32,7051$% 0.17
35,1396€% 0.11
2.448,69%0,06
3.988,00%-0,22
15.974,00%-0,23
2.331,23%-0,01
10.404,67%0,59
Uluslararası Şeffaflık Örgütü, Batı Balkanlar ve Türkiye’de yolsuzluğun en önemli sıkıntılardan biri olmaya devam ettiğini belirterek, yolsuzlukla mücadelede son durumu bir raporla ortaya koydu. ‘Yolsuzlukla Mücadelede Islahat ile Gerileme Arasında’ başlıklı rapora göre, Türkiye bu alanda yerinde sayıyor.
Dünya Gazetesi’nden Özlem Ermiş Beyhan’ın Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün Yolsuzlukla Mücadelede Islahat ile Gerileme Arasında’ başlıklı raporundan derlediği habere göre; Türkiye yolsuzlukla mücadelede geriledi. Raporda Kosova, Arnavutluk ve Kuzey Makedonya’nın yolsuzlukla mücadele için kurumsal çaba gösterdiği, fakat Türkiye, Bosna-Hersek, Karadağ ve Sırbistan’ın bu alanda ya yerinde saydığı veya gerileme gösterdiği belirtildi.
Raporda ayrıca bu ülkelerin Yolsuzluk Algı Endeksi skorlarına da yer verildi. Türkiye’nin 2020 yılında 40 olan Yolsuzluk Algı Endeksi skorunun 2023’te 30’a gerilediği dikkat çekiyor. Türkiye bu skorla tüm Batı Balkan ülkelerinin gerisinde yer alıyor.
Raporda, kısmen AB entegrasyonuna yönelik ilerleme kaydetmeyi amaçlayan çeşitli siyasi ve kamu sektörü ıslahatlarına rağmen, insanların hâlâ Batı Balkanlar ve Türkiye’deki en büyük sıkıntılardan biri olarak yolsuzluğu gördüğü belirtiliyor.
‘YARGIYA MÜDAHALELER EN ÖNEMLİ ZAYIFLIKLAR’
Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün raporunda “Yargıya ve kamu atamalarına müdahaleler ve patronaj ağları ile kusurlu hale gelen parti içi demokrasi ortamları, Batı Balkanlar ve Türkiye’de tespit ettiğimiz temel zayıflıklar arasında yer alıyor” tabirleri kullanıldı.
Raporda Türkiye’de “suç teşkil eden fiillere” ilişkin istatistik bulunmadığı da not edilerek Uluslararası Şeffaflık Örgütü bilgilerine göre 2009 yılından bu yana yolsuzluk ile ilgili suçlamalarda takipsizlik kararlarında artış olduğunun altı çizildi.
‘TÜRKİYE’NİN YOLSUZLUKLA MÜCADELE STRATEJİSİ BULUNMUYOR’
Uluslararası Şeffaflık Örgütü, raporunda şu tabirlere yer verdi:
“Türkiye son beş yılda yolsuzlukla mücadele yolunda herhangi bir yasa çıkarmadı, bir ıslahata imza atmadı. Mevcut bir ulusal yolsuzlukla mücadele stratejisi yok veya bilinen son stratejinin süresi 2014 yılında dolmuş durumda. Türkiye 2006 yılında Yolsuzluğa Karşı Birleşmiş Milletler Mukavelesini imzalamış olmasına rağmen yolsuzlukla mücadele yolunda kayda paha bir teşebbüs ya da bildiri açıklanmış değil.”
(HABER MERKEZİ)
Hastane İnşaatında Feci Ölüm