34,5467$% 0.18
36,0147€% -0.62
3.005,41%1,48
5.110,00%0,95
20.381,00%1,12
2.705,79%1,29
9.549,89%1,94
Monitörünüzün yenileme suratı konusunda kuşkularınız mi var? Bazen kasa ve monitör temaslarını yaptığımızda işletim sistemi doğrudan en yüksek tazeleme suratlarında çalışmaz. Bazı vakitlerde ise birçok sebepten ötürü Hz ayarı istemsizce değişebilir.
Örneğin monitörü 75 Hz veya 144 Hz olan, lakin farkında olmadan bilgisayarını 60 Hz gibi düşük kıymetlerde kullanan birçok kişi gördüm. Şimdi Windows’da monitörünüzün yenileme suratını kontrol etme usullerini göstereceğiz. Bunlar size ömür uzunluğu lazım olabilecek usuller.
Şimdi diğer prosedürlere geçelim.
60 Hz mevcut standart ve birden fazla kullanım durumu için kâfi. Ekseriyetle yüksek yenileme suratı oyunlarda çok daha önemli. 60 Hz standart dedik lakin artık monitörlerin tazeleme suratı standardı yükselmeye başladı, 75 Hz daha fazla benimseniyor. Diğer yandan, oyuncular artık en az 144 Hz’lik monitörlere yöneliyor.
Windows’un yeni bir monitörü varsayılan olarak 60 Hz ayarlamasının nedeni ise epeyce basit: uyumluluk. Şayet bu varsayılan bedel yüksek olarak ayarlansaydı, donanımsal olarak yüksek yenileme suratlarına ulaşamayan monitörler bağlandığında sıkıntı yaşanabilirdi. Şayet yüksek yenileme suratına sahip bir monitörünüz var ise, ayarları kontrol etmenizde yarar var.
Yenileme suratı, çoklukla ekran teknolojilerinde kullanılır ve saniyedeki kare sayısını ifade eder. Bu da Hz veya Hertz tabiriyle gösterilir. Yani kısaca bir ekranın Hz değeri, o ekranın kaç kez yenilendiğini gösterir.
Yıllar boyunca test edilen bilgisayar donanımları ve monitörlerle bir arada birbirinden farklı görüşler ortaya çıkmaya başladı. Pek çok kişi çağdaş oyunlar için 60 FPS’in kâfi olduğunu söylüyor. Özellikle de tek oyunculu oyunları, daha yüksek kare suratı ve yenileme suratında oynamanın gerçek bir yararı olmadığını iddia ediyorlar. Hatta, daha düşük FPS’de oyun oynamanın görsel kalitesinin, daha yüksek grafiksel doğruluk ayarlarına izin verdiği için daha iyi olduğunu söyleyenler bile var.
Görüntü hareket halinde ne kadar az bulanık olursa o görsel olarak o kadar iyi görünür. Bu durum çoklukla performans ve kalite modları arasındaki tartışmalarda gözden kaçırılan bir öge oluyor.
Daha önce de söylediğimiz gibi, daha yüksek yenileme suratı daha akıcı görüntü anlamına gelir. Yüksek Hertz değeri, giriş gecikmesi, akıcılık ve görsel nitelik açısından büyük üstünlük sağlıyor. Bu makalede değineceğimiz ana hususlar de işte bunlar.
Daha yüksek yenileme suratlarında daha fazla kare görüntülendiğinden, mümkün olduğunca fazla pürüzsüz bir görüntü oluşur. 30, 60 hatta 120 Hz görüntüler yan yana karşılaştırma yapıldığında ortadaki fark epeyce net bir biçimde belli oluyor. Ne kadar çok kare görüntülenirse, hareket halindeki her kare arasındaki fark o kadar küçük olur ve oyun daha akıcı hale gelir.
Bazı oyun geliştiricileri, düşük kare suratlarında görünen farkı azaltmak için kareleri bir araya getiren hareket bulanıklığıyla bu durumu engellemeye çalışıyor. Fakat hareket bulanıklığı devre dışı bırakıldığında düşük ve yüksek yenileme suratları arasındaki akıcılık farkları tekrar bariz hale geliyor.
