32,6740$% -0.26
35,2113€% 0.31
2.441,51%-0,35
3.984,00%-0,91
15.959,00%-0,90
2.322,54%-0,16
10.602,16%-0,43
Sindirim sisteminizin doğru çalışması ya da çalışmaması yaşam kalitenizi doğrudan etkiler. Bozulan sindirim sistemi son derece rahatsız edicidir.
Sindirim sisteminin doğru ve istikrarlı çalışması için sağlıklı beslenme alışkanları geliştirmeniz değerlidir.
Beslenme listenize bağırsakları hızlı çalıştıran besinleri ekleyerek ödem, toksin ve şişkinlikten kısa sürede kurtulabilirsiniz.
Bağırsakları sağlıklı çalışmayan kişiler ekseriyetle kabızlık meselesiyle karşı karşıya kalır.
Uzmanlar sağlıklı bir sindirim sistemi için ekseriyetle lifli besinlerin daha sık tüketilmesini öneriyor.
Lifli besinler ve sıvı besinler tüketmek bağırsakları kısa sürede rahatlatabiliyor. Pekala, hangi yiyecekler bağırsakları daha hızlı çalıştırıyor? İşte yanıtı…
Tükettiğiniz her besin bağırsak sağlığını doğrudan etkiliyor. Sindirim sistemini düzenlemek ve kabızlığı önlemek için bazı besinlerin tüketimini artırmak gerekiyor.
KURUBAKLAGİLLER
Kurubaklagiller, bitkisel bazlı protein kaynaklarıdır.
Özellikle vejetaryen ve vegan beslenenler için önemli bir protein kaynağıdır.
Sindirim sağlığı için lif içeriği yüksektir. Lifler sindirime yardımcı olur, tokluk hissi sağlar ve sindirim sistemi tertibini takviyeler.
Yüksek lif, düşük yağ ve zengin protein içeriğiyle sindirim sistemini çalıştırmak için bir mucize! Gaz sorunu yaşayanlar için yapılan çalışmalar gösteriyor ki kuru baklagil tüketimi uzun periyodik aralıklarla olan bireylerde bu durum daha çok görülüyor.
Genellikle düşük yağ içerirler, bu da kalp sağlığı için yararlı olabilir.Fosfor kemik sağlığı için kıymetlidir, folik asit ise hücre yenilenmesi ve DNA sentezi için gereklidir.
Demir bedendeki kırmızı kan hücrelerinin oluşumu için gereklidir.
Potasyum ise kas işlevleri ve kan basıncının düzenlenmesi için değerlidir.
Bazı kurubaklagiller antioksidanlar ve bitkisel bileşikler açısından zengindir, bu da hücresel hasara karşı koruma sağlayabilir.
Lif içeriği sayesinde kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olabilirler, bu da diyabet yönetimi için yararlı olabilir.Yüksek lif ve protein içerikleri sayesinde tokluk hissi verirler ve daha az yemek yemenize yardımcı olabilirler.
KETEN TOHUMU
Keten tohumu uzmanların önerdiği en sağlıklı besinler arasında yer alıyor. Bağırsakların çalışmasında en etkili olan tohumlardan biri keten tohumudur.
1 yemek kaşığı kahverengi, parlak keten tohumu 2,8 gram lif içerir. Keten tohumunun lif yoğunluğu kabuğunda bulunmaktadır. Kabuğun içerisi zengin omega-3 yağ asidi ile doludur.
Antioksidan, mineral ve vitamin açısından epey zengin olan keten tohumu bağırsak sisteminiz için şahane bir çözüm olacak!
Sadece bağırsak sistemini uygunlaştırma amacıyla değil, omega-3 kaynağı olarak salata ve yoğurtlara da eklemeyi unutmayınız!
