35,4582$% -0.01
36,6077€% 0.13
3.082,60%0,28
5.025,00%0,00
20.046,00%0,02
2.705,26%0,34
9.746,40%0,07
Yemeklerden sonra yürümek epeyce basit bir alışkanlıktır ancak inanılmaz sağlık faydaları vardır. Sindirimi güzelleştirebilir, enerji düzeylerini artırabilir ve hatta sağlıklı bir kiloyu müdafaaya yardımcı olabilir. Ancak yemek sonrası yürüyüşlerin hepsi aynı derecede etkili değildir.
Yürüyüşten en iyi şekilde yararlanmak için faydaları büyük ölçüde artıran ve bunu doğru şekilde yaptığınızdan emin olmanız gereken belirli uygulamaları takip etmek değerlidir. Daha iyi sağlık ve sürdürülebilir enerji için yemeklerden sonra yürürken akılda tutulması gereken 5 temel ipucu şunlardır.
YÜRÜMEDEN ÖNCE 10-15 DAKİKA BEKLEYİN
Yemekten hemen sonra yürümek iyi bir fikir gibi görünse de bedeninize dinlenmesi için 10-15 dakika vermek büyük bir fark yaratabilir. Bu kısa duraklama, midenizin sindirim sürecini başlatmasını sağlar ve yürürken rahatsızlık veya kramp riskini azaltır. Bu vakti rahatlamak ve susuz kalmamak için bir bardak su yudumlamak için kullanın.
2011 yılında yapılan bir araştırmaya göre, insanlara yemeklerden sonra dinlenmeleri ve ardından 30-60 dakika sonra yürümeye başlamaları öneriliyor. Bu, yemekten hemen sonra yürümeye başladıklarında kendilerini iyi hissetmeyen kişiler için uygun bir tavsiye olabilir, ancak bazı kişilerin yemekten sonra rahatlamaya ihtiyacı yoktur çünkü herhangi bir olumsuz tepkileri yoktur.
HAFİF BİR TEMPO
Yemek sonrası yürüyüşler yavaş ve istikrarlı olmalı, yüksek yoğunluklu bir egzersiz olmamalıdır. Kolayca sohbet edebileceğiniz bir tempoyu hedefleyin. Yemekten sonra hızlı yürümek, kan akışını midenizden uzaklaştırarak sindirime müdahale edebilir. Rahat bir yürüyüş, sindirimi uyarmaya, kan şekeri düzeylerini düzenlemeye ve bedende sakinleştirici bir etki yaratmaya yardımcı olur.
BASİT EL EGZERSİZLERİ
Yemek sonrası yürüyüşünüzü nazik el idmanları ekleyerek daha ilgi çekici hale getirin. Bu egzersizler deveranı güzelleştirir, esnekliği artırır ve üst bedeninizi aktif fiyat. Bazı örnekler şunlardır:
Parmak germe: Yumruklarınızı yavaşça açıp kapatın ve 10 tekrar yapın.
Bilek döndürme: Bileklerinizi birkaç saniye boyunca hem saat yönünde hem de saat tarafının tersine daireler çizerek döndürün.
Kol sallama: Omuz hareketliliğini artırmak için kollarınızı yavaşça ileri geri sallayın.
Başparmak dokunuşları: Daha iyi uyum için başparmağınızı her bir parmak ucuna tek tek dokundurun.
Bu basit hareketler yürüyüşünüze çeşitlilik katar ve ellerinizdeki ve bileklerinizdeki gerginliği gidermeye yardımcı olur.
DERİN NEFES ALMAYA ODAKLANIN
Derin nefes alma ve farkındalık uygulayarak yürüyüşünüzü daha faydalı hale getirin. Burnunuzdan yavaş, derin nefesler alın ve ağzınızdan verin. Bu oksijen akışını artırır ve sindirime yardımcı olur. Etrafınıza dikkat edin, görüntüleri ve sesleri fark edin ve bu vakti zihninizi rahatlatmak için kullanın. Farkındalıklı bir yürüyüş gerilimi azaltabilir ve genel ruh halinizi güzelleştirebilir.
2018 tarihli bir çalışma, nefes alırken yürümenin kalp yetmezliği hastalarının fizikî aktiviteye olan toleransını artırdığını, bunun büyük olasılıkla daha iyi oksijen satürasyonu ve artan interoseptif farkındalık nedeniyle olduğunu ve ayrıca bir kişinin yaşam kalitesini artırdığını öne sürüyor.
ZAMANI SOSYAL ETKİLEŞİM İÇİN KULLANIN
Yürüyüşünüzü sosyal veya fikirli bir aktiviteye dönüştürerek daha keyifli hale getirin. Bir arkadaşınızla veya aile üyenizle yürüyün ve hafif bir sohbete katılın. Tek başınıza yürüyorsanız, bu vakti gününüzü düşünerek veya doğayı takdir ederek şükran veya farkındalık için kullanın. Sosyal etkileşim ve olumlu fikirler zihinsel sağlığınızı güçlendirir, yürüyüşünüzü sadece fizikî bir aktivite değil, aynı zamanda sağlıklı bir deneyim haline getirir.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
5 Milyon Kişilik Depresyon Araştırması: Risk Artıran 300 Yeni Genetik Faktör