34,5053$% 0.1
36,2762€% -0.23
2.961,53%0,91
5.048,00%0,43
20.128,00%0,13
2.672,68%0,90
9.367,77%3,72
Son yıllarda üretken yapay zeka (YZ) uygulamalarının artmasıyla birlikte, bu teknolojilerin enerji tüketimi de önemli bir sorun haline geldi.
Araştırmalar, büyük dil modelleri ve diğer üretken YZ sistemlerinin, eğitim süreçlerinde yüksek miktarda enerji harcadığını ortaya koyuyor.
Özellikle, karmaşık algoritmalar ve büyük veri setleri kullanılarak eğitilen bu sistemler, elektrik tüketimi açısından önemli bir yük oluşturuyor
ENERJİ TALEBİNDE BÜYÜK ARTIŞ YAŞANACAK
ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs tarafından yayınlanan rapora göre, veri merkezlerinin enerji tüketimi uzun yıllar durağan devam ederken, üretken yapay zeka araçlarındaki hızlı artışla bir arada veri merkezlerinin enerji talebinin 2030 yılına kadar yüzde 160 artması bekleniyor.
Rapora göre, dünya çapındaki veri merkezleri, şu anda toplam gücün yaklaşık yüzde 2’sini tüketiyor ancak bu oranın 2030’a kadar yüzde 3-4’e yükseleceği tahmin ediliyor.
Son 10 yılda ABD’deki enerji talebinde neredeyse hiç büyüme gerçekleşmezken, 2022-2030 dönemi baz alındığında, veri merkezleri ve diğer gereksinimlerle bir arada bu talebin yaklaşın yüzde 2,4 artması bekleniyor.
YATIRIMLAR HIZLANDI
Enerji tüketiminde yapay zeka araçları sebebiyle yaşanması beklenen büyük artış nedeniyle aralarında Google, Microsoft ve Amazon gibi şirketlerin de bulunduğu teknoloji devleri de enerji yatırımlarını hızlandırdı.
Bu kapsamda, teknoloji devi Google, yapay zeka veri merkezlerinin enerji ihtiyacını karşılamak için küçük nükleer reaktörler kullanacağını açıkladı. Şirket, bunun için Kairos Power isimli bir firmayla anlaşma imzaladı.
ChatGPT’nin sahibi OpenAİ şirketinde ortaklığı bulunan Microsoft da enerji yatırımlarına devam ediyor. Şirket, eylül ayında Three Mile Island enerji santralinde operasyonları tekrar başlatmak için bir anlaşma imzaladı.
Amazon ise martta Pennsylvania eyaletinde nükleer enerji ile desteklenen bir veri merkezi satın alacağını duyurdu.
Uluslararası Enerji Ajansı verilerine göre de yapay zeka uygulamaları ile yapılan sorgulamalar çok fazla enerji tüketiyor.
Buna göre, bir ChatGPT sorgulaması 2,9 vatsaat elektrik tüketirken, bir Google araması ise 0,3 vatsaat saat elektrik tüketimine neden oluyor.
Bu da yapay zeka sorgularının Google aramalarından yaklaşık 10 kat daha fazla enerji tükettiği anlamına geliyor.
Görüntü üreten yapay zekaların tükettiği enerji miktarı da yine tartışmalara sebep oluyor. Son periyotta popüler hale gelen görüntü merkezli yapay zekalar, ürettikleri her imajda önemli oranda enerji tüketiyor.
Teknoloji sitesi The Verge’de yer alan bilgilere göre, ortalama bir akıllı telefon şarj olmak için 0,012 kilovatsaat enerji tüketiyor.
Üretken yapay zekayı kullanarak sadece bir adet görüntü elde etmek bir telefonun şarj olması kadar enerji harcıyor.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
2024 Dünya Akıllı Kontaklı Araçlar Konferansı Beijing’de Başladı