32,6645$% 0.32
35,5639€% 0.42
2.509,16%1,72
4.049,00%1,37
16.220,00%1,37
2.390,92%1,48
10.851,78%-0,19
Üniversite sınav sonucu sorgulama ekranı ÖSYM.gov.tr için adayların gözü kulağı artık yapılacak son dakika açıklamaya çevrildi. 2 yıllık ve 4 yıllık üniversitelerin programlarına öğrenci almak için gerçekleşen YKS sonuçları için son günlere girildi. Bu yıl 3 milyon 120 bin 878 adayın başvurduğu YKS imtihanları haziran ayında gerçekleşti. Hayallerindeki üniversiteye girmek isteyen adaylar, YKS sonuçları açıklandıktan sonra üniversite tercih maratonuna başlayacak. Adaylar TYT, SAY, SÖZ, EA ve DİL sınav puanları hesaplanan adaylar, bu puan tipleri ile öğrenci alan ön lisans ve lisans programlarını tercih edebilecekler. YKS sınav sonuçları 2024, ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden sorgulanabilecek. Pekala, YKS sınav sonuçları ne zaman, hangi gün açıklanacak? İşte, detaylar.
YKS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANIR?
2024 sonuçlarının açıklanacağı tarih duyuruldu. ÖSYM, yaptığı duyuruya göre sonuçları 17 Temmuz’da açıklanacak.
2024-YKS SONUÇLARI NASIL ÖĞRENİLİR?
Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecektir. Adaylar sınav sonuçlarını, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden veya mobil uygulamasından öğrenebileceklerdir. İnternet sayfasındaki duyurular adaylara bildirim kararındadır.
YKS SINAV SONUÇLARI ERKEN AÇIKLANIR MI?
2024 YKS sınav sonuçlarının erken açıklanması için adayların beklentileri arttı. Lakin ÖSYM’den sınav sonuçlarının erken açıklanmasına yönelik bir açıklama gelmedi. Sonuçların takvimde belirtildiği gibi 17 Temmuz 2024 tarihinde açıklanması bekleniyor.
YKS PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?
Sınavda uygulanan testlere verilen karşılıklar, her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacaktır. Adayların, testlerden her biri için birer standart puanı hesaplanacaktır. Testlerin standart puanlarının hesaplanmasında şu yol izlenecektir: Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış karşılıkların sayısı belirlenecektir. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunacaktır.Son sınıfta okumakta olan tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunacaktır. Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacaktır.
Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan kıymetinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır. Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı tarafından yanıtının değişmesi gerektiği tespit edilen sorular olması durumunda, bu doğrultuda güncellenen cevap anahtarı esas alınmak suretiyle puanlama yapılacaktır. TYT’de hesaplanan standart puanlar ve Tablo 1C’deki yükler kullanılarak adayların yüklü puanları (A-TYT) hesaplanacaktır.
A-TYT puanının hesaplanabilmesi için adayların Temel Matematik Testi veya Türkçe Testinden en az 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekmektedir. Sadece bu şartları sağlayan adaylar için A-TYT puanı hesaplanacaktır.
A-TYT puanı kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek TYT puanı oluşturulacaktır.
AYT ve YDT’de hesaplanan standart puanlar ve Tablo 1E’deki tartılar kullanılarak adayların yüklü puanları (ASAY, A-SÖZ, A-EA, A-DİL) hesaplanacaktır. Yüklü puanların hesaplanabilmesi için adayların ilgili testlerin en az birinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekmektedir (Tablo 1D). Sırf bu şartları sağlayan adaylar için yüklü puanlar hesaplanacaktır.
TYT puanı olmayan, TYT puanı hesaplanmayan adayların, AYT ve/veya YDT’ye girmiş olsalar da SAY, SÖZ, EA, DİL puanları hesaplanmayacaktır. A-SAY, A-SÖZ, A-EA, A-DİL puanlarının her biri kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek SAY, SÖZ, EA, DİL puanları oluşturulacaktır. Ortaöğretim kurumlarında, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almak zorunda olmayan veya farklı müfredat ile alan öğrenciler (İmam Hatip Okulları öğrencileri/mezunları hariç), TYT Sosyal Bilimler Testinde yer alan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularından muaf tutulacaktır. Bu öğrenciler, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları yerine İdeoloji alanından 5 soru cevaplandıracaklardır. Bu doğrultuda; TYT Sosyal Bilimler Testinde toplam 25 soru bulunacaktır. Cevap kâğıdında bu test ile ilgili alanda 25 cevap alanı bulunacaktır. Tüm adaylar, ilk 15 sorunun tamamından sorumlu olacaklardır.
Resmî Gazete’de Bugün (7 Temmuz 2024 Resmî Gazete Kararları)
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.