35,4043$% 0.15
36,5110€% -0.04
3.036,87%0,18
4.969,00%0,24
19.815,00%0,23
2.670,59%0,05
10.000,72%1,11
Osmanlı Devleti’nin son sarayı, tarihte derin izler bırakan olayların şahidi Yıldız Sarayı, önemli günlerinden birisini yaşıyor.
Sultan III. Selim vaktinde yaptırılan ve Sultan II. ABDülhamid vaktinde genişletilerek devlet sarayı haline getirilen Yıldız Sarayı kompleksi, yaklaşık 6 yıl süren onarımın ardından ilk kez ziyaretçileriyle buluşacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan açtı
Yıldız Sarayı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açıldı.
Açılış merasiminde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yıldız Sarayı’na ziyaretler konusunda önemli mesajlar verdi.
Ağustos sonuna kadar ücretsiz
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yıldız Sarayı’nın ağustos ayı sonuna kadar tüm vatandaşlara ücretsiz olacağını duyurdu.
Bu mirası gençlerimize emanet ediyoruz
Erdoğan müjdesinde şu sözleri kullandı:
Ecdadımızın bize mirası olan bu güzel yapıtı, bugünden itibaren milletimize ve özellikle de sevgili gençlerimize emanet ediyoruz. Bu vesileyle bir kez daha cennet yer Sultan 2. ABDülhamit Han’ı ve kahraman ecdadımızı rahmetle yad ediyorum. Onarımda emeği olan herkesi tekrar tebrik ediyor. Sizleri sevgiyle, hürmetle selamlıyorum ve bu vesileyle inşallah bugünden itibaren halkımıza açtığımız bu yeri, önümüzdeki ayın sonuna kadar, bu ay dahil, önümüzdeki ayın da sonuna kadar ücretsiz olarak ziyarete açmış olacağız. İyi olsun. Rabbim milletimize emanetine gözleriyle, gezerek, görerek sahip çıkmayı da nasip etsin diyorum.
Birçok yapı ilk kez ziyaretçiyle kavuşacak
Uzun yıllar devam eden onarım, konservasyon ve peyzaj çalışmaları tamamlanan Yıldız Sarayı’nda Büyük Mabeyn Köşkü, Çit Kasrı, Küçük Mabeyn Köşkü ve Harem Dairesi başta olmak üzere birçok yapı, tarihinde ilk kez ziyaretçiyle buluşacak.
Osmanlı döneminde yabancı devlet adamlarının ağırlandığı Mabeyn Köşkü, yakın zamana kadar Cumhurbaşkanlığı kabullerinde kullanılıyordu.
Tarihte Hamid Bahçesi olarak isimlendirilen, bitki çeşitliliği, doğal nehir görünümündeki su yolu ve peyzaj tasarımıyla hayranlık uyandıran bahçe de açılış sonrası ziyaret edilebilecek.
Yıldız Albümleri’nden seçme fotoğraflar ve yazma eserler görülecek
İlk kere ziyarete açılacak yapılar arasında Limonluk, Hamam, III. Selim Çeşmesi, Ada Köşkü ve Cihannüma Köşkü de yer alıyor.
Fotoğraflar sanat meraklılarının ilgisine sunulacak
Sultan II. ABDülhamid’in hayatına, kişiliğine ve liderliğine ışık tutan eserler, onunla özdeşleşen, Avrupa ve Orta Doğu’nun en büyüklerinden olma özelliği taşıyan kütüphane ve marangozhanenin yanı sıra Yıldız Albümleri’nden seçilen fotoğraflar da ilk kez tarih ve sanat meraklılarının ilgisine sunulacak.
Kütüphane kısmında askeriyeden coğrafyaya, ideolojiden casusluk romanlarına, astronomiden botanik ve zoolojiye kadar binlerce nadir eser gün yüzüne çıkarıldı.
İlk kez görülecek yazma eserler arasında Muhibbi mahlasıyla şiirler yazan Yasal Sultan Süleyman’a ait divan, Matrakçı Nasuh’un, Yasal’ın Irak seferini anlattığı kitap, Katip Çelebi’nin Cihannüması ve ünlü hattatlara ait Kur’an-ı Kerim örnekleri yer alıyor.
Yıldız Sarayı tarihi
Yıldız Sarayı kompleksi, Osmanlı Devleti’nin son sarayı olması açısından ayrı bir değer taşıyor.
Asıl halini Sultan II. ABDülhamid döneminde alan saray, 33 yıl boyunca devletin yönetim merkezi, Sultan’ın ve ailesinin ikametgahı olarak kullanıldı.
Köşkler, yönetim ve koruma yapılarıyla parklar bütününden oluşan Yıldız Sarayı, Sultan II. ABDülhamid’in 1909’da tahttan indirilmesiyle ehemmiyetini yitirdi.
Son Osmanlı padişahı Sultan VI. Mehmed Vahdeddin döneminde de bir süre kullanılan saray, 1922’de saltanatın kaldırılmasıyla kapılarını tümüyle dış dünyaya kapattı.
2018’de Milli Saraylara devredildi
Yıldız Sarayı, 1924’te Erkan-ı Harbiye Mektebi’ne tahsis edildi ve 1946’dan itibaren uzunca dönem Harp Akademileri olarak kullanıldı.
Kültür Bakanlığı çatısı altında 1978’de hizmet veren kompleks, 2015’te Cumhurbaşkanlığına bağlandı.
Milli Saraylara 2018’de devredilen saray, aynı yıl onarıma alındı.
Beşiktaş’ın Yıldız doruğunda yaklaşık 500 bin metrekarelik bir alana kurulan Yıldız Sarayı kompleksi, pazartesi dışında her gün ziyarete açık olacak.
Diğer Güncel Haberler İçin Tıklayın / Bursa Haber – Bursa Gündem – Bursa Gündem Haber – Bursa Haberleri – Bursa Son Dakika
Bizi İnstagram’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi X’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHbr
Bizi Facebook’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Youtube’da Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Bizi Linkedin’de Takip Edebilirsiniz / @BursaGündemHaber
Tüça Başkanlığına Atanan Prof. Dr. Ferhat Pirinççi: Önemli Bir Misyonumuz Var