120 Hz ekran bile 60’a göre gözle görülür derecede çok daha akıcı bir görüntü sunuyor. 240 Hz veya daha üst düzeylerdeki yenileme suratları ise neredeyse harikulâde bir tecrübe sunuyor diyebiliriz.
Giriş gecikmesi genel çizgileriyle bir sistemin veya aygıtın giriş sinyaline verdiği tepki mühletine denir. Bu, çoklukla kullanıcı tarafından bir komut verildiğinde aygıtın veya sistemin cevap vermesi arasındaki zaman dilimini ifade eder. Giriş gecikmesi performanslı bilgisayarlarda örneğin oyun oynarken veya sanal gerçeklik uygulamalarında çalışırken kullanıcı deneyimini önemli manada etkileyebilir.
60 Hz bir monitörde ekran her 16,7 milisaniyede bir güncellenirken, 120 Hz’de her 8,3 milisaniyede bir güncellenir. Bu da fareniz oyuna her 1 ms’de bir yeni giriş sağlıyorsa, bu girişin ekrana 120 Hz’de yansıtılması 60 Hz’e kıyasla yaklaşık yarısı kadar süre alacağı anlamına gelir. Durum böyle olduğunda 120 Hz ekranın daha düşük yenileme suratına sahip ekranlara göre daha iyi giriş gecikmesi kıymetine sahip olduğunu anlayabiliriz.
Düşük gecikmeye sahip bir monitörde rekabetçi oyunlar oynamak, genel olarak oyuncuya karşısındakine göre daha iyi bir avantaj sağlar. Ayrıca daha düşük gecikme süresi daha hassas karakter etkileşimlerine ve kamera hareketlerine yol açarak daha keyifli bir oyun tecrübesi sunuyor.
NVIDIA Denetim Masası Ayarları
NVIDIA üzerinden ayarları yapmak için masaüstüne sağ tıkladıktan sonra NVIDIA Denetim Masasına giriş yapalım. Sonrasında sol menüden “Çözünürlük değiştirme” sekmesine geliyoruz ve Yenileme hızı seçeneğini istediğimizi bedele getirdikten sonra Uygula butonuna tıklayıp sonlandırıyoruz.
AMD Radeon Ayarları
Masaüstüne sağ tıkladıktan sonra “Radeon Ayarları” seçeneği ile AMD paneline giriş yapıyoruz. Devamında Monitör sekmesinde karşımıza kullanmış olduğumuz ekran çıkıyor ve Teknik Özellikler butonu ile mevcut özellikleri görüntülüyoruz. Yenileme suratı (Hz) ayarı olması gerektiği gibi ise herhangi bir ayar yapmamıza gerek kalmıyor. Aksi bir durumda ise “Oluştur” seçeneği ile yeni özel çözünürlük oluşturma ekranına geçiyoruz.
Bu etapta ise ayarlarımızı yaparken Yenileme Suratı (Hz) ayarını monitörümüzün desteklediği en yüksek bedele getirip ayarları kaydettikten sonra işlem sona eriyor.
Ekran Yenileme Suratında Kablo Tercihi
Kullanıcılar, birçok zaman monitörün desteklediği değerleri seçeneklerde görememekten şikayetçi. Bu noktada ise kablo tercihleri önemli rol oynuyor. En az 144 Hz bir monitör kullanıyorsanız kaliteli bir HDMI 1.4/HDMI 2.0/2.1 veya DisplayPort bağlantı kablosu kullanılması gerekiyor. Aynı zamanda ekran kartı ve monitörün de kullandığımız kablo sürümünü desteklemesi gerektiğini hatırlatmakta yarar var. Ek olarak DisplayPort kablosu seçerken dikkat etmeniz gerekenler makalemize de göz atabilirsiniz. DisplayPort, HDMI, DVI kablo sürümleri ile hangi çözünürlük ve Hz dayanaklarına sahip olduğunu ise görsel aracılığıyla öğrenebilirsiniz.
Jüpiter Atmosferinin Üst Kısmında Karmaşık Yapılar Keşfedildi