değiştirdik. Şimdi yapay zeka tabanlı kare oluşturma, kare enterpolasyonu ve pil ömrünü en üst seviyeye çıkarmak için verimliliği artırma fikrine geçiyoruz. Ve sonra saniyedeki kareleri kilitleyebiliriz, tahminen saniyede 30 kare ya da 35 kare olabilir. Şu anda bir numaralı maksadım pil ömrünü en üst seviyeye çıkarmak. Bence en büyük şikayet bu. Perakendecilerden gelen geri dönüşleri de okudum, insanlar bu oyunları oynayabilmek istiyor.”
Huynh çok haklı. ROG Ally X ve Steam Deck gibi konsolları incelemiştik. Pil ömrü için ne kadar düzgünleştirme yapılırsa yapılsın süreler yetersiz. Özellikle de biraz ağır grafiklere sahip oyunlarda oyun mühletleri çok kısa. Yöneticiye göre verimliliği ve FPS’yi artırmak için FSR 4 kilit rol oynayacak. Ya diğer aygıtlar?
FSR 4’ü yapay zeka tabanlı yapmanın birincil nedeni görünüşe göre pil ömrünü güzelleştirmek. Yöneticinin neden sadece oyun konsollarına odaklandığını ve PC’lerden bahsetmediğini bilmiyoruz. Bu FSR 4’ün yeni Ryzen Aİ 300 Serisi gibi işlemcilerde bulunan NPU bazlı özelliklere ihtiyaç duyulacağı anlamına mı geliyor? Kesin bir cevap yok lakin durumun böyle olmadığını tahmin ediyoruz.
Intel Arc ve NVİDİA RTX yongalarının tersine, mevcut hiçbir el oyun bilgisayarı veya Radeon donanımlı dizüstü bilgisayarda sinir ağı hesaplamalarını hızlandırmak için GPU bazlı özel bir donanım bulunmuyor. Ancak yeni Ryzen Aİ 300 Serisi, bu tür iş yüklerini nispeten daha az güç kullanarak yapabilen bir NPU’ya (sinir sürece birimi) sahip.
FSR 4 için sarf edilen sözler taşınabilir aygıtlarla alakalı olsa da, AMD’nin açık kaynaklı, mimariden bağımsız algoritmalar geliştirmek üzere verdiği gayretleri hepimiz biliyoruz. FSR 4, taşınabilir olmayan aygıtlar da dahil olmak üzere çok çeşitli GPU tahlilleriyle uyumlu olabilir. Masaüstü ve dizüstü bilgisayar kullanıcıları için birçok yarar sağlayabilir.
Kırmızı kadronun seceresine baktığımızda, FSR ile birlikte farklı teknolojilerin çok çeşitli GPU tahlillerine destek sunduğunu görüyoruz. FSR’nin en güçlü yanı her türlü ekran kartına uyum sağlaması. AMD bu yaklaşımdan vazgeçer mi? Yakında göreceğiz.
Yapay zeka tabanlı olması grafik işlemcilerin kullanımına doğrudan bir engel değil. Çünkü son yıllarda piyasaya sürülen GPU’lar, Tensor Çekirdekleri ve NPU talimatları gibi şeylerle kontaklı FP16 hem de DP4a (INT8) komutlarını çalıştırabiliyor. Yapay zeka algoritmalarını işlemek için matris/tensör çekirdeklerine ihtiyaç yok. Sadece Aİ iş yükleri bu ünitelerde çalışırsa, standart işlem üniteleri farklı işleri yapabilmek üzere daha serbest şekilde hareket edebiliyor.
FSR 4’ün rakipleri gibi yapay zeka tabanlı olacağı açık bir şekilde dile getirildi. Böylelikle FSR, XeSS teknolojilerinde benzer yaklaşımları uygulayan Intel ve DLSS tahliline sahip NVİDİA gibi rakipleriyle aynı çizgiye geliyor.
AMD ayrıca kare üretimi için sürücü seviyesinde bir çözüm sunan Fluid Motion Frames 2 (AFMF 2) teknolojisini yayınlamıştı. Bu teknoloji, performansı artırmak isteyen el tipi oyun aygıtları ve PC’ler için daha basit bir çözüm. AFMF 2, performansı doğrudan artıran bir özellikten çok kareler, görüntüler üzerinde oynamalar yapan bir teknoloji. Yapay zeka destekli FSR 4 ise çok daha kapsamlı olmalı, verimlilikle birlikte kaliteyi önemli ölçüde artırmalı. Yapay zeka kullanımıyla birlikte sadece pil ömrü değil, FSR’nin görsel zayıflıklarının da gelişmesini bekliyoruz.
Kırmızılılar yapay zekayı farklı şekilde kullanabilir. FSR 4 yükseltme için gölgelendirici tabanlı olarak çalışmaya devam ederken, süreci hızlandırmak için potansiyel olarak her türlü farklı donanımdan (GPU, NPU, hatta tahminen bir CPU) yararlanabilen kare üretimi için Aİ tabanlı bir sistem kullanabilir.
AMD daha önce yapay zeka yükseltmesini bir noktada tüm oyun aygıtlarına yaymayı planladığını söylemişti. Bu nedenle tahminen de FSR 4 her istikametiyle tamamen Aİ destekli olabilir.
FSR 4 için çıkış tarihi şimdi açıklanmamış olsa da bir yıllık geliştirme süreci kısa bir süreç değil. Yani Aİ tabanlı yeni sürüm için çok uzun süre beklemeyeceğiz diyebiliriz. Ancak önceki sürümlerde olduğu gibi, oyunlara uygulanması ve yaygın olarak benimsenmesi biraz zaman alabilir. Oyunların yeni API’yi desteklemesini sağlamak daha uzun zaman alıyor.
Diğer Teknoloji Haberleri İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Cooler Master Td500 Max Kasa Kiti İncelemesi