34,7306$% -0.03
36,6129€% 0.18
2.960,40%0,34
4.910,00%0,44
19.641,00%0,44
2.650,11%0,32
9.886,05%0,60
Soğuk havalar geldiğinde vazgeçilmez besinlerden biri olan ve kışın sık sık tüketilen kestane bağışıklık sistemini güçlendirme, kronik hastalıkları ve inflamasyonu tedbire, sindirimi güzelleştirme, faydalı bağırsak bakterilerini besleme, kolesterol ve kan basıncını düşürmeye yardım ederek kalp sağlığını destekleme gibi yararlara sahiptir.
Kestane ceviz, badem ve fındığın bilakis daha az yağ, yüksek oranda nişasta ve C vitamini içerir. Hafif tatlı bir tada sahiptir ve nişasta oranı yüksek olduğu için un olarak da kullanılabilir. Kestane yüksek besin kıymetiyle bedene enerji de verir.
Kestane C vitamini, E ve B vitaminleri (B1, B2, B3, B6 ve B9) yanı sıra, potasyum, fosfor, magnezyum,sodyum, kükürt ve çinko ve kalsiyum mineraller sayesinde sağlığa yararı çoktur. Sindirim sisteminin düzgün çalışması için gerekli olan iyi lif kaynağıdır.
Kışın düzenli olarak kestane yemek bedeninize bazı faydayla sağlayabilir.
ENERJİ DEPOSU
Kestane, içerdiği kompleks karbonhidratlarla bedene uzun süreli enerji sağlar. Özellikle yoğun tempoda çalışanlar ve spor yapanlar için doğal bir yakıt kaynağıdır.
SİNDİRİMİ DESTEKLER
Yüksek lif oranı sayesinde bağırsak hareketlerini düzenler ve sindirimi kolaylaştırır. Aynı zamanda mide sağlığını müdafaaya yardımcı olur.
KALP SAĞLIĞINI KORUR
İçerdiği potasyum ve sağlıklı yağlar sayesinde kan basıncını istikrarlar, kötü kolesterol düzeyini düşürür. Düzenli tüketildiğinde kalp ve damar hastalıkları riskini azaltabilir.
SEROTONİN ÜRETİMİNİ DESTEKLER
Kestanedeki fosfor ve B vitaminleri sinir sistemi için yararlıdır. B vitamini hudutları güçlendirir ve beyindeki mutluluk hormonu serotonin üretimini takviyeler. Sinir sistemi, bedenin birçok bölgesini kontrol etmekten sorumlu olduğu için çok değerlidir. Kestane, bedeninize bol miktarda antioksidan sağlayarak sinir sistemi için yararlıdır ve bu da zihinsel sıhhatin gelişmesine katkıda bulunur.
Kestanenin sayısız yararı bulunur. Ancak aşırı kestane tüketimi sağlık için zararlı olabilir. Peki kestanenin zararları nelerdir?
Yüksek karbonhidrat içeriği nedeniyle, şeker hastalığı, kolit veya obezite hastalarına kestanenin denetimli tüketilmesi önerilmektedir. Kestane çiğ tüketildiğinde sindirim sorunlarına neden olabilecek bazı aktif maddeler içermektedir.
Hazımsızlık veya gastrit gibi bağırsak sorunlarına neden olabilir. Kestanenin pişirilerek yenmesi gerekmektedir. Özellikle şeker hastaları için nişasta ve şeker, dikkat edilmesi gereken gıda bileşenleridir. Kestanenin zararları şöyle sıralanabilir:
Çiğ tüketilirsen sindirim sorunlarına neden olur
Gastrit ya da hazımsızlık sorunları yaratabilir
Aşır tüketimde ishal, yüksek tansiyon ve şeker yükselmelerine sebep olur
KESTANE TOK MEBLAĞ MI?
Yüksek lif içeriği sayesinde kestane, tok tutma özelliğine sahiptir. Ayrıca lifler besinlerin emilimini yavaşlatır, şeker ve kolesterol düzeylerini düzenlemeye yardımcı olur. 3 adet orta uzunluk pişmiş kestane, 1 ince dilim ekmek değişimi olarak tüketilebilir
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Aydın’da 1 Ay İçinde 267 Düzensiz Göçmen Yakalandı