KİVİ
Kış mevsiminin en güzel meyvelerinden olan lezzetli kivi, bağırsak sisteminizi çalıştıracak bir mucize! 1 orta uzunluk kivi 2,5 gram lif, yüksek vitamin ve mineral içermektedir. İçerisinde bulunan siyah çekirdekler yenilebilir. Böylelikle lif ve vitamin alımı da artar.
Bağırsakların düzenli çalışması sağlıklı bir bedene sahip olmanın en önemli kurallarından biri. Günlük hayatta tükettiğimiz su, çorba, yoğurt gibi besinler bağırsak dostu olarak biliniyor.
Peki hangi besinler bağırsakları çalıştırır?2013 yılında yapılan bir çalışmada kivi tüketiminin bağırsak sistemini düzenli çalıştırdığı ortaya koyulmuştur.
YOĞURT VE KEFİR
Kefir ve yoğurt: Çeşitli hastalıklar ya da antibiyotik tedavisi sonucunda bozulan bağırsak florasının yeniden düzenlenmesi amacıyla kefir tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Bunun yanında kefir, bağırsakları çalıştırıp temizleyen, dışkının kolay kolay dışarı atılmasını sağlayan bir özelliğe de sahiptir.
Kolaylıkla sindirilebilen besleyici bir gıda olduğundan çocuklar, hamile bayanlar, iyileşme periyodundaki hastalar, yaşlılar, kabızlık ve diğer sindirim sorunlarını çeken insanlar için ülkü bir içecektir.
CHİA TOHUMU
Chia tohumu küçük boyutlu olmasına rağmen hayli lifli bir besindir. 100 gram chia tohumunda 34.4 gram lif bulunmaktadır. Koyu gri renkli bu tohumlarda omega-3 yağ asidi, lif, antioksidanlar, mineraller içermektedir.
İçeriğindeki zengin lif ve antioksidanlar sayesinde bağırsak sıhhatinizi güzelleştirecek ve kolesterol, kalp hastalığına yardımcı olacaktır.
YEŞİL KABAK
Kabak, su ve lif içeriği epeyce zengin bir sebzedir. Yüksek lif içeriği sayesinde bağırsak sisteminin temizlenmesine, toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
Kabak yemeğini, yoğurt ile birlikte ana öğünlerinizde kullanabilir ve bağırsak sisteminizin çalışmasına yardımcı olabilirsiniz.
TAZE ZERZEVAT MEYVE
Yeterli zerzevat ve meyve tüketimi sadece gastrointestinal sistem hastalıklarından değil kanser, kalp ve damar hastalıklarından da korur. Dünya Sağlık Örgütü tarafından günde en az 400-500 gram zerzevat ve meyve tüketilmesi gerektiği belirtilmektedir.
Yüksek gıda lifi ve işlevsel besin içeriği ile kan şekeri ve kolesterolü istikrarda meblağ. En çok da bağırsak sıhhatine fayda sağlayarak çalışmalarını sağlar ve kabızlık gibi sindirim sistemi hastalıklarından korur.
Bu şekilde bağırsaktaki zararlı ve kanserojen unsurlar posa ile birlikte güvenli şekilde atılır ve kolonla ilgili sorunların gelişmesini pürüzler.
Sebzelerden özellikle lahana, karnabahar, brüksel lahanası ve brokoli gibi yaprağı yenen sebzeler hem gıda lifi içeriği açısından hem de flavanoller bakımından kolon kanserine karşı kollayıcıdırlar. Ayrıca meyve ve sebzelerin metabolizmayı düzenleyici etkisi vardır.
Öncelikle baklagilinizi geceden ıslatmaya ve daima suyunu değiştirmeye ihtimam gösterin. Haftada 2 gün sofranızda bulundurun.
Böylece, kurubaklagile alışan sindirim sisteminiz sayesinde gaz sorunundan kurtulacaksınız. Kurubaklagiller, birçok zerzevat ve meyveden daha çok lif içermektedir. Bu yüzden sindirim sisteminin baş tacı olabilir!
Rize’de Çay Taşımak İçin Elektrikli Araç Üretildi
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.